Oslo

Fabian Stang om byrådens sykehjembesøk: - Rett og slett uanstendig

– Korridorpolitikk skal ikke foregå i sykehjemsgangene, sier tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, som reagerer kraftig på opplysningene om hvordan byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) skal ha oppført seg under et sykehjemsbesøk.

- Rett og slett uanstendig, sier Fabian Stang om oppførselen til eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen.
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

8. september var statsminister Erna Solberg (H) og eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) på besøk på Manglerudhjemmet.

Konsernsjef Tom Tidemann i Unicare, som driver sykehjemmet, skrev i etterkant et brev til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) der han kom med en rekke kritiske påstander rundt byrådens besøk.

Tidemann skrev blant annet at byråden hadde vært uhøflig og nedlatende mot ansatte ved sykehjemmet.

 • Ansatt etter Inga Marte Thorkildsens sykehjemsbesøk: – Jeg satt igjen med en følelse av sjokk

«Bare pinlig»

Fabian Stang, som var ordfører i Oslo fra 2007 til 2015, leder nå kommunens helse- og sosialkomité. Han kom med kritikken i et innlegg på sin Facebook-side fredag kveld:

«Det finnes en tid og et sted for alt. Et sykehjem fult av eldre og gjester som gledet seg over å vise frem hjemmet sitt til statsministeren er definitivt ikke et egnet sted for en politisk debatt. Dette er dessverre bare pinlig av byråden.»

Inga Marte Thorkildsen. Arkivfoto.

– Det jeg tenker er at i politikken finnes det et rom for korridorpolitikk, men den skal ikke foregå i sykehjemsgangene. Det er spennende og viktig at vi diskuterer sentrale spørsmål i forhold til hvordan vårt samfunn skal bli bedre, men å opptre på et av våre sykehjem, politisk agiterende mens pasienter kan ha hørt på, det er ikke jeg tilhenger av, sier Stang til Aftenposten.

– Jeg tror at jeg har vært på nesten alle sykehjem i byen. Jeg har vært der for å lytte, se hva som foregår, hvordan pasientene har det, hvordan de ansatte har det og hvordan de pårørende opplever behandlingen. Jeg kan ikke huske at jeg på et sykehjem har agitert politisk, sier Stang.

– Det er rett og slett uanstendig overfor de syke og de svake. De fortjener ro og fred i sin hverdag, sier han.

Ber VGTV frigi opptak

I en SMS til VG fredag kveld skrev Thorkilden dette om Fabian Stangs kritikk:

«Jeg ønsker Fabian Stang velkommen tilbake, og registrerer at han kvesser knivene før stortingsvalget. For øvrig vil jeg oppfordre dere i VG til å frigi opptakene fra Manglerudhjemmet. VGTV var der hele tiden. Hvis jeg oppførte meg så ubehøvlet som Unicare skal ha det til, vil jeg anta at dette hadde blitt en sak lenge før».

VG skriver at episodene Unicare viser til, ikke ble filmet av deres reportere.

Sent fredag kveld sendte Thorkildsen følgende uttalelse i en SMS til Aftenposten:

«Jeg er veldig glad for den jobben de ansatte på Manglerudhjemmet gjør for våre eldre, noe jeg også uttrykket under mitt besøk der. Det er imidlertid beklagelig at direktøren for Unicare Tom Tidemann oppfattet måten jeg avsluttet samtalen med han på som uhøflig. Som eldrebyråd ønsker jeg å ha et godt og konstruktivt samarbeid med alle som leverer omsorgstjenester til Oslo kommune. Jeg vil derfor invitere Tidemann på en kaffe på mitt kontor i neste uke, og håper han takker ja til det».

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5