Gyros, churros eller dumplings. I helgen kan du nyte mat fra Norges beste Food Trucks.
Foodtruck-festivalen reiser Norge rundt og er omsider kommet til Oslo. Prosjektleder Elin Georgsson innrømmer at hun har en favoritt-matvogn.
- Vilde Bratland HansenJournalist
- Ronja Sagstuen LarsenFotograf
Taco, gyros eller churros? Det er det store spørsmålet da familien Rismyr Østensen besøker St. Hanshaugen fredag ettermiddag.
I helgen arrangeres nemlig Tour de Food, en omreisende Food Truck-festival, på toppen av parken.
Oslos innbyggere kan handle fra 13 food trucks med mat fra ulike verdensdeler.
Nikolai Rismyr ser seg rundt. Pokebowls, amerikansk is og nederlandske oster. Pipebrød, pølser og pommes frites.
– Nei, jeg klarer ikke å bestemme meg, sukker han.
Familien er ute for å feire lillebrorens niårsdag.
– Vi hadde bestemt oss for å reise til St. Hanshaugen og visste ikke om festivalen. Men dette var jo midt i blinken, smiler pappa Jon Ivar Østensen.
Lettere å teste nye smaker
Tanken bak festivalen er å la innbyggerne i forskjellige byer smake på mat som kanskje ikke er tilgjengelig ellers, forteller prosjektleder i Tour De Food, Elin Georgsson:
– Streetfood er blitt veldig populært de siste årene. Det er nok lettere å tørre å smake på nye ting når rettene ikke er så store som på restaurant. Du får et veldig variert utvalg mat samlet på ett sted.
Festivalen har vært på tur siden mai og holder på ut september. Prosjektlederen innrømmer at hun har fått en favorittvogn:
– Det må være DimSum. De har helt fantastiske dumplings, skryter hun.
Bedre enn parmesan
Martin Lian tror at hans vogn kommer til å slå an i helgen. Han selger nederlandsk ost i vognen Dutchman.
– Nordmenn elsker ost. Den kremete goudaosten jeg selger, har vært veldig populær i hele sommer, røper han.
Selv anbefaler Lian osten «Old Dutch».
– Mange sverger til pecorini-ost eller parmesan. Denne er hakket bedre. Old Dutch er laget i Bleskensgraaf i Nederland og er modnet på treplater i omtrent ett år, forklarer han entusiastisk.
Ungarsk flatbrød til jubilanten
Nikolai har omsider bestemt seg: Det blir gyros. Jon Ivar og Camilla går for det samme.
Bursdagsbarnet prøver seg imidlertid på Lángos, et ungarsk flatbrød med skinke og ost på toppen.
Familien finner et bord på uteserveringen og tar første bit av maten.
Alle fire blir stille og nikker – et tegn på at maten faller i smak.
– Dette ble en fin bursdag, smiler den ferske niåringen.
Flere festivaler på vei
Matfesten på St. Hanshaugen er ikke det eneste større arrangementet som finner sted Oslo i helgen og i tiden fremover.
Utestedet Salt skal for eksempel ha humorfest og kan by på blant annet impro, stand-up og revy. Se det fulle programmet her.
Mandag 2. august begynner kunstfestivalen «Kortreist Kunst» i Hvervenbukta. Her er det mange muligheter for å utforske de kreative sidene ved seg selv. Her kan du lese mer om festivalen.
I perioden 13. august til 4. september stiller Melafestivalen opp med tre langhelger med over tjue konserter. Her finner du en oversikt over årets program og artister.
Lørdag 14. august kan du oppleve verdens råeste klippestupere under en konkurranse som byr på 27 meter høye stup fra operataket. Arrangementet begynner 13.30.
Samme helg går litteraturfestivalen God natt, Oslo av stabelen på SALT. Erlend Loe, Peder Kjøs og forfatter Amalie Kasin Lerstang er blant dem som kommer. Se det fullstendige programmet her.
Og rekker du ikke å stikke innom Food truck-festivalen denne helgen, blir du kanskje glad for å høre at matvognene kommer tilbake. 3. – 5. september finner du food truckene i Kubaparken.