Oslo

Nå er tiden ute for utleiefilm

På 1990-tallet sto folk i kø for å leie film hos Video Nova. Mandag stenger kjedens siste butikk på Majorstuen for godt.

Tøffe actionhelter som Arnold Schwarzenegger og heltinner som Barbie har vært en del av dagliglivet til Petter Granlund. Han husker blant annet at det var køer for å leie storfilmer som Pretty Woman og Gladiator.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
OPT__OL12485copy_doc6pg28srawbky1cwezy_doc6pg29rt7i10o7h02zy-5AhW0tkLea.jpg

— Jeg går ikke rundt og gråter, men er takknemlig for at jeg har hatt muligheten til å være med på en utrolig reise. Selv om jeg skulle ønske at den varte i et par år til, sier Pål Granlund (68) til Aftenposten.

I 1980 startet han Granlund videoservice på Romerike. Dette ble en stor suksess og vokste raskt. I 1982 tok han over butikken på Majorstuen og døpte om kjeden til Video Nova. De neste 15 årene gikk butikken bare én vei - oppover.

- På det meste hadde jeg 16 butikker i Oslo og Romerike, forteller Granlund.

Dette bildet fra 1998 viser hvor populært det var å leie film hos Video Nova på 90-tallet.

Men nå er det altså over: Mandag er siste åpningsdag for Video Novas siste filial på Majorstuen som Granlund og familien har drevet i snart 34 år. Til nettstedet e24.no, som første omtalte saken, sier Granlund at familien i årenes løp anslagsvis har tatt ut totalt 50 millioner kroner i utbytte på videokjeden.Video Nova på Majorstuen er også et av de aller siste stedene som har drevet med utleie av filmer. På 1990-tallet var det nesten 3500 slike butikker på landsbasis. Flere hundre av disse lå i Oslo-området. På Grønland hadde man eget Bollywood-miljø med flere titall videobutikker.

Det er ikke bare Video Nova som er blitt utkonkurrert av teknologien. Her kan du lese om Kodak som hadde hele 145.000 ansatte før det raknet.

Utkonkurrert av Netflix

Da Granlund startet som video-gründer i 1980 var det beta-filmer og VHS som var det heteste. Siden har VHS blitt erstattet av DVD. I 2005 var det slutt også for VHS. De siste årene har Video Nova leid ut filmer på Blu-ray og DVD.

  • LES OGSÅ: — Sultan er blitt utkonkurrert
Det var ikke lange køer for å dra nytte av opphørssalg hos Video Nova mandag, men det var en jevn strøm av kunder. Her sikrer en av dem noen godbiter før det er over for godt.

— Når forsto du at det gikk mot slutten? - Jeg forsto det for alvor da Netflix kom. Da falt omsetningen en god del, svarer Granlund.

- Når hadde Video Nova sin storhetstid?

— På leiefronten var det fra 1982 til 1987. Og så kom kjøpefilmene. Sånn sett hadde vi storhetstid helt frem til nesten år 2000, sier gründeren.

Leier på nett

I en årrekke var Kristine Pedersen fast kunde hos Video Nova på Sagene. Mandag formiddag er hun innom brukken på Majorstuen for å sikre seg barnefilmer til datteren Mina Bakke Pedersen (snart ett). Videobutikken har nemlig hatt supersalg for å kvitte seg med de siste filmene.

OPT__OL12446copy_doc6pg28qqoxtx7vav8d0e_doc6pg29qnqj2d1a9fhuzy-mvSKV6LZGz.jpg

— Jeg har fått med meg at de har siste åpningstid i dag. Det er jo trist, sier Pedersen.Etter at butikken på Sagene stengte for snart fem år siden, har hun leid filmer på nett.

— Jeg liker å eie de gode filmene. Og så har vi ikke nett på hytta. Så da er det greit å sikre seg noen filmer mens man kan.

Vokste opp i butikken

Pål Granlund er selv bortreist på siste åpningsdag, men sønnen Petter Granlund er til stede i Valkyriegata på Majorstuen for å ekspedere de siste kundene. Han var syv år gammel da faren startet sin første videobutikk, og husker det fremdeles.

- Butikken var jo et sosialt møtepunkt den gangen, særlig for ungdommer. Sånn sett var det kult å ha en pappa med videosjappa, smiler Petter Granlund.

Han har selv hatt flere jobber i kjeden gjennom årene.

— I starten var det deltidsjobb i kassen. Etter hvert har jeg vært alt fra sjåfør til IT-ansvarlig. Den siste perioden har jeg vært daglig leder. Vi var flere i familien som har jobbet i kjeden, sier Petter.

- Hva skal du gjøre nå?

— Jeg tar en lang ferie etter at butikken er overlatt til eieren 1. mai. Og så får jeg se hva som skjer videre. Faren min er jo gründer, så jeg ser ikke bort ifra at jeg fremdeles er løpegutt for ham.

Les også

  1. Én pågrepet etter knivran på Frogner

  2. Jobben hans blir spist opp av nettet