– Plassen utenfor skolen er blitt den nye Plata i Oslo

Rektor og FAU-lederen ved Lakkegata skole er lei av dopsalget som foregår rett utenfor skoleporten. Politiet bekrefter dopsalget, men sliter med å få bukt med det.

FAU-leder Liv Guneriussen og rektor ved Lakkegata skole fortviler over at det selges stoff rett utenfor skoleporten.
  • Astrid Løken

Området utenfor Lakkegata skole har det siste året blitt forvandlet til et salgssted for rusmidler og tabletter. Tabletter selges åpenlyst til rusmisbrukere rett utenfor skoleporten.

Rektor, ansatte og foreldre fortviler.

Det er fredag formiddag. Solen skinner. En ung dame med langt skjørt går raskt fram og tilbake på plassen foran skolen. En mann står på den andre siden av gaten. Det ropes. Og kjeftes litt. En annen mann går over gaten. Snakker med kvinnen. Og så går alle i hver sin retning.

Unge kvinner henter kunder fra rusmiljøet i Brugata

Litt senere. En ung dame med langt skjørt kommer oppover Trondheimsveien. En potensiell kunde lunter tre meter bak. En annen mann kommer ut av et smug med det som ser ut til å være kunde. Så tar han med seg en ny mann innunder løvverket.

– Den gjengen med romfolk som samler seg utenfor skolen er ikke tiggere. De selger narkotika. Og det er organisert kriminalitet, ikke småtterier. Bare på vei inn til skolen i dag så jeg to transaksjoner mellom narkomane og romfolk, forteller FAU-leder Liv Guneriussen.

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, bekrefter at biler som står parkert i Sars gate og tilstøtende gater brukes som tablettdepoter.

– Rektor: Vi føler oss omringet av natkotikaselgere

Hun får støtte av rektor Espen Patsis-Torgersen ved Lakkegata skole.
– Vi føler oss omringet av narkotikaselgere, sier Patsis-Torgersen.

FAU-lederen og rektor slo av en prat med en kjøper fredag formiddag.

– Han fortalte at han kjøpte beroligende tabletter på glass til 800 kroner glasset og at de tilbyr alt. Han var enig i at dette salget ikke bør skje utenfor skolen, men forklarte at selgerne henter kjøpere opp hit for å kjøpe. Dette er blitt den nye plata, sier Guneriussen.

Les også:

Brugata er den nye Plata

– Han fortalte også at det er større depoter i leiligheter rundt i området, sier rektor.

– Mange oppholder seg utenfor skolen, spesielt på Mosse Jørgensens plass. Salg av piller og dop, gambling og øl- og spritdrikking foregår åpenlyst midt i skoletiden. Det er ikke forenlig med en barneskole, påpeker Patsis-Torgersen.

– Vi føler oss omringet av narkotikaselgere, sier Espen Patsis-Torgersen, rektor ved Lakkegata skole.

– Selgerne kommer bare tilbake

Rektor har vurdert å leie inn vakter. – Men det er synd å bruke av skolens budsjett på vakthold, sier han.

De hadde møte med politiet, bydelen, utdanningsetaten og undervisningsbygg for å få bukt med problemet i april.

– Vi er glad for at disse tiltakene blir gjennomført. Problemet er at ingen av disse etatene kan stoppe selve dopsalget. Politiet fjerner selgerne, men de kommer tilbake like etterpå, sier rektor.

Et annet tiltak er at Mosse Jørensens plass skal innlemmes i skolegården.

– Må gjøres noe nå

– Vi er kjempeglade for at vi får plassen, men den er tidligst ferdig regulert i 2017. Så det er en stund til det skjer noe. Og her må noe gjøres nå, sier Liv Guneriussen.

FAU-lederen mener en port for å sperre av området kunne hjelpe litt.

– Da kan man i hvert fall forhindre at akkurat denne plassen brukes til salg av tabletter, øl- og spritdrikking, sier FAU-lederen.

Hun ringer politiet omtrent daglig for å få dem til å stoppe salget.

Stasjonssjefen ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, bekrefter at det foregår salg utenfor Lakkegata skole. - De henter kundene fra det åpne rusmiljøet i Brugata og Storgata, sier Stølen.

Politiet bekrefter at salget foregår rundt skolen

– Ja, vi er klar over problemet og patruljerer utenfor skolen hver dag. Problemet er at de kommer tilbake like etterpå. Det er ikke straffbart å tigge. Og når tiggermarkedet er fullt, så må de finne på annen kriminalitet, sier Kåre Stølen, politisjef ved Grønland politistasjon.

– De selger piller og forsøpler. Vi har hatt møter med bymiljøetaten, skolen, utdanningsetaten for å begrense salget og skjerme skolen.

– Rektor sier at de gjemmer stoffet i buskene rundt skolen, og at salget i stor grad foregår fra Mosse Jørgensens plass, ved inngangen til skolen. Hvor ofte tar dere folk for salg av stoff rundt Lakkegata skole?

– Vi tar ofte folk for salg av tabletter. Vi ha høyt fokus på problemet, spesielt ved skoler og i bomiljøer, men så lenge de er tillatt å tigge så får vi sånne forhold, sier Stølen.

Politiet: De rekrutterer kunder fra rusmiljøet i Brugata

– Rektor og FAU-lederen ved skolen sier at problemet har eskalert det siste året. Hvor mange ganger har dere tatt folk for salg av tabletter ved skolen?
– Så langt i år, så snakker vi om et titalls beslag av tabletter. Det er rumenske tabletter, brett på ti eller 12 tabletter. Det er stort sett jenter i lange skjørt, med rumensk bakgrunn, som rekrutterer kunder. De henter kundene fra det åpne rusmiljøet i Brugata og Storgata. Og så er det både menn og kvinner som selger oppe ved Lakkegata skole, bekrefter Stølen.

Depoter i biler i Sars gate

Ifølge rektor brukes biler som står parkert langs Sars gate som depoter for stoffet. Det blir bekreftet av Stølen.

– Ja, det stemmer. Selgerne ha depoter i biler stående i Sars gate og tilstøtende gater, sier Stølen.

– Hva kan politiet gjøre utover å patruljere, gjøre beslag og ta selgere?

– Det nytter ikke øse en båt som er lekk. Det er selvfølgelig noen som bare tigger, men når tiggermarkedet er tettet må de gjøre noe annet, blant annet salg av tabletter rundt skoler og i bomiljøer. Så det man må gjøre er å forby tigging. De som har muligheter til å gjøre noe med dette er politikerne, sier Stølen.

Tiggere har begynt å selge narkotikaTrikkeførerne: «Ved Brugata kjører vi med hjertet i halsen»