Oslo

- Der mistet du sjansen din

Ambulansepersonellet nektet å ta med seg skadede Ali (37) fordi han hadde tisset på seg.

Småbarnsfaren Ali (37) ble slått ned i Sofienberg i ettermiddag. Han ble ikke tatt med til behandling av ambulansepersonalet.
  • Heidi Ertzeid

Ali (37) ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo mandag ettermiddag. Da ambulansepersonellet kom frem til stedet, nektet de å ta med seg mannen fordi han tisset på seg, ifølge flere vitner. Han ble i stedet tvunget til å ta taxi til legevakten. — Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier Kohinoor, som er samboeren til Ali, til Aftenposten.no. Aftenposten.no har snakket med flere vitner til episoden og bruker bildene fra episoden etter samtykke fra de involverte.

- Ingen kommentar

Sykehuset ønsker ikke å kommentere saken. - Vi diskuterer aldri enkeltsaker gjennom media. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med oss dersom de har opplevd noe som de oppfatter som kritikkverdige forhold. Da vil det bli behandlet som en vanlig avvikssak, sier Arild Østergaard, divisjonsdirektør ved prehospital divisjon ved Ullevål universitetssykehus.

- Meid ned

Sykepleier Karianne Østensen var vitne til episoden, og pleide Ali mens han lå skadet på bakken. - Han ble meid ned på ett slag, og slo bakhodet i asfalten, sier Karianne Østensen til Aftenposten.no. - Han lå og blødde kraftig, og jeg løp bort for å legge mannen i stabilt sideleie, sier Østensen. Mens hun passet på mannen, ringte vitner til politiet og ambulanse. Mannen skal ifølge Østensen ha ligget bevisstløs i opp mot fire minutter. Da ambulansen kom frem, lå mannen i smerter og vred seg på bakken.

- Mistet sjansen

Østensen fortalte hva som hadde skjedd, men svaret fra ambulansepersonellet var "bare la han ligge der og sprelle", ifølge sykepleieren. Mens han hadde ligget nede, hadde Ali tisset på seg. Da ambulansepersonalet kom til stedet, hadde Ali klart å reise seg opp. Omtåket og sjanglende brettet han opp buksa for å tisse videre da han reiste seg opp, ifølge flere vitner. - Han visste åpenbart ikke hva han gjorde, sier Østensen. Ifølge Østensen sa ambulansepersonellet: "Der mistet du sjansen din." Ifølge flere vitner nektet ambulansepersonellet å ta med mannen fordi han hadde tisset på seg. - Det er ikke lov å tisse på offentlig sted, så vi kan ikke ta deg med, skal ambulansepersonalet ha sagt.

Høylytt krangel

Det var i ettermiddag at en vennegjeng var samlet til felles piknik i Sofienbergparken. Flere små barn var også til stede. Da det kom en fotball flyende mot piknikområdet, reagerte Ali (37) på at ballen kom flyvende mot de små barna. Ali ba personene som spilte fotball om å være forsiktig med hvor de sparket ballen. Det fikk gjerningsmannen til å reagere med sinne. Gjerningsmannen og Ali begynte å rope skjellsord mot hverandre, mens de gikk mot hverandre. Da de to var i en armlengdes avstand fra hverandre, slo mannen til Ali i hodet. Ali falt bakover, og bakhodet smalt ned i asfalten, ifølge vitner.

- Jævla gris

Caroline Drefvelin ble vitne til den dramatiske hendelsen. - Blodet rant fra hodet hans, og han var helt groggy, sier hun. - Da han stod og tisset ved ambulansen sa en av personene i ambulansepersonellet "din jævla gris." Deretter nektet de å ta med seg mannen, forteller hun. - Det var mange vitner som reagerte på at han ikke ble tatt med. Han måtte fraktes til legevakta i taxi, sier Drefvelin. - Han visste ikke hva han gjorde. Han hadde tiss nedover beina, og var helt ute av seg. Så nektet de å ta ham. Det er helt forferdelig, sier et annet vitne til Aftenposten.no.

Vil forfølge saken

Aftenposten.no snakket med samboeren til småbarnsfaren mens hun satt med mannen på sykehuset. - Ambulansepersonellet sjekket ikke tilstanden hans en gang, før de nektet å ta ham med. Hadde det vært en hvit dame som lå blødende i parken, så hadde ikke dette skjedd, sier hun. Hun forteller at mannen blir sendt til CT-undersøkelse ved Ullevål universitetssykehus. - Vi vil forfølge denne saken, forsikrer hun og legger til at hennes samboer ikke hadde drukket alkohol. De to var på piknik i parken sammen med sitt barn.

Gjerningsmann på frifot

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 17.05 i ettermiddag. - Det er en mann som ble slått ned på lekeplassen. Gjerningsmannen fant vi ikke, sier operasjonsleder Ellen Ulvin ved Oslo politidistrikt. Hun bekrefter at ambulansepersonellet ikke tok med seg mannen. - Jeg vet ingen ting om vurderingene til ambulansepersonellet, sier Ulvin.

Ali blødde sterkt og skal ha vært bevisstløs i opp mot fire minutter etter angrepet, ifølge vitner.
Samboer Kohinoor reagerte sterkt på at mannen ikke ble tatt med. - Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier hun til Aftenposten.no.
Kohinoor tok med seg mannen i taxi, for å få ham inn til legevakten.
Ambulansen kjører fra stedet, uten Ali.