Oslo

Sagenes motreaksjon til 22. juli er blitt en årlig folkefest

Nada El Ghaouti (7) er storfornøyd med maleferdighetene til Violet Flaathe. Flere hundre deltok lørdag på flerkulturell fest for store og små på Sagene.

Etter 22. juli bestemte Munazza Butt seg for å skape flerkulturelle møteplasser. Lørdag var hun med på å arrangere festival mot rasisme og ekstremisme.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Jeg har det gøy i dag. Nå har jeg fått ansiktsmaling. Og så har jeg hoppet på det store hoppeslottet, sier Nada El Ghaouti (7) som går rundt som en pus på Gråbeinsletta, parken rett over Sagene kirke.

LES OGSÅ: Ungdom lager fest for østkantungdom

Den grønne lungen som ligger midt i et veikryss oste lørdag av liv og røre. Mens de minste er opptatt av ansiktsmaling og hopping, nyter de eldste flerkulturelle retter. Deretter stod live musikk og andre kulturinnslag fra scenen på menyen.

Søstrene Afnan Hussain (5) og Ahlan Hussain (61/2) stortrivdes på Sagene under festivalen.

– Jeg er her egentlig som artist, men så hørte jeg at de manglet en ansiktsmaler. Så nå sitter jeg her og maler. Det er gøy, sier Violet Flaathe.

Det er flest jenter som ønsker ansiktsmaling i dag. De aller fleste ønsker å bli sommerfugl eller pus.

LES OGSÅ: Vil kjøpe kommunale boliger på vestkanten

Motsvar til 22. juli

Munazza Butt er styreleder i organisasjonen Fellesskap og Respekt som er en av flere organisasjoner bak festivalen. Reza Rezaee og Esmail Faraji var blant initiativtagerne da festivalen startet i 2012. Butt har vært aktiv siden 2013.

Munazza Butt er styreleder i organisasjonen Fellesskap og Respekt.

– Vi har arrangert festivalen hvert år siden 2012.Vi ønsker å skape flerkulturelle møteplasser, slik at folk kan bli kjent med hverandre. Det er det viktigste for å forebygge fordommer. Vi er glad for at festivalen er blitt større og større for hvert år, sier Butt som også er aktiv i Rødt i bydel Sagene.

Hun sier at ideen kom etter terrorangrepet 22. juli og at festivalen er en markering mot rasisme og ekstremisme.

– Dette er en motreaksjon på det som skjedde 22. juli. Det er viktig med slike tiltak lokalt. I tillegg er det mange beboere på Sagene som ikke nødvendigvis har råd til å dra på hytte eller sydentur. Her kan de spise god mat og og høre på live musikk, sier Butt.

LES OGSÅ: Tidligere politimester: - På tide å stille spørsmål ved 22. juli-konklusjonene

Ønsker mer av dette

En av de flere hundre som er innom parken på Sagene, er Eva Qvist som bor på Sandaker. Hun er glad for arrangementet.

Her nyter Eva Qvist sin kyllingrett på Sagene. Hun ønsker flere flerkulturelle møteplasser i Oslo.

– Jeg er selv vokst opp i Etiopia og er glad for at vi lever i et flerkulturelt samfunn. Vi bør ha mer av dette for å bli bedre kjent med hverandre. Jeg synes det beste i dag er maten og folkelivet, ler Qvist.

John Cowell har bodd i bydelen i 40 år og nyter en hjemmelaget samosa med pakistansk ris.

LES OGSÅ: Melafestivalen vil lokke barnefamilier til Rådhusplassen

– I en flerkulturell bydel som Sagene er det viktig med slike tilbud. Vi bor i et flerkulturelt samfunn og bør ha mer av dette. Jeg synes lokale arrangementer er mye bedre enn større fordi disse ikke er så kommersielle, sier Cowell som selv har britisk bakgrunn.

John Cowell er selv brite og stortrives på Sagene. Også han ønsker flere flerkulturelle møteplasser.

Les også

  1. Sagenes svar på Babylons hengende hager

  2. Fem millioner til et flerkulturelt hus i Oslo sentrum

  3. - Det flerkulturelle samfunnet har feilet

Les mer om

  1. 22. juli