Julelyskongen på Enerhaugen

Høyblokkene på Enerhaugen er blitt utstillingsvinduer for fantasirik julebelysning. Naboene tar konkurransen på alvor. Kongen på haugen er styreleder Ivar Nicolay Bakke i 10. etasje.

  • Forf>olav Urdahl (foto)
  • <forf>dag Herbjørnsrud <

— Jeg tror jammen jeg har slått han på toppen der i år, ja, gliser Ivar Nicolay Bakke.Han peker opp til konkurrenten på toppen av naboblokka. Der oppe lyser det fargerikt rundt vinduer og balkong, alt sirlig innrammet av dusinvis av små pærer. Men det er Bakke som så langt ligger an til å bli selve lyskongen på Enerhaugen. Styrelederen i Enerhauggata 3, høyblokken nærmest Tøyengata og Grønland, har nemlig satt i gang et lysshow som kan ses fra store deler av Oslo. Bakke har hjørneleiligheten i 10. etasje, den som vender mot vest og sør. På arbeidsrommet mot sør er vinduet dekket av fargesprakende og blinkende pærer. Det samme er kjøkkenvinduet mot vest og nord, en vinduskrok som går under navnet "Red Light District" på grunn av alle de røde lysene. - Jeg kaller dette bare for "Lysverket", forteller Bakke.Det er balkongen hans som tar julekaka, synlig som den er fra et par verdenshjørner, flere kilometer på avstand: En Betlehemsstjerne i klassisk formgivning og tekstur hviler beskyttende foran det blinkende infernoet på balkongen innenfor: IKEA-lyskuler, en rødglinsende hånd som gjør V-tegnet (innkjøpt i en indisk-inspirert forretning), et sprakende lyshjul, dusinvis med fargede juletrelys, og så selve kronen på verket: Det Aftenposten Aften i går egenhendig var med på å hjelpe til med, nemlig oppjusteringen av den lange lysslangen, som bukter seg fra den ene enden av balkongen til den andre. Lysslangen kan blinke med lysene i hele syv ulike hastigheter.- Jeg ble overlykkelig da jeg fant denne lysslangen for en stund siden. Det er om å gjøre å finne den riktige lyskombinasjonen, forteller Bakke.

Gikk amok

Han har vært hektet på lysdekorasjoner helt fra han så Freia-reklamen på Karl Johans gate, og han gikk amok da han kom til Picadelly Circus i London for første gang.- Men blir det ikke dyrt alt dette her, da?- Nei, alt sammen har vel ikke kostet mer enn et par tusenlapper. Det er oppvarmingen som tar strøm, ikke belysning, svarer styrelederen.Det går historier om at voksne tar med seg barna for å se på de fantasifulle juledekorasjonene i blokkene på Enerhaugen. Kreativiteten er nemlig på topp også hos styrelederens naboer. Selv satser Bakke på å holde juleshowet sitt gående til midten av januar.- Jeg slår i hvert fall ikke av før tre uker etter jul.