Dette er artistene du må få med deg under Øyafestivalen

Dagene er lange og artistene er mange. Her er de seks viktigste hver festivaldag under Øya, ifølge Aftenpostens musikkanmeldere.

Discopop-legenden Grace Jones avslutter Øyafestivalen lørdag.

Onsdag

Christine and the Queens - Sirkus 15:55

Jeg ble først introdusert for franske Héloïse Letissiers glitrende synthpop i fjor, og falt for den umiddelbart. Skarp, delikat og nydelig komponert.

Skepta - Sirkus 17:50

Sjekk ut hvorfor grime-pioneren fra London har skapt bølger også på andre siden av Atlanteren. Han har forresten med Pharrell som gjesteprodusent på sitt siste album Konnichiwa.

Slik høres det ut med Skepta på sitt beste:

Beach Slang - Hagen 19:00

Lettbent, melodisk og gitartung indierock er alltid et hyggelig innslag på festival. Spesielt når man i tillegg får den følelsen av ungdomsforelskelse som Philadelphia-bandet fremkaller.

Mad Professor - Hi-Fi Klubben 19:55

Året Michael Jackson døde sto Mad Professor på Villa og live-dubbet acapellaer av poplegenden. Rått! Han er en mester i å manipulere lyder og få folk til å danse.

Franske Anthony Gonzalez leder M83, et av årets største navn under Øya.

M83 - Sirkus 19:50

Jeg håper på atmosfærisk drone, vakre elektroniske lydlandskaper og selvsagt låten som synges av Susanne Sundfør. Uansett hvilken æra av karrieren de velger å spille fra, kommer det til å funke i det mørket kommer.

Massive Attack & Young Fathers - Amfiet 21:30

De var lyden av 90-tallets triphop, men er stadig relevante. Et tips er å varme opp med tidligere nevnte Mad Professors dub-remix av albumet Protection.

Katrine Sviland

  • Hør Aftenpostens anbefalinger for Øyafestivalen 2016 her:
Les også

Musikkfestivaler er en risikosport

Torsdag

Julia Holter - Vindfruen 15:55

Julia Holter lager eksentrisk popmusikk som tidvis høres nesten magisk ut. Live pleier hun å ha meg seg strykere og forhåpentligvis får hun det til å føles som tiden står stille når hun spiller i Tøyenparken på samme måte som albumene hennes gjør.

Jlin - Hi-Fi Klubben 15:55

JLin er en av verdens mest interessante footwork-pionérer akkurat nå. Der andre produsenter går i sample-fella, har JLin valgt å minimere sin bruk av samples etter at moren hennes stilte spørsmålet som åpnet hennes kreativitet: «Samples er kult, men hvordan høres du ut?»

Arca - Hi-Fi Klubben 19:55

Produsent og musiker Arca har jobbet med artister som FKA Twigs, Björk, Kanye West og Kelela. Han opererer i et litt sadomasochistisk og hardt lydlandskap, noe som ofte åpenbarer seg i sceneantrekkene. Live sies det at han har en helt magisk tilstedeværelse.

Stormzy – Hagen 20:50

Shut up! Øyafestivalen har gitt en av de mest populære grimeartistene akkurat nå den minst takknemlige scenen i Tøyenparken denne dagen. Liveopptak vitner dog om at Stormzy har en intens tilstedeværelse på scenen, så jeg håper at han gjør det beste ut av det.

PJ Harvey er toppnavn under årets Øya. Hun leverte stort under Roskilde.

PJ Harvey – Amfiet 21:35

PJ Harvey har turnert og fått strålende kritikker etter nesten alle show denne sommeren. Særlig har konserten på Roskilde fått mye ros av norske musikkanmeldere, så her er det bare å krysse fingrene for at hun kommer til å regjere med samme kraft på Øyafestivalen. Let Tøyenparken shake.

