Oslo før: Kjenner du navnet? Test om du kan nok om Oslos historie!
Hva kan vi stole på i dagens verden av «Fake News» og «alternative fakta»? Og hvilke forklaringer er de rette i Oslos gamle navneverden?
Mærradalen
Rett ved Røa ligger en fruktbar dal med minst tre forklaringer:
A - Latinsk klosternavn:
Hovedøyaklosteret eide dalen og kalte den «Marias dal», på latin ble det «Maræ’ dalæ’». Datidens lokalbefolkning var lite bevandret i latisnke bøyningsformer, og fornorsket det til noe som man syntes liknet.
B - Hestehavn:
Navnet skyldes at det en gang tidlig på 1800-tallet lå en gammel hestehavn her, der det særlig gikk hopper. Litt foraktelig ble de også den gangen kalt «mærr», noe som ga navnet.
C - Hestekirkegård:
Tidlig på 1700-tallet begynte strøkets bønder å begrave sine avdøde hester her, noe som gjødslet dalen ekstra fruktbar. Men for ikke å kalle det «Hestekirkegården», brukte man heller et litt penere navn.
Muselunden
Rett ved Sinsenkrysset er et stort grøntområde der fantasien har spilt inn to forklaringer i tillegg til den riktige:
A – Søppelfylling:
På grunn av at det ble anlagt en søppelfylling der på slutten av 1800-tallet, ble området et tilholdssted for mus. Det ble så plagsomt at folk i nærheten kalte stedet for Muselunden.
B – Familienavn:
Dette var en plass under Nordre Åsen gård som fikk navnet sitt etter familien Muus som eide gården fra 1815 til 1936.
C – Nakensoling:
Mange damer pleide å sole seg nakne der i mellomkrigstida, den gang «lys og luft» var det store idealet. Drosjesjåførene navnga stedet fordi de kjørte mange skuelystne mannfolk dit.
Makrellbekken
Området ovenfor Smestad forteller kanskje om en sensasjon fra dyre- eller mineralriket?
A – Ferskvannsmakrell:
Navnet kommer av at makrellen en gang var en ferskvannsfisk som det fantes mye av akkurat i denne bekken.
B – Saltvannsbekk:
Berggrunnen oppover langs dette bekkefaret var en gang så saltrik at bekken faktisk i middelalderen hadde høyt nok innhold av salt til at makrellen trakk opp elven for å gyte.
C – Grensebekk:
Bekken markerte skillet mellom utmarkene til gårdene Holmen, Huseby, Voksen og Skøyen, og ble derfor kalt «Markskillebekken». Det ble senere fordansket til dagens navn.
leif.gjerland@gmail.com