Oslo

Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap. Filmet ulykken med eget dashkamera.

En mopedfører omkom på stedet etter å ha blitt påkjørt av en lastebil på Hasle i mai fjor. Lastebilsjåføren er nå tiltalt for uaktsomt drap.

Mopedføreren i 40-årene omkom på stedet etter at han ble påkjørt av en lastebil på Hasle. Nå er lastebilsjåføren tiltalt.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Onsdag 2. mai kjører en mopedist på Økernveien i retning Økern i Oslo. Det samme gjør en lastebil på 14 tonn. I et lyskryss på Hasle skifter lastebilen kjørefelt. Ifølge tiltalen er ikke lastebilsjåføren, en mann i 60-årene, tilstrekkelig oppmerksom på mopeden som kjører i det feltet han skifter til.

I sammenstøtet som oppstår, havner mopedisten på bakken og får blant annet svært alvorlige hodeskader. Han omkommer på stedet.

Nå er sjåføren tiltalt for uaktsomt drap. Han er også tiltalt for brudd på veitrafikkloven. Den forulykkede var en 44 år gammel mann.

  • LES OGSÅ: Dette er Oslos 12 farligste veistrekninger

Filmet ulykken med dashkamera

– Det finnes mye dokumentasjon som er ganske sentral med tanke på å belyse hendelsesforløpet, sier politiadvokat Eric Lindset i Oslo politidistrikt.

Lastebilen hadde nemlig et kamera montert på dashbordet som filmet selve ulykken. Politiet har sikret video fra kameraet. Opptaket vil bli brukt som hovedbevis når saken kommer opp i Oslo tingrett i juni.

– Man ser kjøringen av lastebilen i forkant av ulykken. På video kan man tidvis også se mopeden. Sett fra vårt ståsted, blir denne videoen et sentralt bevis i saken, sier Lindset.

Strafferammen for uaktsomt drap ligger på seks år, men Lindset påpeker at rettspraksis i slike saker ligger på mellom én og ni måneder, avhengig av graden av uaktsomhet.

Nekter straffskyld

Oscar Ihlebæk er forsvarer for lastebilsjåføren. Han sier at sjåføren ikke erkjenner straffskyld.

– Han mener at han ikke har opptrådt klanderverdig. Det var et hendelig uhell, som dessverre tidvis inntreffer i trafikken, sier Ihlebæk.

Advokat Oscar Ihlebæk skal forsvare lastebilsjåføren i Oslo tingrett i begynnelsen av juni.

– Ifølge politiet var det snakk om grov uaktsomhet. Hva sier du til det?

– Det er ikke første gang i historien at politi og påtalemyndighet vurderer bevissituasjonen ulikt.

– Hva synes du om at video fra dashkamera på lastebilen blir brukt som hovedbevis i saken?

– Vi får ta bevissituasjonen når vi kommer til retten, svarer Ihlebæk.

Han sier at den tiltalte har hatt det tøft etter ulykken.

To omkomne på moped i fjor

Tall fra Trygg Trafikk viser at to mopedister omkom på landsbasis i fjor. Siden 2013 har tallet ligget mellom én og tre. Alt i alt omkom 108 personer i trafikken i fjor, fem av dem i Oslo.

– Heldigvis er det relativt lave tall når det gjelder omkomne på moped. Vi ser at også antall skadede på moped er på vei ned, sier Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

På generelt grunnlag oppfordrer han mopedister, gående og andre tohjulinger til å unngå blindsoner på store kjøreøyer.

– Store kjøretøyer har store blindsoner. Derfor er det viktig å være oppmerksom på å unngå å være i blindsonen til slike kjøretøyer.

Les mer om

  1. Bildrap
  2. Trafikkulykker
  3. Førerkort
  4. Trygg Trafikk