Oslo

Politiet styrker beredskapen under Oslo Pride etter terroren i Orlando

Som en direkte årsak av USA-terroren styrker Oslo-politiet sikkerheten rundt festivalen Oslo Pride førstkommende helg.

Lars Arnesen håper Oslo Pride vil bli større enn noen gang som et solidarisk svar på terroren i Orlando, USA.
  • Thea Roll Rakeng

Norges største kulturarrangement for skeive blir arrangert 17. til 26. juni med daglig program rundt om i hovedstaden. I fjor deltok omtrent 25.000 personer under paraden fra Grønlandsleiret til Spikersuppa, ifølge NTB.

Grunnet terrorhandlingen i Orlando USA natt til søndag som drepte 50 mennesker, vil politiet styrke sikkerheten rundt årets arrangement.

  • Bakgrunn: Dette vet vi om terroren i Florida

Øker sikkerheten

Det forteller politiinspektør i fellesoperativ seksjon, Johan Fredriksen.

– Vi har satt inn ekstra ressurser spesielt til paraden, og det vil bli økt uniformert tilstedeværelse og andre tiltak som publikum ikke direkte vil legge merke til. Det er viktig for Oslo-politiet at den delen av vårt publikum føler seg trygge og ivaretatt, selv om jeg forstår at hendelsen i USA er egnet til å skape frykt, sier Fredriksen.

– Vil det bli økt sikkerhet alle ti dagene, eller bare i forbindelse med paraden?

– Hele arrangementet er på listen vår, men vi frykter ikke det vi ikke vet. Det betyr at vi iverksetter de tiltakene vi tenker er nødvendig. Når det er sagt så er det ingen garantier i et fritt og åpent samfunn, men vi gjør alt vi kan og får vi spesifikk informasjon gjør vi spesielle vurderinger, sier Fredriksen og legger til:

– Vårt mål med dette er å trygge arrangementet og legge til rette for en fin feiring av mangfold og likeverd.

Paraden er for mange det store høydepunktet under festivalen, flere tusen var med i fjor.

– Oslo Pride er viktigere enn noen gang

Lars Arnesen, styreleder for Oslo Pride, håper at arrangementet vil fungere som samlende, istedenfor skremmende.

– Jeg håper at folk ikke blir så redde at de ikke møter opp, men det stikk motsatte. At det blir et større oppmøte enn noen gang før og det er det inntrykket jeg også får av sosiale medier, nyhetsbildet og folk jeg har snakket med, forteller Arnesen til Osloby.

– Kjenner du på redselen selv?

– Jeg føler jo på det, og jeg skal gå i den paraden selv, så det er klart jeg blir bekymret. Samtidig kan vi ikke gå rundt å være redde hele tiden. Det er jo nettopp det terroristene ønsker. Vi samarbeider tett med politiet for at folk som deltar skal føle seg så trygge som mulig, sier Arnesen og fortsetter:

– I år blir Oslo Pride viktigere enn noen gang. Solidaritet er årets tema, og det kunne ikke passet bedre. Vi må stå sammen og vise at dette ikke er greit. Dette skal ikke skremme oss.

Hovedparaden som vil gå fra Grønland og oppover Grensen til Spikersuppa, vil arrangeres lørdag 25. juni.

Les også

Skytevåpen tok 34.000 amerikanske liv i 2015

– Jeg blir så utrolig lei meg

Under P3morgens sending mandag, viste programleder Silje Nordnes at hun er tydelig berørt av USA-terroren. Nordnes, som lenge har vært åpen om at hun er lesbisk, fortalte med tårer i øynene at hun gruer seg til Oslo Pride førstkommende helg.

«I går kjente jeg på en følelse som jeg ikke har kjent på veldig, veldig lenge. Og det var at jeg skulle ønske at jeg ikke var sånn som jeg er, hvis du skjønner», sier Nordnes i klippet som er lagt ut fra sendingen påFacebook, og fortsetter:

«Jeg skal på Oslo Pride, og jeg skal kose meg, men det blir jo ikke det samme når man vet at folk hater så sterkt. Det er jo derfor vi gjør det, men ...», sier en gråtkvalt Nordnes og legger til:

«Åh, sorry as, men jeg blir så utrolig lei meg. Og redd».

Les mer om

  1. Oslo
  2. Pride
  3. USA