Oslo

Søppelkrisen i Oslo er ikke over: 654 klager bare i forrige uke

Ett eksempel på en kranbil som ikke har gjort jobben sin. Bildet er fra Hans Nordahls gate i Europas miljøhovedstad, Oslo.

I forrige uke ble, for første gang siden 3. oktober, alle de «vanlige» søppelrutene i Oslo fullført. Men det betyr ikke at alt er på stell.

  • Stein Erik Kirkebøen

Uke 24, forrige uke, ble helt spesiell i renovasjons-Oslo. For første gang siden Veireno innførte søppelhenting i to skift 3. oktober i fjor, ble alle de «vanlige» rutene gjennomført 100 prosent.

– Det betyr at vi begynte denne uken med blanke ark, uten etterslep. Det gir grunn til optimisme for tiden fremover, sier pressekontakt i Renovasjonsetaten, Jørgen Bakke Fredriksen.

Voldsomt med klager

Men det betyr slett ikke at alt er på stell. Klagetallet var oppsiktsvekkende høyt i forrige uke. Da mottok etaten 654 klager. I uken før var det også høyt, da var det 461. I «normaltilstanden», tiden før Veireno overtok i fjor høst, lå det ukentlige klagetallet på mellom 30 og 50. Det er langt dit, men med Veireno var det på det verste oppe i flere tusen klager i uken.

  • Her kan du lese mer om utviklingen etter at kommunen overtok søppel-ansvaret etter at Veireno slo seg konkurs.

Maskintrøbbel

– Alle «vanlige» ruter fullført og veldig mange klager, hvordan henger det sammen?

– Hentingen av vanlig husholdningsavfall går greit. Mange klager kom på papirhentingen. Dessuten hadde vi ekstreme problemer med kranbilene som tømmer de nedgravde anleggene, fire av seks biler var på verksted i løpet av uken. I tillegg måtte begge de to småbilene vi bruker i Nordstrand-området på verksted.

– Hvorfor har dere så store maskinproblemer?

– Det er vanskelig å si, men vi ser på forrige uke som et unntak. Vi har vanligvis ikke mye problemer.

Må leve med arven etter Veireno

Dette illustrerer at toskiftsordningen er sårbar. Når går dere tilbake til den gamle ordningen med ett skift?

– Det er foreløpig ingen planer om å gå tilbake til gammel ordning. For øyeblikket har vi uansett ikke nok biler til å gjeninnføre den. Vi jobber med en stor anskaffelse, men det er lang prosess. I mellomtiden har vi leid inn to kranbiler for å bistå i innsamlingen og ta av etterslep, og vi er på utkikk etter flere midlertidige erstatningsbiler.

– Hvordan ser det ut denne uken?

– På klagefronten er det bedring. På de fire første dagene hadde vi 182 klager, sier Bakke Fredriksen, og legger til at tellingen begynner hver lørdag.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Veireno