Oslo

Venter gifteboom 12.12.12

Osloborgerne som vil gifte seg på århundrets siste "trippel-dato" er så mange at Oslo byfogdembete så seg nødt til å tredoble kapasiteten.

Silje Holmen og Knut Dyresen planlegger å stille med broccolibukett når de gifter seg i Tinghuset onsdag 12. desember 2012. Brudeparet følger opp med stor bryllupsfest den påfølgende lørdagen, med 100 venner og punkebandet Dudes.
  • Øyvind Bosnes Engen

"Magiske" datoer blir stadig mer populære blant giftelystne osloborgere. Silje Holmen og Knut Dyresen er ett av parene som skal gifte seg på trippel-datoen 12.12.12.

— Vi syntes det var en veldig tøff dato, og følte at det var nå eller aldri for å få gifte oss på en sånn dag, sier bruden.

Les også

Nå kan du gifte deg her

Blant grunnene til at de falt for datoen er at begge har bursdag i desember og synes det er årets fineste måned, at dette er eneste måten de kan forvente å huske bryllupsdagen, og at 2012 er året da de feirer 15 år som kjærester.— Men vi gjør dette primært fordi vi elsker hverandre og ikke vil leve uten hverandre, forteller Holmen.

Stadig mer populært

Er du også blant dem som går med gifteplaner, og som lar seg fascinere av "magiske" tallkombinasjoner? Da har Oslo byfogdembete gode nyheter til deg:

På grunn av stor pågang for å gifte seg den 12. desember 2012 utvider byfogden vielseskapasiteten til et absolutt maksimum: det tredobbelte av det de har plass til på en vanlig dag.

— Slike datoer blir mer og mer populære. Vi har allerede merket en del pågang, men det er fortsatt ledig plass, sier sorenskriver Inga Merethe Vik ved Oslo byfogdembete.

I år skal de bruke to vielsesrom i stedet for ett, begynne dagen tidligere enn vanlig og utføre vielser også i lunsjpausen. På denne måten kan byfogden i år få plass til hele 60 par i Tinghuset onsdag 12. desember.

To par får til og med muligheten til å gifte seg klokken 12.00. Til sammenligning har Tinghuset vanligvis kapasitet til 20 par om dagen, og på en typisk ukedag i desember vier de som regel ikke mer enn ett brudepar.

88 år til neste sjanse

Også i Oslos kirker lokker datomagien frem giftelysten hos osloborgerne. I skrivende stund har tre par planlagt å gifte seg kirkelig denne dagen. Som regel er det ingen etterspørsel etter å gifte seg på onsdager, melder Kirketorget i Oslo.

I fjor var det stor pågang for å gifte seg 11. november (11.11.11), kunne Aften melde. Da ble Oslo tinghus fullbooket, og fikk plass til 26 vielser ved å ta lunsjpausen i bruk, mens Oslo-kirkene huset fire bryllup på en ukedag da det vanligvis ikke holdes vielser.

Og det er ingen overdrivelse å si at de triple datoenes gullalder nå nærmer seg slutten. Til og med i år har vi nemlig hatt slike datoer hvert år siden 2001, men idet vi har passert 12. desember i år, må vi vente i over 88 år på neste trippel-dato: 1. januar 2101 (01.01.01).

Aften, 10. november 2011