Oslo

Tatt for medlemsjuks. Nå lager de blad for romfolk.

Ledere fra omstridte SOS Rasisme står bak nytt gatemagasin.

Etter Aftenpostens artikkel torsdag var det åpenlyse diskusjoner på gaten mellom selgere av Folk er folk og nykommeren Romfolk. Til venstre Ginea Armeanca som selger Folk er folk, til høyre Remus Caldararu.
  • Espen Hofoss

Fredag fortalte Osloby.no om den nye foreningen Romfolk og bladet de selger på gaten i Oslo og i andre store norske byer.

Nicolae Stoica, tidligere nestleder og talsmann for Folk er folk, er grunnlegger av organisasjonen Romfolk. Da vi møtte Stoica onsdag ville han ikke svare direkte på om han samarbeider med noen om å gi ut bladet.

Organisasjonen Romfolk er foreløpig ikke er registrert i Brønnøysundregistrene. Domenet romfolk.org ble registrert så sent som 3. juni i år av en organisasjon som kaller seg Solidaritetsgruppa Haugaland.

Anmeldt for bedrageri

Solidaritetsgruppa ble stiftet i april 2012. I styret sitter sentrale personer fra tidligere SOS Rasisme.

November 2011 ble SOS Rasisme dømt til å betale tilbake over ti millioner kroner til Landsrådet for Norges Barne— og ungdomsorganisasjoner (LNU) for å ha lurt til seg offentlig støtte ved å oppgi falske medlemstall.

I oktober 2012 ble SOS Rasisme dømt til å betale tilbake ytterligere 6,8 millioner kroner til staten. Foreningen ble begjært konkurs mai 2013.

Tidligere daglig leder og kasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, er nå styremedlem i Solidaritetsgruppa, der han har sentrale økonomiske fullmakter.

Larsens samboer og tidligere leder i SOS Rasisme, Anne Elisabeth Hansen, står oppført som styreleder og administrerende direktør i Solidaritetsgruppa.

I styret sitter også Henrik Ormåsen, tidligere nestleder i SOS-rasisme og en av grunnleggerne i den marxist-leninistiske gruppen Tjen folket.

Les også

Bryter ut av Folk er folk

Selv om organisasjonen SOS Rasisme er dømt til å betale tilbake store beløp, har medlemsjukset foreløpig ikke fått konsekvenser for de involverte personene. Politiet i Haugesund bekrefter at de fortsatt etterforsker saken.

— Vi har beslaglagt store mengder bevismateriale, og det er fortsatt avhør som må gjennomføres. Målet er å avgjøre påtalespørsmålet innen året er omme, sier politijurist Halvard Bjørndal

Får fire kroner per blad

På direkte spørsmål bekrefter Stoica at det er Solidaritetsgruppa som produserer bladet der han selv er intervjuet over fire sider.

Av salgssummen på 40 kroner, får Solidaritetsgruppa åtte kroner.

Så langt er 7000 eksemplarer av gatemagasinet trykket opp. Det har gitt Solidaritetsgruppa inntekter på 56.000 kroner.

Vi har siden torsdag formiddag ringt og sendt gjentatte meldinger til Anne Elisabeth Hansen og Kjell Gunnar Larsen uten å få svar.

Mannen som har registrert domenet på vegne av Solidaritetsgruppa skriver følgende i en SMS:

« Jeg ønsker ikke navnet mitt i avisen. Jeg setter opp nettsider for Romfolk og skal drifte denne. Dette er en betalt tjeneste for dem. Utover dette har jeg ikke noe med dem eller magasinet deres å gjøre. »

Mannen har tidligere hatt ansvar for utlån av video og lydutstyr i SOS Rasisme.

Vil gi folk en sjanse

Folk er folk leide i 2012 lokaler av SOS Rasisme i Oslo for å gi romfolk husly. Leieforholdet ble avsluttet juni 2012. Det var i denne perioden Stoica kom i kontakt med sine nåværende samarbeidspartnere.

- Disse har nå brutt med SOS Rasisme og startet en ny organisasjon, og det er bra, for jeg kjenner til SOS Rasismes historie, sier Stoica.

- Men du vet at ledelsen i Solidaritetsgruppa Haugaland er de samme folkene som ledet SOS Rasisme i den perioden de ble tatt for medlemsjuks?

— Jeg synes man skal gi folk en ny sjanse. Anne Elisabeth Hansen har lang erfaring fra organisasjonsarbeid. Dette er ren business. De hjelper oss med å lage bladet, men er ingen direkte del av min organisasjon, sier Stoica.

— Noen er ute eter å lage skandale for å ramme det nye bladet vårt. Men jeg er ikke redd. Jeg har ingen problemer med å fortelle at vi samarbeider med Solidaritetsgruppa.

Stoica er i hjemlandet Romania dømt til fire år og to måneder fengsel for bedrageri og heleri. Selv hevder Stoica at dommen er et justismord. Oslo tingrett avviste i fjor å utlevere Stoica til Romania. Retten mente det er særlige grunner til å tro at dommen ikke bygger på en riktig vurdering av skyldsspørsmålet for Stoica.

Bjønnulv Evenrud i Folk er folk ønsker ikke å kommentere samarbeidet mellom Stoica og SOS Rasisme.

Kjell Gunnar Larsen forlater SOS Rasismes lokaler i Haugesund under en politiransaking høsten 2012. Nå har han dannet en ny organisasjon som blant annet lager gatemagasinet Romfolk.