Dette er noen av de første bildene som ble tatt av Oslo

Se så åpent det var uten alle bilene! Boken «Knud Knudsens album» speiler kulturhistorien og gir innblikk i dagligliv og samfunnsutvikling på 1800-tallet.

Karl Johans gate i 1871.
  • Charlotte Karlsen
Akershus festning fotografert av Knud Knudsen.
Knud Knudsen (1832-1915) var en pionér i fotografiets barndom og åpnet sitt første fotoateliér i Bergen i 1864. Her har han foreviget Trefoldighetskirken i Oslo på 1870-tallet.
Storgata i Oslo tidlig på 1870-tallet.
Fisketorget i Oslo skal på 1870-tallet ha ligget i Bjørvika.
Stortorvet i Oslo tidlig på 1870-tallet.

Knud Knudsen (1832–1915) var den første som reiste Norge rundt og fotograferte, og han er senere blitt kjent som landskapsfotografen som «skapte det norske bildet». Nå er boken som viser hans material og hvordan det norske landskapet har forandret seg ute i bokhandelen.

Knudsens fotografier henger på museum, hoteller og minnesmerker rundt om i landet, men historien om mannen bak linsen er ikke like godt kjent. Det ville av ekteparet Lisbeth Dreyer og Skule Eriksen gjøre noe med.

Historiske Osloby:

Les også

Her kommer brannvesenet - på sykkel

— Bildene hans er ofte brukt ett og ett for å illustrere historiske hendelser. Da vi så dem som serier, fikk vi følelsen av å følge en reiserute, forteller Dreyer.

Film og bok om Knudsens virke

Arbeidet med å dykke i Knudsens fotografier startet i 2013, da skapingen av filmen «Album» tok til. Den 35 minutter lange dokumentaren hadde premiere under Litteratursymposiet i Odda forrige helg, samtidig som boken ble lansert.

Da Dreyer og Eriksen begynte å jobbe med Knud Knudsen-samlingen, som eies i sin helhet à 10.000 bilder av Universitetsbiblioteket i Bergen, fikk de vite at det ikke finnes skriftlige kilder etter fotografen. På et uthusloft i Knudsens hjembygd Tokheim fant de imidlertid en bunke brev ingen visste om. De fleste av disse er fra Knudsen til søsteren Martha, skrevet på 1850-tallet.

  • Disse var litt vanskelig å bruke i filmen, så vi ville lage en bok i tillegg, forteller Dreyer.
Knud Knudsen (1832-1915) var en pionér i fotografiets barndom og åpnet sitt første fotoateliér i Bergen i 1864. Her har han foreviget Trefoldighetskirken i Oslo på 1870-tallet.

Brevene forteller, som bildene, om en helt annen tid.— Alt var så organisk, særlig på bildene fra landet. Det var ikke dynamitt, billigbutikker og byggesett på den tiden, vet du. Veiene var svingete og husene laget av tre. Vi ser sterke håndverkstradisjoner, beskriver Dreyer.

Bilfritt Oslo

I september var det 100 år siden Knudsen døde, og «Knud Knudsens album» inneholder bilder av en rekke kjente landemerker i Oslo før byen ble modernisert. Bergenseren tok også bilder med den tids våtplater da han var i Amerika i 1893 for å besøke slektninger på prærien.

— På denne tiden var Kristiania i ferd med å utvikles fra en småby til en større by. På bildene ser vi hauger med steiner og andre elementer som viser utbygging av sentrum, forteller Dreyer.

Les også:

Les også

Raset som skapte en ny T-banestasjon

Å velge ut 2–300 bilder av 10.000 var en prosess i seg selv. Arbeidet med å identifisere stedene som er avbildet er naturlig nok et omfattende arbeid.

— Vi kunne rett og slett ikke gjøre det med alle bildene, men de er av god kvalitet og viser små detaljer, sier forfatteren.

Oslobildene viser blant annet fisketorg på Aker brygge, Karl Johans gate anno siste halvdel av 1800-tallet og Akershus festning i 1861.

Storgata i Oslo tidlig på 1870-tallet.

Fotografiene ble eksponert på glassplater som måtte fremkalles umiddelbart. Med transportabelt mørkerom, kjemikalier og glassplater reiste Knudsen med dampbåt eller hesteskyss over hele landet, fra Arendal til Hammerfest. Han levde to liv, ett som reisende fotograf med base i Bergen og ett som fruktdyrker ved Sørfjorden i Hardanger.Boken er på vei ut i bokhandlene i disse dager.

PS! Fotografen Knud Knudsen (1832–1915) må ikke forveksles med språkreformatoren Knud Knudsen (1812–1895) – riksmålets far og bokmålets bestefar.

Se hva som skjedde i Oslo da det ble fri bilimport til Norge, 1963:

Kjenner du igjen noen av bildene? Skriv i kommentarfeltet under!