Oslo

- Jeg aksepterer ikke at Oslo blir en slagmark

Byrådsleder Erling Lae mener gårsdagens opprør i Oslo sentrum var uverdig. Seks personer ble skadet i gatekampene, og 34 personer ble pågrepet og innbrakt av politiet.

Seks personer ble skadet under gatekampene i går. Fem av de skadede var polititjenestemenn.
  • Jostein Ihlebæk

Les mer om saken:

Les også

  1. - Ingenting med Gaza å gjøre

  2. - Må tilbake til tidlig 80-tall for å finne lignende i Norge

  3. Politiet: - 10.000 deltok i fakkeltoget

  4. Skjøt raketter mot politiet


Informasjonssjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal, opplyser til Aftenposten.no at til sammen 34 personer ble pågrepet og innbrakt som følge av bråket og volden under gatekampene i Oslo sentrum i går kveld.

De pågrepne er blant annet siktet for vold mot politiet eller legemsbeskadigelse. Andre personer ble innbrakt i medhold av politiloven ut fra hensynet til den alminnelige ro og orden. Flere personer ble i går fraktet til legevakten i forbindelse med gatekampene. Politiet har så langt registrert skader på seks personer, herunder fem polititjenestemenn. Se bildeserie fra gårsdagens drama i Oslo sentrum.

— Uverdig

Byrådsleder Erling Lae (H) er for øyblikket på reise, og var derfor ikke i Oslo da opprøret brøt ut i går, men han har fulgt utviklingen nøye gjennom medier og rapporter fra medarbeiderne sine. Han mener scenene som utspilte seg i Oslos gater var uakseptable. - Jeg aksepterer ikke at Oslo skal bli en slagmark, og at konflikten i Midtøsten flyttes hit, sier byrådsleder Erling Lae til Aftenposten.no. - Det som skjedde i går er uverdig, og slår tilbake på dem som gjorde det. De mister sympatien for sin sak. Alle er velkommen i Oslos gater, men ikke for å ødelegge dem, sier han.

Roser fredsmarkeringen

- Du sier at du ikke vil akseptere dette, men hvordan kan man hindre at det ikke skjer igjen? - Det er kun politiet som kan hindre at slikt skjer igjen. Men de som arrangerer demonstrasjoner har også ansvar for at det forløper fredelig, og at de ikke tiltrekker seg fiendtlige motdemonstranter, sier Lae. Lae ønsker imidlertid å understreke at

og Rådhusplassen, der det sies at rundt 10.000 personer deltok, ble gjennomført på en forbilledlig måte. — Den store fredsmarkeringen i Oslo viser hvordan fredsmarkeringer skal gjennomføres i Oslo. Den ble gjennomført på en forbilledlig måte, og jeg hadde selv deltatt om jeg hadde vært i Oslo. Vold og hærverk er det motsatte av en fredsmarkering, sier han.

Paradegate ble slagmark

Gatekampene oppsto da flere hundre palestinavenner hadde møtt opp til en demonstrasjon avholdt av flere hundre israelvenner utenfor Stortinget, med Frp-leder Siv Jensen i spissen. Stemningen ble amper under Jensens appell klokken 17 i går, og utover kvelden eskalerte det. Israelske flagg ble påtent, og det ble kastet fyrverkeri, flasker, steiner og minst en brannbombe mot politi og journalister. Paradegaten i Oslo så ut som en slagmark i går kveld. Rasende motdemonstranter løp rundt i gaten og ramponerte butikker tente på søppeltønner og en julgran utenfor universitetet. Mens demonstranter skjøt fyrverkeri mot politiet og raserte butikker i Oslo sentrum, ble minst 24 palestinere drept av israelske kampfly og bakkestyrker på Gazastripen.

- Det kom svære steiner

En rekke forretninger i Oslo sentrum fikk knust rutene sine i opptøyene. På Narvesen på Karl Johan var Malene Bjørkholen på jobb da demonstrantene kom forbi ved 21.20-tiden. - De stanset opp utenfor og begynte å rive søppelbøttene. Så kom det to svære steiner mot vinduet, som til alt hell ikke gikk helt i stykker, forteller hun til Aftenposten.no litt over klokken 22. Da var hun fortsatt litt skjelven etter det som hadde skjedd tidligere på kvelden. - Like etterpå kom politiet og demonstrantene forsvant, forteller hun til Aftenposten.no.

Kastet stein

Også på ærverdige Grand Cafè ble en av rutene knust da opptøyene raste som verst. - Vi flyttet bord da vi så hva som skjedde på utsiden, forteller en av gjestene til Aftenposten.no. Det var tidvis kaotiske tilstander nedover Oslo paradegate Karl Johan da politiet forsøkte å drive demonstrantene nedover. Politiet skjøt tåregass, og demonstrantene svarte med et nærmest konstant bombardement av stein, flasker og andre gjenstander mot politiet.

Byrådsleder Erling Lae mener gårsdagens gatekamper i Oslo var uakseptable.
34 personer ble pågrepet og innbrakt av politiet, siktet blant annet for vold mot politiet og legemsbeskadigelse.
svp://12574

Les også

    svp://12576