Her er Ekebergparkens siste installasjon

Men det er ikke kunst som er plassert ut i parken til 350 millioner kroner.

Ekebergskogen har lenge vært et av flere områder i Oslo der menn møtes for å ha sex. At det nå ligger en skulpturpark der er ingen hindring, noe et brukt kondom i skogen er et tydelig bevis på.

Vegar Bjørnshagen og Rolf Martin Angeltvedt i Helseutvalget for bedre homohelse plasserte derfor ut 500 kondomer i en fuglekasse i skogen like ved en av stiene i Ekebergparken.

- Vi regner med at det vil gå med rundt 500 kondomer i uken, men det vet vi ikke før vi kommer tilbake for å se hvor mange som er brukt, sier Bjørnshagen, etter at han har festet den originale fuglekassen til et tre.

Skal forebygge

Målet er å forebygge seksuelt overførbare sykdommer. Sammen med kondomene og pakkene med glidemiddel, er det informasjon om hurtigtester for HIV og syfilis.

- Kan deres tilbud føre til at flere bruker området som møteplass for sex?

_- _ Vi ser at det kan bli mer konsentrert der vi plasserer fuglekassene. Men hvis det medfører at flere bruker kondom, er vi fornøyde. Vi må være der de er, sier Angeltvedt.- Vi forholder oss til at det skjer, og jobber forebyggende mot gruppen.

Velkjent fenomen

Sognsvann er trolig den mest kjente møteplassen for fenomenet som kalles «cruising.» Ola Narr-parken blir også nevnt som et populært sted. Angeltvedt og Bjørnshagen anslår at de plasserer ut mellom 50 000 og 60 000 kondomer i Oslo hvert år.

Cruisingen foregår som regel ved at to personer finner hverandre i et område der man vet at slikt foregår. Kroppsspråk og blikk-kontakt er viktig for å finne en likesinnet. Diskresjon er også meget viktig, derfor snakker man som regel ikke sammen, forteller de to.

Det er en sammensatt gruppe menn som møtes for å ha sex, og ikke alle er homofile, ifølge Angeltvedt. Cruisingen er preget av en viss risikoadferd, derfor er det ekstra viktig at det brukes kondom, forteller han.

Mange menn møtes for å ha sex med andre menn i Ekebergparken. Derfor henger Helseutvalget for bedre homohelse ut fuglekasser med kondomer og glidemiddel, for å forebygge kjønnssykdommer. Rolf Martin Angeltvedt (t.v.) og Vegar Bjørnshagen hang opp fuglekassen denne uken.
Her er Ekebergparkens siste installasjon: En fuglekasse med kondomer og glidemiddel, samt informasjon om HIV-tester.