Oslo

Kjempefontenen i Vigelandsparken lekker som en sil

Hovedfontenen i Vigelandsparken er skrudd av for å redde nabotrærne fra den sikre drukningsdød.

Fontenen er et av hovedelementene i Frognerparken. På grunn av omfattende lekkasjer er vannet skrudd av. Foto: Berit Roald / SCANPIX .

  • May Andrine Gran

Siden 2010 har Oslo kommune vært klar over at den store fontenen i Vigelandsparken har lekket vann. Men i løpet av den regnvåte sommeren har det blitt tydelig at det har kommet langt mer vann fra fontenen enn fra himmelen.

— Vi begynte å bli bekymret for de store trærne i nærheten og vannet er derfor blitt avstengt, forteller Odd Bratteberg i Bymiljøetaten.

Fredet av riksantikvaren

De store trærne som står i nærheten er fredet av riksantikvaren. De har alt tatt skade av de store vannmengdene, ifølge Bymiljøetaten. Også på grusveiene har det blitt dårlig fremkommelighet.

Les også

Freder klodens mest eksklusive kantine

Hvor omfattende vannlekkasjene er, blir først klart om noen uker. Vann— og avløspssystemet er fra byggeåret, men er blitt vedlikeholdt jevnlig. For å finne ut hvor vannlekasjene er skal det søkes med videokameraer gjennom rørene.

Tørt ut året

Det er ventet at undersøkelsene og rehabiliteringene kommer til å ta så lang tid at hovedfontenen ikke blir satt i drift igjen før til neste år.

Hovedfontenen har allerede vært avstengt i noen uker på grunn av rehabiliteringsarbeider. I følge museumsleder i Vigelandsparken, Jarle Strømodden er fontenen en av hovedelementene i parken.

Vannrør fra 1947

Gustav Vigeland tegnet fontenen til en konkurranse om fontene foran Stortinget, men konkurransen ble avblåst før noen vant. I 1916 var det planer om å oppføre den på Abelhaugen, men så ble Frognerjordet avsatt til skulturpark, og fontenen havnet der i 1924.

Les også

Parkliv med historisk sus

Sommeren 1947 var monteringen av fontenen endelig avsluttet og vannet kunne settes på for første gang. Plassen omkring fontenen har Vigeland formet som en 1800 kvadratmeter stor mosaikk i svart og hvit granitt. Det geometriske mønsteret danner en 3 000 meter lang labyrint.Trolig er vann— og avløpssystemet fra 1940-tallet, selv om noe rehabilitering er utført i senere tid.

Les også

  1. Flere turister til Oslo