Oslo

Skulket skolen for å protestere mot nye fraværsregler

Rundt 1000 elever fra Oslo og Akershus var samlet utenfor Rådhuset onsdag for å vise hva de synes om fraværsgrensen som innføres til høsten.

_27R2684 copy_doc6poa23b94mwc7h6i49a.jpg
  • Nicoline Haugsvær
Ifølge politiet var det rundt 1000 deltagere i demonstrasjonen. - Det har gått veldig bra, sier operasjonsleder Cathrine Silju.
_OL13428_doc6poa23ilfnaqvyes8r3.jpg
Rahman Chaudhry, påtroppende politisk nestleder i Elevorganisasjonen, tror at hvis fraværsgrensen innføres vil flere tusen elever miste den faglige vurderingen, selv om de har nok kompetanse i faget.
Rachel Ringheim (15), Jennie Svärd (14), Jenny Lensby (14) og Rebekka Valvik Christiansen (15) mener det finnes bedre måter enn fraværsgrense for å motivere elever til å gå på skolen. Derfor deltok de i elevstreiken onsdag - og fikk ugyldig fravær.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker å få slutt på skulking og innfører nasjonal fraværsgrense fra neste skoleår. Har elever mer enn 10 prosent fravær får man ikke karakter i faget.

— Det mener vi er feil medisin. Det kommer ikke til å ta hånd om skulkerne, men vil gå utover andre elever som for eksempel har problemer hjemme eller lettere psykiske lidelser, mener Rahman Chaudhry (19), påtroppende politisk nestleder i Elevorganisasjonen.

Selv går han på Oslo Katedralskole. De streikende elevene var fra ulike skoler i Oslo og Akershus.

Chaudhry tror at hvis fraværsgrensen innføres vil flere tusen elever miste den faglige vurderingen, selv om de har nok kompetanse i faget.

Innfører nasjonal fraværsgrense på ti prosent:

Les også

Nå strammer Regjeringen inn på fraværsreglene

Kunnskapsministeren står på sitt

Det var tett med elever, faner og paroler i Borggården. Ifølge politiet var det ca 1000 elever til stede. At så mange stilte opp på protesten synes han er fantastisk, men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte ikke demonstrantene.

Rahman Chaudhry, påtroppende politisk nestleder i Elevorganisasjonen, tror at hvis fraværsgrensen innføres vil flere tusen elever miste den faglige vurderingen, selv om de har nok kompetanse i faget.

Det er Elevorganisasjonen som står bak streiken. Ifølge NTB skal opp til 10.000 elever over hele landet ha deltatt onsdag. Røe Isaksen har ikke sans for at elev-aksjonistene skulket skolen for å protestere mot fraværsreglene. — Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv når de går glipp av viktig undervisning, skriver Røe Isaksen i en epost til Aftenposten.

— Mange misforstår hva fraværsgrensen innebærer. Det er det udokumenterte fraværet vi vil ha bort. Jeg vil ha en skole som har nulltoleranse for skulking, men stor forståelse for at ungdom kan være i en sårbar situasjon. Det er også til elevenes beste, legger han til.

Elevorganisasjonen får støtte fra SV:

Les også

SV frykter at ny fraværsgrense vil ramme elever som sliter

Ugylig fravær for å streike

Mange av elevene som deltok i streiken hadde på forhånd fått beskjed fra skolen at de ville få ugyldig fravær ved å delta.

— Det må vi bare respektere, men det er en god indikator på hva det betyr for elevene når det er så mange som har trosset advarselen, sier Chaudhry.

Rachel Ringheim (15), Jennie Svärd (14), Jenny Lensby (14) og Rebekka Valvik Christiansen (15) mener det finnes bedre måter enn fraværsgrense for å motivere elever til å gå på skolen. Derfor deltok de i elevstreiken onsdag - og fikk ugyldig fravær.

— Det gir jo ikke mye mening å gi ugyldig fravær til folk som streiker mot ugyldig fravær, sier Rachel Ringheim (15).Sammen med venninner fra 9. klasse på Nordseter skole har hun engasjert seg i debatten. Selv om hun ikke tror fraværsgrensen vil gå utover henne selv, mener hun den rammer feil personer, for eksempel de som opplever en tøff periode og ikke klarer å komme seg på skolen.

- Det finnes helt andre måter å motivere elevene på. Fraværsgrensen gir dropp ut-garanti. Hvis noen får for mye fravær tidlig på året kommer de ikke til å fortsette å gå på skolen, skyter Jennie Svärd (14) inn.

Rebekka Valvik Christiansen er enig. Man må ha en grunn til å komme på skolen uten tvang, sier hun. Jentene tror et bedre støttesystem med rådgivere som er mer til hjelp kan være løsningen.

— De må spørre flere om hvorfor de ikke kommer på skolen, mener Jenny Lensby (14).

— Man må bruke mer tid på å finne ut hvorfor folk skulker. Dette er en lettvint løsning, skyter Svärd inn.

Les også

  1. Vi streiker mot fraværsgrensen!

  2. JA til fraværsgrensen: Kan hjelpe elever som sliter | Milan Aran

  3. NEI til fraværsgrensen: Skaper skoletapere | Eivind Yrjan Stamnes og Joakim Marthinsen

  4. Feil å oppfordre til fravær | Torbjørn Røe Isaksen