Oslo

Oksekalvene skulle beite på en øy i Oslofjorden. Det gikk ikke helt som planlagt.

Åtte kalver på vei til sommerjobben på Borøya. Etter hvert kommer åtte kalver til.
Metall-landgangen ble dekket av planker og kunstgress for å gi bedre feste for glatte klover. Johan Ellingsen og Tor Breen fra Norges Vel jobber for Fylkesmannen med alt det praktiske rundt beiteprosjektet. f.v. Johan Ellingsen, Johan Persbråten, Ingunn Nesset og Tor Breen
Kalvene fant seg etter hvert til rette ombord på den korte overfarten.
Kalvene er kjøttkveg. Og kun utvalgte får bli avlsokser. Men Persbråten gård driver økologisk og dyrene på gården får gå ute hele det korte livet, så det kunne vært verre.
Skal vi være igjen her?
Kalvene hadde funnet seg en grønn en på vestsiden av Nesøya
Bordercollien Milla er på jobb og sirkler kurømlingene inn på vestsiden av Nesøya
Interessen for rømlingene var stor på Nesøya.

En gjeng kalver var satt til sommerjobben som «miljøarbeidere» på Borøya. Det endte i flukt og redningsaksjon.

  • Heidi Anne Johnsen

Åtte oksekalver ble tirsdag fraktet i båt ut til Borøya på sommerjobb. Helt frem til september skal de beite i naturreservatet på oppdrag fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. De skal bidra til å bevare kulturlandskapet som overordnet myndigheter har plukket ut som ekstra viktig å ta vare på.

  • Se bildene fra overfarten til øya og pågripelsen etter flukten ved å trykke til høyre i bildekarusellen øverst i saken.
Kalvene har gått sammen med kumamma siden de ble født. Nå har de sluttet med melk og skal jobbe som profesjonelle gressetere.

Men ingen av kalvene hadde søkt på den attraktive sommerjobben, og da sommernatten senket seg over øya ble hjemlengselen for stor. De la på svøm over sundet til Nesøya.

Kalvene, som ble født i november, har i hele sitt korte liv gått ute sammen med mammaene sine på Persbråten gård i Bærum. Natten var den aller første alene, og på et ukjent sted.

Rauting i natten

Naboer forteller at de hørte rauting ute fra øya sent i går kveld ute fra badeplassen ved stupetårnet på Borøya.

Kalvene er igjen bak bonde Johan Persbråtens gjerde.

– Vi tror at noen av kalvene kom seg ut av inngjerdingen som skiller naturreservatet fra friområdet med badestrand, og at de rautet for å holde kontakt. Det endte med at alle la på svøm, sier bonde Johan Persbråten.

Nøyaktig hvor kalvene har gått i land på Nesøya, er uvisst, men korteste avstand er en svømmetur på drøye 200 meter.

Ingunn Nesset fra Persbråten gård loser kuene inn på øya.

Strevsom overfart

Ingunn Nesset jobber med kuer på Persbråten gård, og loser kalvene ombord i fraktebåten "Hovedøya"

Kalvene ble skipet ut med fraktebåten «Hovedøya» i går ettermiddag fra Holmen i Asker. Det måtte både lokking og håndfaste grep til for å få dyrene fra traktorhengeren til bonde Johan Persbråten og over på båten.

– Båter og kuer går ikke sammen. I fjor brukte vi over to timer på å få kuene inn på båten, men vi fant ett triks: Gammelt brød, forteller Persbråten.

Det gikk lettere å komme i land.

Selv om motstanden mot å entre den provisoriske landgangen var sterk, så tok det ikke fullt så lang tid i år. Kalvene ble fraktet over, satt i land og loset inn på øya som bugner av saftig gress, blomster og annet snadder. Men kanskje var de små kalvemagene så fulle av brødmat at grønne enger ikke var nok til å holde dem på plass.

Ny overfart i dag

Etter flukten vandret kalvene over hele Nesøya fra øst til vest, der de fant en grønn eng og slo seg ned. Folk kom til og kalvene har i løpet av dagen fått god pleie, mye oppmerksomhet og vann. I ettermiddag fraktes de på ny over til Borøya. Men denne gangen skal mammaen til en av kalvene være med ut.

– Jeg skulle nok vært sammen med dem den første natten til de fikk falt til ro, sier Persbråten.

– Nå får vi håpe at en av de voksne kuene klarer å holde flokken rolig og samlet, sier han.

Kalvene skal rydde opp i buskas og gjengrodde øyer

Beiter kulturlandskapet tilbake

Borøya ligger utenfor Sandvika, mellom Kalvøya og Ostøya, og her var gårdsdrift og husdyr helt frem til rundt krigens dager. Det er dette verdifulle landskapet som Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil ha tilbake, for uten dyr har øya grodd til. I flere år ble sauer satt ut for å gjøre jobben, men de fikk sparken da det ble oppdaget at de også gnafset i seg lakrismjelt, en unik plante som er en forutsetning for den rødlistede sommerfuglen Lakrismjeltblåvinge. Kuene beiter høyere opp, og tar for seg av andre delikatesser som kløver, gress og timotei i første omgang. De har derfor overtatt sommerjobben på Borøya. Dette er andre året at kuer beiter på Borøya.

Så gjenstår det å se om sommerarbeiderne holder seg på øya sommeren igjennom, og gjør den viktige jobben som de er satt til.

Det kan du selv finne ut, for øyfergene Rigmor og Rigfar fra Sandvika tar deg med ut i sommer.

Beveren var nesten utryddet. Nå har vi 70.000 av dem.Elgen truer skogenDen store sauejakten