Oslo

140 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn – flere hundre i karantene

Det er registrert 140 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er fire uker siden tallet på nye smittede på ett døgn var like høyt.

Smitte på en russebuss har spredt seg til elever på Ullern videregående skole i Oslo. Blindern og Persbråten videregående skoler er også rammet.
  • NTB
  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist

Samtidig er det 85 flere tilfeller enn samme dag i forrige uke og 90 flere enn mandag. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 59 smittede pr. dag i hovedstaden.

Det siste døgnet er det klart flest smittede i bydel Nordre Aker, som har 45 nye smittetilfeller. Deretter følger Vestre Aker med 24 og Ullern bydel med 11 nye tilfeller.

– Vi har hatt en nedadgående trend i lang tid og kommet ned på et lavt smittenivå. Samtidig har vi fremdeles smitte i byen vår. Dette er en kraftig påminnelse på at vi lever i en mer åpen by med smitte, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til NTB.

Når Oslo-borgerne senker skuldrene, vil sånne utbrudd skje, mener helsebyråden.

Helsebyråd Robert Steen (Ap).

– Hvem som helst kan være smittet. Vi kan ikke omgås alle mulige mennesker veldig tett. Vi må huske på at smitten fremdeles er blant oss, sier han.

Helsebyråden viser til de kraftige smitteutbruddene som den siste tiden har preget Trondheim og Hammerfest.

– Når det virkelig blusser opp igjen, så kan det skje fort, advarer Steen.

Større utbrudd blant russen

Den plutselige smitteøkningen på Oslo vest skyldes blant annet smitte blant russen og smitte spredt på en russebuss.

Bydelsdirektør i bydel Ullern, Marie Anbjørg Joten, bekreftet tirsdag kveld overfor Avisa Oslo at det er et større smitteutbrudd blant russen i Oslo vest:

– Det dreier seg antagelig om flere skoler og også Ullern videregående, sa Joten.

Trolig har smitten spredt seg til russ både på Blindern, Ullern og Persbråten videregående skoler.

For én uke siden åpnet utesteder og restauranter i Oslo igjen. Nå kan folk møtes ute i sommervarmen for å ta seg en øl.

– Jeg kan ikke komme med noe tall, men bekrefter at det dreier seg om flere enn ti. Smittesporerne våre jobber på spreng med å avdekke smitte og sette nærkontakter i ventekarantene, sa Joten tirsdag kveld.

Hundrevis i karantene

Det er onsdag morgen registrert 541 personer i karantene etter smitteutbruddet. Trolig er tallet mye høyere enn dette.

Det sier Jorunn Thaulow, assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i vest, til Avisa Oslo.

Helsebyråd Steen mener at det er «litt tilfeldig» at det er russ som blir rammet i dette smitteutbruddet.

– Det kunne fort ha skjedd andre steder også, mener Steen.

Han påpeker likevel at det er dumt med mye smitte blant unge nå.

– Vi starter massevaksineringen av de unge om et par ukers tid. Derfor er det veldig dumt om det blir mye smitte blant unge nå, ved for eksempel at folk havner i karantene og ikke kan møte opp til vaksinetimen sin.

På vei nedover

Til tross for smitteutbrudd blant russen har smittetrykket gått ned i andre deler av hovedstaden den siste tiden.

Forrige uke falt antall Oslo-folk som testet positivt, med 35 prosent. Det er det laveste siden pandemien startet februar i fjor.

Så langt er det for tidlig å si om smitteøkningen kan ses i sammenheng med forrige ukes gjenåpning av hovedstaden. Det tar minst to dager – og som regel fem til seks dager – før eventuelle symptomer dukker opp.

Steen er optimistisk om tiden fremover.

– Hvis vi får de vaksinene vi er forespeilet fra nasjonale myndigheter, så går vi nå inn i en periode hvor vi vil vaksinere veldig mange veldig fort.

Han peker på at alle over 18 år skal vaksineres over en åtte ukers periode. I snitt vil 10.000 personer ukentlig få første vaksinedose frem til siste halvdel av juli.

Tåler mer smitte

Oslo tåler mer smitte, fordi de mest sårbare gruppene er vaksinert. Men fortsatt har mellom 300.000 og 350.000 enda ikke fått vaksine, påpeker byråden.

– Så fører det til ekstra belastning for dem som arbeider med testing og smittesporing i en sommertid hvor de egentlig skulle få litt hvile. Det bekymrer meg, sier Steen.

Onsdag klokken 13.30 er det planlagt en ny pressekonferanse om pandemien. Regjeringen skal orientere om koronasituasjonen.

Les også

  1. Hva skjer med smitten nå? Så langt går det bare en vei.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Oslo
  4. Oslo-korona