Christian Ringnes skal bruke 160 millioner på Grand Hotel

Folketeateret. Ekebergrestauranten. Ekebergparken. Og nå: 160 millioner kroner skal Christian Ringnes bruke på Norges mest kulturtunge hotell. Hva vil han med dét? Og hva skjer med Grand Café? Vi ble med på omvisning og spurte ham.

Flere måneder før oppussingen er ferdig: Dørvakten, som ønsker å være anonym, har allerede fått ny uniform. Inngangen er midlertidig.

25.000 hotellrom, i 14 land, er han medeier i. Men Grand hotel, midt i Oslo, betegner kunstsamleren og økonomen Christian Ringnes som «det morsomste hotellet».

På gaten står en dørvakt i ny, britiskinspirert uniform. Bak bardisken, frem til i mars en gang, står tre nystrøkne resepsjonister. Midt på gulvet, om mulig enda mer tindrende over halstørkleet enn før, står Grand Hotels henrykte eier.

– Tenker videre

– Alt er veeeldig under arbeid her nå. Samtidig fungerer lobbybaren utmerket som resepsjon. Det nye ankomstområdet er avsperret; det blir ferdig ut på våren. Kom. Bli med opp i Speilsalen! Der serveres frokosten, mens vi tenker videre på hva som skal skje med lokalene til Grand Café.

- Takk for invitasjonen. Nesten rart, Ringnes: En av landets mest markante kunstsamlere – og eiendomsforvaltere – har ikke gitt ett eneste intervju på flere dager?

– Sant nok. Min far sa: «Selvhøytidelige mennesker er det verste jeg vet». Selvhøytidelig er jeg ikke. Hva sier man i dag: Å by på seg selv. Det synes jeg at jeg gjør. Min kulturinteresse har oppstått med årene. Og med eiendommene som jeg har investert i. Jeg kommer ikke fra et kulturelt hjem: Far kjøpte malerier en gros, blant annet reproduksjoner av Manet.

Det er ingenting å si på utsikten fra caféen i toppetasjen på hotellet.

– Krever ekstra mye kjærlighet

- Ditt eget kjøp av Norges mest berømte hotell, for 20 år siden, med sin Nobel-suite og sine gisp av noen gjestebøker: Hva vil du med alt sammen – sånn egentlig?

– Grand er ikke et hotell du eier, men en kulturarv som du tar vare på til neste generasjon. Virksomheten her har vært uavbrutt siden 1874. Nå krever hotellet mye oppussing og ekstra mye kjærlighet. Alle deler skal oppgraderes, men på en nennsom måte. 160 millioner kroner er prisanslaget. Summen er betydelig lavere enn investeringene i Folketeateret, den tidligere operaen. Det teateret har da heller aldri gått med overskudd.

- Aldri?

– Både på Folketeateret og i Ekebergrestauranten brukte eierselskapet mer penger enn vi hadde tenkt. Skulpturparken i Ekebergskogen holder jeg utenfor: Den ble betalt av egen lommebok. Norges største privatteater ble i 2008 oppgradert for flere hundre millioner kroner. Til å begynne med var regnskapene helt fryktelige. Nå begynner de å gå rundt. Forestillingene er av internasjonal toppklasse. Jo, jeg er meget fornøyd.

Nedre Foss gård på Grünerløkka gikk opp i flammer.

Les også

Se før- og etterbildene.

Flere av de 292 værelsene pusses opp helt fra grunnen av. Markedsdirektør Angelica Montez de Oca (til venstre) morer seg med å ta bilde av den inspiserende eier (i midten) og hotelldirektør Fredrikke Næss.

«Vi forskjønner Oslo»

– Å?

– Internt i Eiendomsspar har vi et slagord: «Vi forskjønner Oslo». Ethvert selskap må tjene penger, ellers er det over tid ikke noe selskap. Samtidig ønsker vi å skape gode miljøer og ta vare på menneskene. Grand er et godt eksempel: Hotellet oppgraderes, samtidig som forankringen til den stolte fortiden må forbli intakt.

Hvert år går bilder fra dette hotellet kloden rundt – bokstavelig talt. En britisk fotograf står bak dette motivet med fredsprisvinner Barack Obama og hans kone, i 2009. Elton John, Madonna og Bruce Springsteen er alle stamgjester.

— I arkivene dukket et dikt av Roald Amundsen plutselig opp. Hvor skal det henge? Ved siden av bildet av president Obama? Historien her er så rik. Fargevalgene alene er en stor utfordring, legger Ringnes til. - Ærlig talt: Hvorfor ikke overlate saken til Scandic? Eller Radisson?

