Oslo

Drapssiktet (32) straffedømt ti ganger: Ble tiltalt for væpnet ran bare dager før drapet

Småbarnsfaren (32) som er siktet for å ha drept Egil Tostrup Bråten (23) høsten 2002, var tidligere samme år med på et ran der han truet med revolver.

Venner av Egil Tostrup Bråten la ned blomster og tente lys på åstedet.
  • Lene Li Dragland
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Under straffesaken erkjente den da 18 år gamle mannen at han var med på å rane en McDonalds-restaurant, og at han hadde truet en ansatt med en uladet revolver mot hodet hans. Straffen ble fengsel i ett og et halvt år.

Da drapet skjedde, hadde det bare gått noen dager siden påtalemyndigheten tok ut tiltale mot ham for McDonalds-ranet.

Én måned før drapet var han med på å rane en ung mann og true ham til å oppgi koden på bankkortet sitt. Mannen som ble ranet fortalte at han oppfattet det slik at han ble truet med kniv, men retten fant ikke bevis som styrket dette. De tiltalte ble derfor ikke dømt for det.

Straffedømt ti ganger

32-åringens kriminelle løpebane startet imidlertid tidligere. Fra han var 17 år og til opp i 20-årene ble han dømt ti ganger for grovt ran, narkotika, grove tyverier, vold og brudd på våpenloven.

De siste årene har 32-åringen vært ustraffet og har stiftet familie.

Egil Tostrup Bråten (23) fra Våler i Hedmark ble drept i Oslo i 2002.

Politiets hovedteori

Politiets hovedteori var at den eller de som drepte Bråten sent på kvelden 2. november 2002 egentlig bare hadde til hensikt å rane ham.

Etter å ha vært på kino og en pizzarestaurant med noen kamerater, var Bråten på vei hjem da overfallet skjedde i Nordahl Bruns gate i Oslo sentrum.

Nekter straffskyld

32-åringens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen, satt sammen med ham i politiavhør i mange timer etter pågripelsen onsdag. Advokaten forteller at klienten hans nekter straffskyld for drapet.

– Erkjenner han de faktiske forhold?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Lind Iversen.

32-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling fredag klokken 14.

I 2013 ble han avhørt som vitne i saken, men onsdag ble han altså pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Sikret DNA-profil i 2004

Alt natten til 11. mars 2004 sikret politiet seg den drapssiktedes DNA-profil. Da brøt han seg inn på Veitvet mathus sammen med et par kamerater, og fjernet 196.755 kroner fra «post-i-butikk».

Politiet fant biologiske spor på en brusflaske som ledet frem til 32-åringen i februar året etter. Under ransakingen på bopelen hans, fant de 106.800 kroner skjult i en hanske.

Oslo tingrett tok beslag i pengene da de antok at de stammet fra kriminell virksomhet.

Dommen ble betinget fengsel i fem måneder, og et solidarisk ansvar for å dekke Terra skadeforsikrings tap med 368.226 kroner.

DNA-spor etter drapet

På åstedet for drapet fant politiet blant annet en knivslire og en brusflaske. Kriminalteknikerne har trolig sikret både fingeravtrykk og DNA, men det ønsker ikke politiet å kommentere.

Politioverbetjent Svein Olav Bredli ønsker ikke å svare på om det var DNA-spor som gjorde at politiet pågrep og siktet 32-åringen.

– Vitner har tidligere sagt at de så to personer sammen med avdøde kort tid før han ble drept?

– Jeg vil ikke svare på om noen er ettersøkt ut over siktede, som vil bli fremstilt for fengsling klokken 14 fredag, sier Bredli.

– Hvorfor vil ikke politiet svare på om det var DNA-treff som førte til pågripelsen?

– Vi er i en tidlig fase og etterforsker bredt. Kanskje kan politiadvokat Andreas Strand si noe mer når fengslingsmøtet er over, sier Bredli.

Da politiet i 2013 intensiverte etterforskningen av drapet, var det aktuelt å bruke nye analysemetoder til å få mer informasjon, slik som DNA, fra de beslagene man gjorde i 2002.

  • 2013: Intensiverer jakten i 11 år gammel drapssak

Les mer om

  1. Vold