Oslo

Hersleb skal fortsatt hete Hersleb

Ærverdige gamle skoler har forsvunnet med et pennestrøk. Men østkantens skolepalass beholder navnet.

Gamle Hersleb er blitt som ny. Statsminister Erna Solberg (H) sto for åpningen av Oslos nye prestisjegymnas.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist
Slik så Hersleb skole og skolehagen ut i 1931.
Da det nedsenkede taket ble revet under oppussingen, dukket disse takmaleriene opp i taket på Hersleb.
Taksteinen fra byggeåret er renset og satt opp på nytt. Taket er rettet opp og isolert.
Tidligere ble det servert felles frokost på mange av Oslos barneskoler, også Hersleb. Bildet er antagelig tatt i 1950.
Da Hersleb ungdomsskole ble lagt ned i 2010 etter asbestfunn, og elevene spredt på flere andre skoler, protesterte mange elever, lærere og foreldre mot nedleggingen.
Skolen flagget på halv stang etter at en elev ble knivstukket og døde i 1993. Hendelsen ga for alvor skolen et versting-rykte.
På utsiden er Hersleb restauert til fordums prakt før nyåpningen til høsten. På innsiden er derimot mye splitter nytt.
Inngangspartiet i skolegården har fått en helt ny utforming. Dette var det eneste man fikk lov til å røre på eksteriøret.
Christian Sørgjerd, journalist

Frikerne på Foss og Forsøksgym, raddisene og de skoleflinke på Katta, fiffen på Persbråten, streberne på Berg, dansejentene på Fagerborg, taggerne på Manglerud og hasjrøykerne på Elvebakken — blant enkelte ungdommer i flere år bare kalt «Hasjbakken». Rett eller galt, imaget sitter i for Oslos videregående skoler.

Men de siste årene har mange av dem forsvunnet. Byen har vært gjennom noe nær en skolerevolusjon, og det kan virke som hundre års historie er en ulempe, ikke en fordel, i Utdanningetatens og byrådets øyne.

For Hersleb er det imidlertid annerledes: Den skal fortsatt være Hersleb. Da dørene åpnet igjen etter sommerferien, fikk den historiske østkanten sitt første gymnas siden Vahl VGS stengte dørene i 1983.

En ny tid

Hersleb åpnet portene i 1922, og skolepalasset på østkanten ble et symbol på den nye tid. Den fikk flislagte garderober i gymsalen, dusj med varmtvann, egen skolehage, skoletannlege og en luftig spisesal til frokostservering.

Kontrasten til elevenes situasjon hjemme var enorm. Til tross for at Lakkegata skole ligger bare noen hundre meter unna, hadde de to folkeskolene et tusentall elever hver. Tre ganger så mye som de lokale barneskolene har i dag.

Et steinkast fra skolen ligger de trangbodde gråbeinsgårdene og Rudolf Nilsens barndomshjem «nr. 13». Strøket er et stykke unik byhistorie, som i all hovedsak er bevart.

Fortsatt er boligprisene her de laveste indre by og barnefattigdommen størst. I 2011 levde 30 prosent av ungene i Gamle Oslo bydel, hvor Hersleb ligger, i fattige familier. Barneskolekretsene i strøket har de høyeste andelene elever med minoritetsspråklig bakgrunn. Og hadde velgerne her bestemt, ville Ap, SV og Rødt tilsammen fått over 60 prosent ved kommunevalget.

Fra 1968 til 2011 var det ungdomsskole i Hersleb-bygget. Skolen ble sett på som belastet, som det heter på politikerspråket. Da ungdomsskolen ble stengt og elevene spredt etter asbestfunn i 2009, mente flere at den egentlige årsaken var et rufsete omdømme.

Få muligheter

Dermed var det ikke gitt at den nye videregående skolen skulle hete Hersleb.

Problemet var bare: Hva ellers? Gatenavnene i strøket utgår, de er allerede tatt av andre skoler. Tøyen-navnet er også i bruk, og navn som Grønland VGS eller Akerselva VGS klinger ikke annerledes enn Hersleb. Det finnes få kjente personer som kunne gitt den navn.

Og på skoleveggen henger de historiske smijernsbokstavene med navnet. Skoleveggene er ikke lenge rosa, men nymalte i historisk korrekt gult. Historiske takmalerier føres tilbake til fordums prakt. Det verneverdige gamle bygget er restaurert.

Heldigvis, eller kanskje nettopp på grunn av alt dette, falt Utdanningsetaten ned på å beholde Hersleb-navnet. Bydelspolitikerne bifalt enstemmig.

Titusenvis av folkeskole-, framhaldsskole- og ungdomsskoleelever har gått ut portene på Hersleb. Nå blir det litt eldre elevers tur.

Hva er et navn?

Vi er mange som har hatt William Shakespeares Romeo og Julie på pensum i løpet av skolegangen, og har lært oss den kanskje mest berømte replikken av dem alle:

«Hva er et navn? Den blomst vi kaller rose vil dufte deilig, navnet uansett.»

For en skole er det annerledes. Navnet og historien går hånd i hånd. Fjernes det ene, viskes det andre ut.

Men Hersleb skal fortsatt hete Hersleb. Heldigvis.


Følg journalisten på Twitter: @ChrSorgjerd

Les også

  1. Første dag i første klasse

  2. Vil la skoleflinke ta videregående i ekspressfart

  3. Åpner dørene til 14 «nye» Oslo-skoler