Oslo

«Noen som vedder imot?»

Aften-redaktør Kjersti Løken Stavrum har allerede takket ja til champagne under reåpningen av Tryvannstårnet. Les kommentaren.

NUMMER TRE OG FIRE: Det tredje Tryvannstårnet var kun et utkikkstårn. Kortet er utgitt av Abels, merket 252, men ukjent fotograf. Skannet av Stig Rune Pedersen 2012. Dagens Tryvannstårnet står der som en inspirasjon til noen med gjennomføringsevne.
  • Kjersti Løken Stavrum

Morfinsprøyten ble det kalt på folkemunne. Og i år er det 50 år siden Tryvannstårnet ble åpnet med store ord og pent vær. Det lite flatterende kallenavnet hindret likevel ikke daværende ordfører Rolf Stranger i å uttrykke håp om at dette fjerde tårnet i rekken måtte bli det siste.

Og det ble det.

Stengt

Det karakteristiske tårnet som dessuten ble rikskjent som symbolet på teknisk feil i NRK, holder stand. I 2004 ble det stengt på grunn av nye brannforskrifter, da hadde tårnet 20.000 besøkende i året.

Les også

Blåser liv i spøkelsestårnet

Siden er det blitt stående som et landemerke med stor symbolverdi og uutnyttet potensial. Dessverre noe det har til felles med en viss maler som også har en uavklart fremtid i Oslo kommune.I mellomtiden har blant annet et Ski-VM passert under tårnet, uten et publikumstilbud der oppe som kunne vært som prikken over i-en.

Men nå kan ting skje!

Champagne

Jeg utfordrer derfor den fremoverlente direktøren for Oslos bymiljøetat, Hans Edvardsen, til veddemål. Han har uttrykt entusiasme for saken. Da kan han vel ikke vedde imot en åpning?

Les også

Egon sikler på Tryvannstårnet

Han svarer på utfordringen med en invitasjon på champagne til en antatt åpning i 2018. Jeg har allerede takket ja.Ifølge Edvardsen vil kombinasjonen natur, kultur og kulinariske opplevelser i et gjenåpnet Tryvannstårnet være en klar vinneroppskrift.

Men hvordan skal vi få det til?

Komplisert

Medeier i alpinanlegget på Tryvann, Jan Chr. G. Sundt, vil gjerne bidra økonomisk, så fremt kommunen starter opp prosessen.

Slikt kan hjelpe.

Men Sundt har nylig vært i et møte med kommunen om hovedstadens OL-søknad. Og den vil Sundt ikke samarbeide om fordi kommunen ikke har bygd kollektivtransport helt frem til Oslo Vinterpark og heller ikke sørget for at trafikken i området rundt Frognerseterområdet fungerer tilfredsstillende, ifølge møtereferatet.

Med mindre dette ordnes opp i – og det vil koste kommunen mye – blir det ingen bidrag til OL-søknaden fra Sundt og Tryvann Skisenter.

Mot en slik bakgrunn virker et mulig samarbeid om å bringe mat og folk opp i Tryvannstårnet noe mer komplisert.

Byrådet

Samferdselsbyråd Ola Elvestuen har derimot også sagt at han gjerne vil gjøre et nytt forsøk på å få tårnet åpnet for folk og festligheter.

Jeg utfordrer ham også. Vedder han likevel imot en åpning?

Nei, han svarer at han ikke kan vedde imot noe han er for.

Så jeg spør igjen: Noen som vedder imot?

afp000397074.jpg