Politiet til aksjon mot husokkupanter

19 personer er kastet ut av den okkuperte bygningen på Grünerløkka.

OkkuPantene havnet på gaten etter at politiet gikk til aksjon.

Les mer om saken:


For litt over en uke siden ble det kjent husokkupanter

Ved 09-tiden i dag morges gikk politiet i Oslo til aksjon mot bygningen. Et voldsomt politioppbud tok oppstilling rundt den okkuperte bygården, og politiet slo inn inngangsdøren for å komme seg inn i bygget.

19 kastet ut

— Vi aksjonerte på bakgrunn av en kjennelse fra Oslo byfogd om utkastelse fra eier. Vi hentet ut 19 stykker fra bygget. En personer ble pågrepet, sier operasjonsleder Bjørn Ølstad ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.no. Mannen som ble pågrepet skal ha motsatt seg utkastelse. De andre er kun blitt bortvist fra stedet. Operasjonslederen opplyser at alle okkupantene var ute av bygården ved 09.30-tiden i dag morges. Okkupantene fikk opplest utkastelsesordren av namsmannen på stedet. Politiet på stedet opplyser til Aftenposten.no at utkastelsen gikk fredelig for seg, selv om en del av okkupantene måtte bæres ut av bygget.

- Kjipt å bli kastet ut

En av okkupantene, som Aftenposten.no har snakket med, opplyser at hun oppdaget aksjonen da brannalarmen i bygget gikk av. - Jeg lå og sov da de kom inn i bygget. Det er alltid kjipt å bli kastet ut. Vi har fortsatt en del eiendeler i bygget, som jeg er bekymret for hva som vil skje med, sier den kvinnelige okkupanten, som ikke ønsker navnet sitt publisert. - Hvor kommer du til å sove i natt? - På gaten, svarer kvinnen. Hun og de andre okkupantene har nå fått beskjed om å holde seg borte fra Grünerløkka i 24 timer, dersom de ikke ønsker å havne i arresten. - Det finnes nok av andre tomme bygårder i Oslo, sier en annen okkupant, en ung mann. Helller ikke han ønsker å oppgi navnet sitt.

På direkte spørsmål om ungdommene kommer til å okkupere en ny gård, svarer han:

- Vi får se.

- Helsefarlig

Gården har tidligere huset et krisesenter, men det har ikke vært virksomhet på stedet på en stund. Bygården eies av Oslo kommune, kulturetaten. Bygården er gammel og trenger omfattende rehabilitering før den kan tas i bruk. Den skal ifølge eieren være full av sopp og være helseskadelig. Planen for fremtiden er at bygget gjøres om til et kulturhus der kunstnere skal kunne etablere atelier. Etter å ha okkupert bygården, sendte okkupantene i Oslo boligaksjon ut en pressemelding der sier dette om seg selv: «Vi er en gruppe mennesker som aktivt kjemper for et mer sosialt og inkluderende samfunn, og mot gentrifiseringen av byen vår. Bydel etter bydel utsettes for en standardøkning som strengt tatt ikke er nødvendig. Dette medfører en økning i boligprisene, som igjen bidrar til at studenter, pensjonister, lavtlønnede og arbeidsløse blir presset lenger og lenger ut av sentrum»

Naboer reagerer

Men ikke alle var begeistret for de nye naboene, og for en ukes tid siden sendte fastboende i området ut en pressemelding der de sier at de reagerer på at et anarkistmiljø som ikke kommer fra bydelen, kan gå inn og torpedere beboernes arbeid for å ta vare på bygårdene. «Som naboer setter vi veldig lite pris på at aktivister kommer utenbydels fra og forsøker å kapre en sak vi har jobbet lenge og hardt med», skriver de i en pressemelding. Aftenposten.no følger saken.

Noen av okkupantene fikk med seg en del av tingene sine, resten blir overlatt namsmannen for senere overlevering til eierne.
Okkupantene var ikke fornøyde med å bli kastet ut.
Politiet hadde sperret av området rundt den okkuperte gården.