Oslo

Slakter Bjørvika-plan

Veteranene Thorbjørn Berntsen (Ap) og Kåre Willoch (H) mener "muren" må forkastes. - Stat og kommune må ta hensyn til allmennheten, tordner Berntsen.<br></br>

Sett fra Schweigaards gate vil den nye bebyggelsen i Bjørvika bli omtrent som dette. Husrekken vil strekke seg lenger mot øst enn bildet viser. Det grå feltet antyder &quot;Stasjonsalmenningen&quot;, byrommet som skal skape forbindelse på tvers av sporområdene på Oslo S.
  • Forf>
  • <forf>hilde Lundgaard <

De politiske tungvekterne Berntsen og Willoch har begge forsvart ideen om å åpne Oslo mot fjorden. Som miljøvernminister sørget Thorbjørn Berntsen for å stanse planene om å fylle ut kaia på Filipstad 150 meter ut i fjorden. Willoch har flere ganger advart mot å bygge igjen istedenfor å åpne opp.Blant annet for dette engasjementet fikk de to Oslo Byes Vels bypatriotpris før helgen. Nå går de knallhardt ut mot den tunge utbyggingen i Bjørvika, spesielt høyhusrekken inn mot Oslo S som nå er lagt ut på høring.— Hele intensjonen i fjordbyen har jo vært å fjerne barrièrene langs sjøen. Tvert imot kommer det nå noen svære byggeklosser som bygger opp nye barrièrer. En rekke blokker på 22 etasjer gjør det ikke akkurat åpent, tordner Berntsen.Han betegner det som "absurd" at staten og kommunen eier tomtene, men likevel krever maksimal utnyttelse.- Da må også stat og kommune skjære gjennom og sørge for å ta hensyn til allmennheten. Her gjør vi et vedtak som vil bli stående i minst 100 år.

Krever løsning

Berntsen får full støtte av Kåre Willoch, som fnyser av argumentene om at det eneste alternativet til en massiv mur mot fjorden er å bygge høyt.- Hvis politikerne har gått inn i en slik avtale, er det noe galt et sted. Statlige og kommunale selskaper må ikke få diktere hvordan byen skal se ut. Her må hensynet til samfunnets interesser veie tyngst, sier den tidligere fylkesmannen og statsministeren. - Vi kan ikke bygge høyhus som sperrer for det som ligger bak. Dette må kunne løses.

Ap: "Dette går for langt"

Forslaget om en rekke smale bygninger på inntil 22 etasjer langs Oslo S er nå på høring. Bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka har varslet at de er svært skeptiske til høydene.Nå sprer skepsisen seg også i bystyret. Fra før har Venstre og SV varslet kamp mot høyhusene. Nå vil også KrF se nærmere på høydene. I tillegg har Ap fått kalde føtter.- Vi så ikke konsekvensene av så store volumer da vi vedtok rammene. Prinsippet om høye, smale bygninger er riktig. Men dette forslaget går for langt, sier Aps fraksjonsleder, Rina Brunsell Harsvik. - Er det ikke sent å angre nå? - Vi har fortsatt ikke vedtatt planen, og det er mulig med justeringer. Kanskje må kommunen legge mer penger på bordet. Uansett bør byrådet legge frem alternativer.SVs Akhtar Chaudhry beklager at ikke Ap "skjønte tegningen" tidligere.- Jeg liker ikke å lyve. Det ville vært tusen ganger bedre å gjøre noe med dette da vi vedtok prinsippene for utbyggingen. Det er selvsagt fortsatt mulig å gjøre noe. Men vi må innrømme at handlingsrommet er begrenset, sier Chauhdry.

H: "Ganske voldsomt"

Også byråd Merete Agerbak-Jensen (H) innrømmer at plantegningene har gjort inntrykk.- Når du først ser det, er det jo ganske voldsomt. Jeg ser utfordringene, men er litt usikker på hvor stort handlingsrommet er. Dette handler jo også om økonomien i hele utbyggingen. Vi må ikke risikere at den smuldrer opp, sier Agerbak-Jensen, som nå avventer høringsrunden.

Les også

  1. Vil kjøpe fri opera-naboer

  2. Bystyreja til kulturøy

  3. Slik blir det på Sørenga

  4. Her vil Frp ha skyskrapere

&quot;Hele intensjonen i fjordbyen har jo vært å fjerne barrièrene langs sjøen&quot;&lt;p/&gt;Thorbjørn Berntsen
&quot;Her må hensynet til samfunnets interesser veie tyngst&quot;&lt;p/&gt;Kåre Willoch