Oslo

Sier ja til 50 boliger i en bakgård

For å unngå å bygge ned parker og grøntarealer, må vi fortette der det allerede er bebyggelse, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

Deler av den store eiendommen i Fredensborgveien 24 skal rives. Byrådet sier ja til to boligblokker (de som har grønne tak). Bak de to planlagte bygningene kan man se bygningen som står mot Fredensborgveien 24 (den skal bevares).
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
1006fredensborgveien.pdf

I en rolig bakgård i Fredensborgveien 24, rett ved regjeringskvartalet, kommer det 50 nye boliger. Byrådet ønsker flere slike prosjekter velkommen.— Dette er veldig unikt. Vi har områder i byen som er ganske skjermet for støy, og som bare ligger 200 meter fra regjeringskvartalet, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

Mange har nok gått eller kjørt forbi Fredensborgveien 24 i Oslo sentrum. Likevel er det ikke mange som er klar over at eiendommen består av flere mindre bygninger som er gjemt bort i bakgrunnen.

Nå sier byrådet ja til å rive tre av de mindre bygningene som ligger i bakgrunnen for å gi plass til 50 nye boliger med uteområde i Fredensborgveien 24. Den store fasaden ut mot veien er verneverdig og skal bestå. De planlagte boligene blir fordelt på to blokker. En av dem får seks etasjer over bakken, mens den andre får fire etasjer. I tillegg kommer to etasjer under bakken.

Bygningene til høyre og venstre for Bård Folke Fredriksen skal rives for å gi plass til 50 boliger i Fredensborgveien 24.

En annen del av eiendommen er foreslått regulert til forretning/bevertning eller privat tjenesteyting (kultur, helse, undervisning).— Det betyr at det er muligheter for treningssenter, etablere kulturtilbud eller kafeer ved siden av boligene. Da sikrer vi at området blir mer variert og mer attraktiv for dem som skal flytte hit, utdyper Fredriksen.

Bryggeri fra 1920-tallet

En del av eiendommen har hatt funksjon som produksjonslokaler for bryggerier frem til 1920-tallet.

Da ble de tatt i bruk til blant annet pølsemakeri og hermetikkfabrikk. På 1970-tallet ble de bygget om til kontorer. Byrådet foreslår å bevare de bevaringsverdige bygningene, inkludert en gammel ølkjeller under ett av byggene. Murverk skal være det dominerende fasadematerialet for den bevaringsverdige bebyggelsen.

Eiendommen i Fredensborgveien 24 består av flere bygninger som i all hovedsak blir brukt som kontorlokaler i dag. Hovedbygningen mot veien skal bevares, men får en ansiktsløftning i forbindelse med boligbygging.

— Det er fint å ta vare på spor fra gammel industrihistorie og samtidig kunne tilrettelegge for småbedrifter i sentrumsområdet, slik vi ser langs Akerselva, sier Fredriksen.Han tror at boligbygging vil skape mer liv i området.

— De gamle næringslokalene i Oslo sentrum er ikke lenger så attraktive som næringslokaler. Samtidig er det attraktivt å bo i sentrum. Jeg tror at boliger her vil skape mer liv i området på kveldstid, noe som vil skape en trygghetsfølelse, sier Fredriksen.

- Er det riktig å fortette her?

— For å unngå å bygge ned parker og grøntarealer, må vi fortette der det allerede er bebyggelse, svarer Fredriksen.

- Et lovende forslag

Anders Røberg-Larsen (Ap) i byutviklingskomiteen sier at forslaget fra byrådet ser lovende ut.

— Her var det i utgangspunktet to alternativer. Utbyggeren ville bygge mer, mens Plan- og bygningsetaten ville bevare større deler av eiendommen. Derfor er det fint at man er blitt enige om en god løsning. Det er positivt med boliger i en så sentral del av byen. Det er et område som trenger et løft. Derfor er vi veldig positive til denne saken, sier Røberg-Larsen.

Les også

  1. Dette kan bli Oslos neste store boligstrøk

  2. - Bygg høyere og tettere på Fornebu

  3. Vil løfte Helsfyr med en skyskraper med 29 etasjer