— I overskuelig fremtid skal hotellet være individuelt drevet. Scandic-kjeden og Grand kler ikke hverandre; det er begge parter enige om. Uttrykket «børs og katedral» er veldig bra. I denne sammenheng utgjør investeringene i tradisjoner et betydelig katedralelement. Folk vil ha det også, vet du: Vi er alle opptatte av røttene våre. Tradisjonsorientert forretningsvirksomhet selger. Ja, kultur og tradisjoner selger bedre enn noen gang.

Christian Ringnes skal hjelpe Oljefondet:

Les også

Skal gi råd om milliardinvesteringer i utlandet

Her i Speilsalen avholdes de årlige Nobel-bankettene. I vår brukes den som frokostsalong. Sirlige tak-detaljer er eieren, herr Ringnes, og direktør Fredrikke Næss også opptatt av.

– Gjøre litt nytte

– Siviløkonomen fra Lausanne, Sveits, og Harvard Business School, Boston, kunne kanskje definere: Hvordan er fordelingen mellom børs og katedral, på det indre plan?

– Ingen som lager sitt eget småflaskemuseum, lar seg styre av ren børstankegang. Penger er man nødt til å tjene, også for å kunne forsøke å gjøre litt nytte. Tradisjoner, omsorg for tradisjonene, har jeg stor sans for. Jeg er direkte lei meg, jeg, for at Ringnes Bryggeri er solgt til danskene. Det hadde kledd Norge å ha et så stort bryggeri, men familien var ute av eierskapet lenge før det ble solgt. En hyllest til bryggeriet er Ringnes-suiten her på Grand.

- Ærlig talt: Eiendomsspars administrerende direktør vet nokså lite om hotelldrift, i grunnen?

– Definitivt. Egentlig har jeg ikke greie på noe som helst. Men jeg har et hjerte. Da greier man seg greit. Synes jeg.

Se Jan Vardøens råd til Ringes:

Les også

Dette ville kjendiskokkene gjort med Grand Café

I arkivet dukket plutselig et dikt av Roald Amundsen opp. Nå planlegges en «Hall of fame» i den nye resepsjonen, røper direktør Ringnes og hotelldirektør Fredrikke Næss.

Urtehage eller hamburgere?

Christian Ringnes lover å beslutte hva som skal skje med Grand Café i løpet av kort tid. I fjor sommer stengte den tradisjonsrike restauranten dørene. Urtehage er et av forslagene som er kommet inn.

Til daglig er det hotelldirektør Fredrikke Næss og kommersiell direktør Angelica Montez de Oca som leder oppussingen av Grand Hotel.

Og til daglig, også fra utlandet, kommer spørsmål om fremtiden til lokalene som frem til september huset et av Norges mest kjente spisesteder.

Tenkt deg ut for å spise?

Les også

Dette var anmeldernes favorittrestauranter i 2015

Dypt tilbaketrukket fra gaten, øverst i hotellet, ligger Christian Radich-suiten, der Michael Jackson står i gjesteboken. Direkteutsikten til Det Kongelige Slott omfattes ikke av den kommende moderniseringen, fastslår oldebarnet til grunnleggeren av Ringnes Bryggeri.

– Fantastisk interesse

– Vi er fremdeles i tenkeboksen. Men vi må beslutte oss snart. Publikums interesse for saken er helt fantastisk. Vi er veldig overrasket, også over at det kommer så mange innspill fra utlandet, forklarer kommersiell direktør.

I praksis er det driftsselskapet Pandox, ved de to direktørene og Christian Ringnes, som avgjør fremtiden til Edvard Munchs og Henrik Ibsens nedlagte stamrestaurant.

Fornemt lokale: Den nå nedlagte Grand Café, stamrestauranten til blant andre Edvard Munch. Og Henrik Ibsen.

Humrende fastslår Ringes at forslagene er mange. Og sprikende.Dette bildet er unikt:

Les også

Slik tror arkeologene at Oslo så ut for 400 år siden

Et PR-påfunn?

– Noen ønsker at gamle Grand Café skal bli kulturhus. Andre har foreslått et spisested for kortreist mat, med urtehage på taket. Forslaget om å slippe til en hamburgerkjede, tror jeg ikke var seriøst ment.

– Snakk ut: Fjorårets mest omtalte restaurantnedleggelse, midt i Karl Johans gate, var ikke bare et PR-påfunn?

– Nå er det fristende å svare: Dessverre ikke. Hvis du tittet inn, etter klokken 18.30, ville du ha sett at der satt fire gjester, kanskje åtte. Til lunsj var det fullt, men ingen lever av lunsj alene. Det gledelige er at publikum viser sånn interesse for disse praktlokalene. Mest sannsynlig blir det fortsatt servering der, svarer Christian Ringnes.