Oslo

I kø mot matsvinn

Når en gourmetrestaurant tilbyr gratis takeaway, rømmer folk hjemmekontoret.

Køen utenfor restaurant Geita på St. Hanshaugen ble raskt flere hundre meter lang.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

«Vi hater matsvinn.»

Slik startet en Facebook-post fra gourmetrestauranten Geita på St. Hanshaugen i Oslo.

De fortalte at de tar vare på alt av avskjær fra fersk fisk i restauranten og bruker det i fiskemat. Ofte ender rettene om personalmat. Men nå satt de med mer enn de kan spise selv, og inviterte nabolaget til å plukke opp gratis fiskegrateng.

Tidspunktet for henting var onsdag mellom klokken 12.00 og 16.00.

Mange kunne vende hjem med rikelig middag til hele familien.

Allerede i god tid før klokken 12 sto køen flere hundre meter nedover Geitmyrsveien. Fotograf Finn Arne Johannessen, for eksempel, hadde tatt turen fra hjemmekontoret på Adamstuen. Han satset med å returnere med middag til familien på fire.

Da han leste om tilbudet, trodde han først det var en spøk.

– Jeg trodde rett og slett de lurte folk, sier han, og finner frem munnbindet mens køen snegler seg fremover mot restaurantinngangen.

– Men da jeg skjønte det var alvor, ville jeg støtte et veldig godt tiltak. Jeg liker heller ikke matsvinn, sier han.

Fyll opp posene

På Facebook oppfordret restauranten folk som ville mette hele familien om å ta med bæreposer. Flere hadde fulgt rådet, og kommer blide ut med fulle poser.

I bakkant slutter stadig flere seg til køen – i seg selv en sjelden sosial begivenhet med et sus av normale tilstander.

Kari Loland innrømmer at hun aldri hadde drømt om at så mange skulle troppe opp. Selv hadde hun stor sans for prosjektet mot matsvinn – og tar lufteturen fra Bislett som en ekstra bonus.

Vi rykker stadig nærmere inngangen, da en mann i svart T-skjorte kommer ut og stiller seg på trappen. Det er gründer og restaurantsjef Axel Nordahl som har noe å fortelle.

– Vi er dessverre tomme, roper han utover køen.

– Men alle skal få mat. Nå lager vi pasta bolognese til de som vil ha. Det tar rundt 20 minutter.

Geita-gründer Axel Nordahl hadde ikke sett for seg at tilbudet om gratis fiskegrateng skulle føre til folkevandring på St. Hanshaugen. Han måtte endre take-away-menyen for at alle skulle få.

Ordet sprer seg bakover i køen. og de fleste blir stående og vente på alternativ meny.

– Vi var ikke helt forberedt på så stor interesse, innrømmer sjefen, etter at drøyt 250 porsjoner gikk unna på under 20 minutter.

– Men det ble i hvert fall ikke noe svinn.

Og Finn Arne Johannessen? Han kan overraske familien med gourmet-pasta. Gratis.

Vi får tro det ikke ble klaget på menyendringen.

Finn Arne Johannessen kom for fiskegratengen. Men var godt fornøyd med å ende opp med pasta bolognese fra gourmetkokk Axel Nordahl.

Les mer om

  1. Matsvinn
  2. Restaurant