Skiforeningen stenger hytter og avlyser arrangementer

Skiforeningen stenger alle små hytter og avlyser Barnas Holmenkolldag. Også DNT varsler en rekke avlysninger.

Skiforeningen stenger alle små serveringssteder, deriblant Øyungsbua.
  • Astrid Løken

Barnas Holmenkolldag avlyses. Det gjør også et skiarrangement på Eid gård i Asker kommende helg.

– Vi har satt i verk en rekke tiltak, men vi kommer også til å stenge alle de små serveringsstedene våre i helgen, sier kommunikasjonssjef Trine Rom Giving i Skiforeningen.

Skiforeningen har 11 små serveringssteder, deriblant Mikkelsbonn, Gørjahytta, Sandvikshytta, Greinehytta, Vensåsseter, Heggelia, Storbekkbua og Øyungsbya.

– Men Kikutstua, Løvlia, Skullerudstua og Vangen holder åpent inntil videre. For stuene som holder åpent, gjør vi en rekke tiltak i tråd med myndighetenes råd og retningslinjer. Vi sørge for at folk kan holde god avstand, og at det er lett både for besøkende og ansatte å ha god håndhygiene, sier hun.

Løypeprepareringen går som normalt.

– Det er fine forhold i Marka, men det er viktig å følge anbefalinger fra FHI også når man er på tur, sier Rom Giving.

Torsdag ettermiddag besluttet Oslo kommune å forby alle arrangementer med mer enn 50 personer til stede.

Les også

NTB: Alle barnehager og skoler i Norge stenges

Kikutstua sprer gjestene

Knut Arne Løite bestyrer Kikutstua. Der var det mye folk på lørdag. Kikutstua har mange sengeplasser. Snøen har kommet, så det er mulig å gå til Kikut på ski.

– Både grupper og privatpersoner avbestiller nå. Alle grupper på flere enn ti har avbestilt. De oppgir koronaviruset som årsak, sier Løite.

Også flere familier har avbestilt, men det er fortsatt folk som ikke har avbestilt, opplyser Løite.

– Det kommer ti overnattingsgjester hit på fredag, 20 på lørdag. Vi kommer til å spre folk ved bordene under måltidene, sier Løite.

– Ullevålseter holder åpent til de får andre beskjeder fra eieren, sier bestyrer Birgitte Jensen.

Skjennungstua gjør det samme.

– Vi må bare følge med på krav og anbefalinger og følge disse. Så må vi passe på maks antall inne og at det holdes en meter avstand mellom kundene. Vi følger med dag for dag, bestyrer og eier av Skjennungstua, John Petter Martinussen.

DNT avlyser turer og arrangementer

Den Norske Turistforening (DNT) møtte sine lokale foreninger torsdag formiddag. De ble enige om å ta flere grep.

– Vi ser også at de råd helsemyndighetene gir henger litt etter utviklingen som skjer. Så vi ønsker nå å ta noen valg for hvordan vi kan komme i forkant av en rivende utvikling og bidra med tiltak for å begrense smittefaren også blant våre turfolk, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn.

Alle DNTs planlagte turer og aktiviteter avlyses for en periode på to uker fra torsdag 12. mars.

– Også alle større arrangementer blir avlyst i en periode på 14 dager. Vi har ikke gått ut med størrelse, men sagt et veiledende tall på 15 personer. Det skal også gjøres risikovurderinger, sier Wikborg.

DNT har mange betjente, ubetjente og selvbetjente hytter.

– Alle hyttene holdes åpne. Det er en del mennesker i fjellet akkurat nå, så det er ikke mulig å bare stenge en hytte. Vi sikrer en minimumsbemanning på de betjente hyttene, slik at sikkerheten blir ivaretatt. På hyttene gjør vi det ytterste for å legge til rette for trygge opphold, sier Wikborg.