Oslo

- Jeg må be narkotikaselgere flytte seg så jeg kommer inn døren

Voldsepisoder, knivstikkinger, personran og åpenlys narkotikahandel døgnet rundt. Martine Henriksen (20) fikk sjokk da hun skjønte hvor hun hadde flyttet.

Martine Henriksen (20) har bodd en måned i Oslo i sentrum. Hun leier leilighet i Ebbels gate rett ved Brugata trikkestasjon og opplevde miljøet i nærområdet som et sjokk.
  • Henrik Arneberg

Martine Henriksen visste lite om sitt nye nabolag da hun i juli pakket sakene sine og flyttet fra Narvik til Oslo sentrum. Hun forteller at de fleste vennene hennes som har bodd i Oslo en stund, smiler skjevt når hun forteller hvor leiligheten ligger. Ebbels gate ligger et steinkast fra Brugata trikkestasjon, et område der antall politiutrykninger har økt det siste året.

Tidligere i år måtte politiet heve våpen mot en mann som truet aggressivt med en kjøkkenkniv på stasjonen. Forrige uke rykket politiet på to knivstikkinger i løpet av ett døgn. Lørdag morgen ble en kvinne knivstukket på Blå Kors i Storgata.

Forrige uke ble en mann knivstukket i hodet i krysset Brugata – Storgata like ved buss- og trikkestoppet. Ifølge politiet skjedde hendelsen i forbindelse med narkotikasalg.

Blålys hele døgnet

— Jeg flyttet hit med kjæresten for å studere, og ante ingenting om området. Vi hører sirener hele døgnet, har faste selgere utenfor leiligheten og jeg unngår å gå alene hjem om kvelden når det lar seg gjøre. Det går greit å bo her, men jeg hadde nok ikke valgt dette området igjen, sier 20-åringen, og legger til at hun som regel tar taxi helt til døren i helgene.

— Selv om det er korte avstander, er det enkelte ganger jeg rett og slett ikke har turt å gå i Brugata. For et par uker siden tok jeg drosje 200–300 meter hjem fra sentrum og ba sjåføren om ikke å kjøre før jeg hadde låst meg trygt inn. Flere ganger har jeg også vært nødt til å be narkotikaselgere som står utenfor inngangspartiet om å flytte seg så jeg slipper inn.

Uteseksjonen: Interne konflikter

Uteseksjonens sommertelling viser at flere personer er tilknyttet miljøet i Storgata og Brugata i år enn i fjor.

Leder Børge Erdal bekrefter overfor Aftenposten at området for tiden er det største åpne rusmiljøet i Oslo sentrum. Antall personer kan variere fra noen få personer til 40 – 50.

Politiet gjennomførte i fjor 33 knivaksjoner i Brugata og Storgata. Hittil i år har politiet hatt 20. Kvinnen på bildet var en tilfeldig forbipasserende som ble stoppet og hadde ikke noe ulovlig på seg.

— Det er tidvis ulike konflikter i det åpne rusmiljøet, og det er også en del kniver og våpen. Noen forteller oss at de bærer kniv av hensyn til egen sikkerhet. Det kan tidvis være en tøff indre justis i miljøet i form av vold og trusler, men vi ser ikke åpenlyse konflikter mellom grupperinger. Det mest utfordrende er enkeltpersoner med både rus- og psykiske problemer, som kan være utagerende og truende mot andre i miljøet. Vi vet fra tidligere av at folk flest ikke er redde for rusmiljøet, men at mange opplever et ubehag.

Børge Erdal er leder i Uteseksjonen i Velferdsetaten.

Trekker østover

Erdal sier at området er blitt det mest belastede i sentrum de siste årene. Salget av narkotika, spesielt piller, foregår helt åpent.

— Generelt har de åpne rusmiljøene trukket noe lenger øst i sentrum. Dette kan forklares med at det er flere lavterskeltiltak i dette området nå.

Til tross for utfordringene knyttet til området, er Erdal fornøyd med den langsiktige strategien.

— Politiets jevnlige tilstedeværelse er viktig, og vi må samtidig gi god hjelp til de som ønsker det. Vi vet fra andre europeiske byer at skal vi komme åpne rusmiljø til livs, må det ulike tiltak til – både kontroll og hjelp. Det er vi godt i gang med, sier han.

Politiet i Storgata etter en knivstikking denne måneden. Offeret ligger fortsatt på sykehus med store skader.

2619 utrykninger hittil i år

Grønland politisjef Kåre Stølen sier området rundt Brugata er et belastet område med ulik type kriminalitet.

— Dette er en møteplass og et knutepunkt for offentlig kommunikasjon. I tillegg er det en del vold internt i rusmiljøet som har dette som tilholdssted. Som en konsekvens av dette har vi både videoovervåking og øremerkede patruljerer som er til stede hver dag.

Tall stasjonen har tilrettelagt for Aftenposten, viser at det i fjor ble gjennomført 33 aksjoner i Brugata og Storgata der politiet sjekker om folk har kniv på seg. Hittil i år har politiet hatt 20 knivaksjoner. Totalt er det beslaglagt 206 kniver innenfor Grønlands dekningsområde første halvår 2015.

Stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon.

— Den registrerte kriminaliteten på Oslo S har gått betraktelig ned. En årsak kan være at de narkomane har flyttet nærmere sprøyterommet i Storgata.

- Trygt å gå i området

I fjor var det totalt 96 voldsepisoder mens det hittil i år er registrert 70. I perioden 1.1.– 3.8 2014 registrerte politiet totalt 2349 oppdrag i området. I samme periode i år er tallet 2619.

Stølen forteller at politiet jobber for å snu utviklingen, men sier samtidig at det bare er å erkjenne at en storby vil ha belastede områder med narkotikautfordringer.

— De fire siste årene har vi jobbet spesielt opp mot dette området. Vi har møter med frivillige organisasjoner annenhver uke der vi snakker sammen og prøver å finne løsninger. Jeg vil påstå at det er trygt å ferdes i området.

FHN: Problematisk å samle alle på samme sted

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk(FHN) sier at miljøet i Brugata er blitt usikkert og at det forekommer mer vold.

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

— Rundt 225 personer bortvises ukentlig fra Oslo sentrum, mange av dem fra nettopp dette området. Jagingen rundt om i byen har ført til at alle vanskeligstilte grupper og ulike salgsmiljøer nå er samlet på samme sted. Dette skaper usikkerhet, uoversiktlighet og økt konfliktnivå. Kanskje en del av løsningen er endring i tilnærming og flere lavterskeltilbud i området, sier Knutsen.

Han mener det er liten grunn til å være redd i området.

— Frykt kan jeg forstå, likevel bunner det i fordommer mot rusavhengige. Disse miljøene har sjelden plaget naboer. Det kan være krangel og oppgjør, men det går ikke utover andre enn de som krangler internt, sier han.

Blir boende, men ikke så lenge

20 år gamle Martine Henriksen er usikker på hvor lenge hun kommer til å bli boende i Ebbels gate.

— Vi har skrevet kontrakt for 12 måneder. Etter det er planen å kjøpe noe eget. Da vil vi nok velge et annet område, sier hun.

Les også

  1. Person knivstukket i hodet

  2. Politiet: Må regne med flere kontroller på gaten

  3. «Det er lite voksenkontroll og lett å gjemme seg bort»