Oslo

Heggelia i Nordmarka er solgt for over 18 millioner

Etter at det kom inn et bud på 18 millioner i forrige uke, meldte flere seg på i budrunden.

Heggelia ligger i Nordmarka, nærmere bestemt på Krokskogen like øst for Nordre Heggelivann. Hytta ligger 520 meter over havet og har utsikt og strandlinje.
  • Petter Winther
  • Thomas Olsen
    Journalist

Heggelia ligger på østsiden av Nordre Heggelivann på Krokskogen i Oslomarka. Hytta ble lagt ut for salg i sommer og har ligget ute i hele høst. Forrige uke kom det inn et bud på 18 millioner, og da ble det fart i sakene.

– Det er fire som har vært med i budrunden, forteller partner og eiendomsmegler Kim Gjelseth i Sem & Johnsen.

Gjelseth vil ikke si nøyaktig hvor mye eiendommen gikk for, men den var taksert for 22 millioner.

– Den gikk noe under takst, forteller han.

  • Bakgrunn: Vil ha 22 millioner for hytte i Nordmarka
Skiløpere har stoppet innom Heggelia i en årrekke. Dette bildet skal være fra 30-tallet.

– Vil fortsette samarbeid med Skiforeningen

Skiforeningen har lenge brukt Heggelia som serveringssted. Da den ble lagt ut for salg i sommer, sa Skiforeningens markasjef Espen Jonhaugen at de ønsket å gå i dialog med den nye eieren for et videre tilbud.

– En hyggelig melding til både Skiforeningen og allmennheten er at den nye eieren vil fortsette å bruke Heggelia som serveringssted, forteller Gjelseth.

Han presiserer at det er opp til ny eier og Skiforeningen å videreføre samarbeidet.

Gjelseth vil ikke gå ut med hvem det er som har kjøpt eiendommen, men han sier at det er en privatperson som har tenkt til å bruke Heggelia til privat bruk.

– Det viktigste er at stedet blir brukt

Tidligere eier, Gunvor Greni, har selv drevet servering på stedet, og senere vært med på dugnaden etter at Heggelias venner og Skiforeningen har drevet servering i helgene med frivillig innsats.

– Det er synd at ikke staten kan eie et slikt sted. Da ville vært mer for allmennheten, og det hadde vært det beste, men man må ha midler til å drifte, sa Greni til Aftenposten i sommer.

Det viktigste er at stedet blir brukt, mener hun.


Plassen består av hovedhus, anneks, stabbur, låve, garasje og en tomt på over 26 mål.

Midt mellom skiløyper og fiskevann

På fritidseiendommen har du skiløyper som nærmeste nabo, tilgang på fiskevann og dype skoger, og dét bare 20 minutter med bil fra Sørkedalen – hvis du kan bla opp 22 millioner kroner.

Heggelia består av bygningsmasse på 600 kvadratmeter fordelt på ulike bygg, tomten er på over 26 mål, men det er også begrensninger, forteller Gjelseth. Han nevner blant annet til dels enkel standard og at det ikke lov til å bygge mer der ute, dog fritt frem for normalt vedlikehold og oppgraderinger.

Eiendommen ble lagt ut rett etter 17. mai.

Det har vært diskusjoner rundt Løvenskiolds forkjøpsrett, men Løvenskiold har altså takket nei til å kjøpe Heggelia for 18 millioner.

Stedet er jevnlig vedlikeholdt etter at nåværende eier tok over i 1989, men har eldre standard.

Kjøpte for 500.000 i 1989

Heggelia var tidligere seter for Ringeriksbønder, forteller selger Gunvor Greni. Seteren ble kjøpt av Løvenskiold i 1917. Greni vokste selv opp på Heggelia. Hennes far forpaktet plassen i over et halvt århundre, og fordi han hadde bodd der så lenge fikk hun kjøpt stedet i 1989. Prislappen var på 500.000 kroner.

– Det var veldig forfallent da jeg kjøpte det. Det rant fra alle tak, sier Greni, som har brukt mye tid og krefter på å holde det i stand.

Byggene på Heggelia skal være oppført mellom 1915 og 1920. Bildet er fra 1928.

Omregulert fra småbruk til fritidseiendom

Da Greni kjøpte Heggelia var det konsesjonsplikt på stedet, men i 2004 fikk hun omregulert plassen til fritidseiendom. Greni la da barndomshjemmet ut for salg og fikk et bud fra milliardæren John Fredriksen på 9,2 millioner. Fredriksens bud ble trukket etter at Løvenskiold bare tillot veirett gjennom Marka for fastboende.

Greni gikk rettens vei, noe som førte konflikten helt til Høyesterett. Hun tapte første runde, men vant de to neste.

Les mer om

  1. Nordmarka
  2. Småbruk