Det kommer stadig flere flyktninger til Tøyen

De frivillige våger ikke forlate plassen utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen nå som strømmen av flyktninger oppleves større enn noen gang. - Jeg vil ikke tenke på hva som hadde skjedd om ikke vi var her, sier Abrar Al-Isawi.

Abrar Al-Isawi (25, til høyre) er frivillig på Tøyen. Der har hun vært så godt som hver kveld de siste ni ukene.
Samira og Ahmed Nafa med sin vesle datter Jasmin kom til Norge mandag kveld. Mottakelsen er som bildet viser: en plass i et telthjørne på Tøyen.

Abrar Al-Isawi er 25 år og jobber som frivillig i hjelpegruppen «Nattevaktene på Tøyen». Ved siden av sine to jobber har hun tilbrakt nesten hver kveld i ni uker utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. Forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge.

For to uker siden ble det kunngjort at Smart Club-lokalene i Råde skulle bli flyktningmottak. Da pakket frivilliggruppene sammen, men behovet for hjelp var der fortsatt.

— Da vi tre dager senere tok turen innom busstasjonen for å sjekke, var det 200 flyktninger der, forteller Mohsan Raja.

Med nye strømmer av flyktninger som kom med rutebussene fra Sverige, bar det rett opp og sette teltene på plass igjen. Mannskap, mat, klær, leker og mer mobiliseres via Facebook. I løpet av helgen ble det fullt på mottaket i Råde, og alle som kom over grensen ble igjen loset til Tøyen.

Les også:

Les også

Nytt kjempemottak i Østfold er fullt etter én uke i drift – asylsøkerne sendes videre til Oslo

Tirsdag åpnet UDIs mottak i Råde dørene igjen.

Flere busser i retur

— Vi hadde noen innkjøringsproblemer på Råde. Dette er helt nytt for oss og vi klarte ikke å utnytte kapasiteten optimalt. Nå er det normal drift igjen, sier Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI.

Men det har ikke stoppet strømmen til Tøyen, forteller de frivillige. Allerede natt til onsdag kom tre busser i retur fra Råde.

— Det kommer flere flyktninger hit nå enn noen gang, sier Al-Isawi.

Tirsdag kveld møtte Aftenposten en gruppe frivillige som ventet på nye busslaster. De to siste bussene fra Sverige ble stoppet på grensen, og omtrent 20 personer ble sendt til Råde, forteller de fremmøtte i gule vester.

PU har ikke mulighet til å bidra med oppdaterte tall før onsdag, men bekrefter at de som kommer med busser som ikke blir stoppet, kommer til Oslo og Tøyen.

Fullt på hotellet

Da Aftenposten kom til teltet på Tøyen mandag kveld, var det fullt av mennesker som er innkvartert på Best Western-hotellet på Tøyen. Der bor de gjerne fem personer på hvert rom. Kapasiteten er sprengt. I teltet får de spise kjøtt, ris, salat og brød fra papptallerkener og drikke kaffe, te og cola av hvite plastkrus, forklarer frivillig Christian «Ibrahim» Dedekam.

Like etter kommer et titalls nye mennesker med bager, kofferter, noen bærende på små barn. De er relativt godt kledd og er tilsynelatende velstående mennesker.

— Husk at dette er velutdannede mennesker som ikke har andre valg enn å flykte. Dette er det som møter dem i det berømte gode Norge, sier Dedekam.

Må vente

Samira og Ahmed Nafa med sin vesle datter Jasmin får mat og setter seg påen sovepose over steinhellene innerst i teltet. De kommer fra Qamishli i det nordøstlige Syria, nær grensen mot Tyrkia og Irak.

— Vi har familie i Norge, og nå kom jeg og broren min hit sammen, forteller Ahmed.

Når Jasmin blir kald og begynner å gråte, setter den lille familien kursen over plassen mot PUs mottakssenter. Der er køen lang, selv barnefamilier må vente i mange timer nå, ifølge de frivillige.

— Ingen må sove ute lenger, men det er bare fordi problemet er flyttet inn. Barn går i skitne bleier, det er helt grusomt der inne. Det er en politimann på jobb og to sykepleiere. Det er ikke deres feil at dette er en fastlåst situasjon. De gjør sitt beste for å hjelpe de som oss, men ressursene brukes helt feil, mener Raja.

- Hva kan gjøres for å løse denne situasjonen, mener du?

— Stoppe dem på grensen, informasjon på busstasjonen når de kommer, ha noen der som kan plukke dem opp og ta dem til et sted hvor det er plass. Gi dem en skikkelig mottagelse, bedre enn dette, foreslår Raja.

Hentes av frivillige

Også mandag kveld kom flere busslaster. De 17 frivillige går opp og ned til busstasjonen for å møte de nyankomne og følge dem til Tøyen. Er de mange, tar de T-banen. De går stadig tomme for mat og legger ut bønn til medlemmene i Facebook-gruppen «Nattevaktene på Tøyen (PU)» om å komme med mer.

— Folk er veldig flinke til å stille opp på kort varsel, og behovet er enormt nå. Mandag kom det over 60 mennesker.

I tillegg til fysisk å være til stede på Tøyen, samler de frivillige inn penger til båtflyktninger på Lésvos gjennom Brighter Future Association. Målet er å sette opp en transitcamp for de mange hundre flytningene som ankommer den greske øya.

Sendes igjen til Råde

Tirsdag morgen meldte PU at flyktninger igjen i hovedsak skal registreres på mottaket i Råde. Arild Strømmen, kommunikasjonsrådgiver i PU, kan ikke gi noe tall på hvor mange flyktninger som er blitt registrert på Tøyen de siste dagene.

— Det var en kort stopp i Råde i helgen. På Tøyen skal i hovedsak bare enslige mindreårige asylsøkere registreres, der det er verger til stede, sier Strømmen.

Det er ingen grensekontroll mellom Norge og Sverige, og flyktningene tar seg inn i landet på ulike måter.

Tollvesenet og politiet i Østfold går inn i busser som passerer grensen og for å finne flyktninger, og hjelpe dem til å bli registrert. Det settes opp egne busser som frakter flyktninger til Råde både fra grensen og fra Tøyen.

— Bussene går med flere avganger om dagen, sier Strømmen.

Mottaket på Råde er det eneste i sitt slag i Norge. I løpet av en uke eller to planlegger UDI å åpne et tilsvarende mottak på Storskog i Finnmark, hvor det mandag passerte 66 personer over grensen.

Moshan Raja jobber som frivillig, og gir mat og drikke til flyktninger som ankommer PU. Han mener at organisasjoner og myndighetene tar mer ansvar i situasjonen.