Oslo

Vil tenke lure tanker om store problemer

Symbolsk nok ble Folk lansert på toppen av et bygg som opprinnelig ikke lot seg bygge. Det umulig er mulig.

Styreleder Preben Carlsen under presentasjonen av problemverkstedet Folk. Foto: Nicolay Nickelsen

 • Stein Erik Kirkebøen

Tirsdag morgen ble Norges første problemverksted lansert med mange kloke hoder til stede. Det heter Folk, og holder hus i det nybygde/-renoverte Youngskvartalet.

– Akkurat som et bilverksted reparerer biler, skal vi reparere problemer, sier Preben Carlsen, styreleder i Folk Oslo.

 • Åmås om politiske tankesmier

Han sikter høyt, slik definerer han hva Folk skal drive med:

«Ambisjonen er å løse noen av de lokale problemene som svarer på de globale behovene verdenssamfunnet har beskrevet i FNs bærekraftsmål gjennom tverrfaglige samarbeid som resulterer i nye løsninger som testes, videreutvikles og etter hvert blir til nye produkter og selskaper. Det er viktig for samfunnet, men markedet for løsninger på FNs bærekraftsmål utgjør om lag 12 trillioner dollar, så det representerer også en av de største forretningsmulighetene i vår tid».

Puh, store og vanskelig ord?

– Ja, men allerede ved starten har vi 40 medlemmer som alle er blant Norges dyktigste innen sitt felt. Nå skal de slå hodene sammen for å løse samfunnsutfordringer i fellesskap. Det kan det komme mye lurt ut av.

Er dere en tenketank?

– Vi kaller det for et problemverksted, fordi vi skal lage konkrete løsninger på problemer i form av nye produkter og selskaper som medlemmene i Folk eier i fellesskap. Det er også det som skiller oss mest fra en tenketank, som primært lanserer tankegods som sine svar, sier Carlsen.

Men Carlsen er fullt klar over at Folk er i et terreng hvor det ikke er merkede løyper:

– Vi har ikke gjort dette før, og vi kommer til å feile og gå på trynet mange ganger. Kommer vi opp med en grensesprengende idé eller to hvert år, så er det en suksess.

Globale spørsmål - lokale svar

Ett mål for Folk er å finne lokale svar på store globale utfordringer. Gjerne svar som igjen kan utvikles til forretningsmodeller.

– Vi ønsker at våre medlemmer skal tjene penger på å gjøre gode ting, sier Carlsen.

Folk inviterer til å tenke lure tanker rundt store problemer og ser på teknologi og innovasjon som mulige løsninger på det moderne samfunns problemer. Og det skal de gjøre i en by hvor et digert, profesjonelt system etter å ha øvd i hundre år ikke klarer å få orden på søppelinnhentingen.

– Kanskje kan vi, med vårt tverrfaglige miljø med folk som er blant de dyktigste i landet på sine felt, se løsninger hvor sektorekspertene kjører seg fast? spør Carlsen.

Send inn Oslo-problemer!

Til å begynne med inviterer de på en digital Oslo-dugnad, og oppfordrer folk til å sende inn eksempler på lokale problemer som alle med hjerte for Oslo kan dele, kommentere og stemme på. Noen av dem kan bli råvarer for bearbeiding i Folk.

Les mer om

 1. Teknologi

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Vi trenger mer samarbeid, ikke mindre

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Slik vil de slå tilbake mot netthaterne

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Vi trenger en ny matmelding for sunn og bærekraftig norsk mat

 4. KULTUR
  Publisert:

  Kronprinsen i Texas: «Folk må kunne ha et privatliv også i fremtiden».

 5. DEBATT
  Publisert:

  Saccosekker og fredagspils tre ganger i uken

 6. KULTUR
  Publisert:

  Ny teknologi kan diskriminere: – Man glemmer å teste for ulik hudfarge