Les anmeldelsen av konserten på Roskilde Festival:

Les også

Sterk politisk aften med PJ Harvey

Jamie xx – Sirkus 21:45

Jamie xx fikk mye oppmerksomhet da The xx tok verden med storm, men det er på egenhånd den unge briten virkelig skinner. Fjorårets In Colour renner over av de sterke følelsene vi fikk av The xx side om side med bangers og tyngre låter som «Gosh».

Malin Kulseth

Fredag

NAO – Hagen 15:05

Klart for en funky start på dagen, selv om britiske NAOs musikk dufter like mye av neosoul, pop og moderne R&B. Damen fikk tredjeplass på BBC’ liste over musikknavn for 2016, så dette er nytt og friskt.

Oslo Sinfonietta – Vindfruen 15:55

Det meste på Øya plasserer seg trygt innen sine sjangere, men her byr man på en «annerledes» opplevelse. Ensemblet Oslo Sinfonietta spiller avant-garde-komponisten Steve Reichs minimalistiske stykke Music for 18 Musicians.

Se Jamie xx lage fest:

Band Of Gold – Amfiet 16:55

Overraskende, men fortjent, vant Band Of Gold Nordic Music Prize for fjorårets beste album under Bylarm. Deres melodiske poprock ispedd vestkyst-tendenser og sval vokal fungerer utmerket – alltid og overalt.

Ivan Ave & Mutual Intentions – Vindfruen 19:50

Det blir folksomt med musikk- og kunstkollektivet Mutual Intentions. I front er rapperen Ivan Ave, av Dagbladet omtalt som «en fin og fløyelsmyk årgangsvin i mylderet av norsk raps ofte mer pubertale halvlitere».

DJ EZ – Hi-Fi Klubben 20:20

På teltscenen med den vanvittig gode lyden er en rekke DJs på programmet. At DJ EZ er Tottenham-supporter er vel et sidespor, men likevel et pluss. Hans tunge, britiske klubbmusikk spilles i alle fall HØYT.

Synthpopbandet New Order er legender fra 80-tallet, klare for nye fest under Øya.

New Order – Sirkus 21:45

Selvskryt: Jeg så New Order lage synthpopfest på Roskilde i sommer, og det var vanvittig bra. Noen nye låter, så runden med hits til slutt: «True Faith», «Blue Monday», «Temptation», «Love Will Tear Us Apart». Be there.

Robert Hoftun Gjestad

Les også

Øyafestivalen leverer alltid. Forhåpentlig for alltid | Andreas Haslegaard

Lørdag 13

Electric Eye - Sirkus 15:05

Speisa, melodiøs rock med seige riff og progressive instrumentalpassasjer. Åpne ditt tredje øye og la musikken dra deg med til fjerne solsystem.

Frøkedal & Familien - Amfiet 15:55

Tidligere skoglaningsheltinne lager moderne folk som presser sjangeren ut i nye lydlandskap. Dette burde passe ypperlig i en solfylt park (hvis værgudene er med oss).

Neurosis - Sirkus 16:45

Mørk, men vakker metal som ikke er redd for å bryte konvensjoner. Neurosis var med på å grunnlegge en sjanger som fremdeles er en vital del av moderne tungrock. Her får du originalen.

Kamasi Washington - Vindfruen 16:45

Om Neurosis blir litt for heavy for deg, kan Kamasi Washingtons fengende samtidsjazz være et godt alternativ. Svevende, uten at det fremstår som utilgjengelig.

Prins Thomas - Hi-fi Klubben 17:50

Discoprinsen har kommet med et av årets sterkeste album, et sted mellom det lekent dansbare og det eksperimentelt utforskende. Det burde være en perfekt blanding den siste festivalettermiddagen.

Grace Jones sparer ikke på kruttet live. Her fra en konsert i 2011.

Grace Jones - Amfiet 21:40

Ingen trenger å bli fortalt at det kan være verdt å sjekke ut en levende legende, men likevel: Jones har vært med på å utforme dagens R'n'B-sjanger, og er kjent for minneverdige konserter. En flott avslutning.

Eivind August Westad Stuen