Oslo

Erlend (30) er Norges beste personlige trener

Erlend Vada har jobbet som personlig trener i syv år. Nå kan han smykke seg med tittelen Norges beste. Foto: Dan Petter Neegaard (arkiv)

Erlend Vada er glad for at jobben som personlig trener handler mer om kompetanse og mindre om skriking.

  • Elisabeth De Lange Gjesdal

— Jeg synes det er veldig hyggelig, det tyder jo på at jeg gjør noe riktig. Samtidig kjenner jeg på en ydmykhet, det er veldig mange flinke folk - og jeg har fortsatt mye igjen å lære, sier Erlend Vada (30).

Vada, som jobber hos Elixia Colosseum, ble i helgen kåret til Norges beste personlig trener. Han har rundt 20 faste kunder, der alderen deres varierer fra midten av 20-årene til rundt 60 år. Han ønsker ikke å ha for mange, men sier at han likevel har rom til kunder som kan være fleksible. Han er veldig glad i jobben sin.

- Jeg synes det er fantastisk gøy. Det er tøft i starten der man må ut å skaffe kunder, men det begynner heldigvis å bli noen år siden jeg måtte det.

- Hvordan tror du kundene dine vil beskrive deg?

— Noen vil vel kanskje si at jeg er en forferdelig drittsekk. Neida. Kundene ønsker jo forskjellige ting. Tidligere var det en oppfatning at en PT måtte være klovn og tidligere militær, men akkurat det der er man gått mer og mer bort fra. Mange trenger å bli pushet, og ønsker gjerne litt roping og skriking - mens andre har andre ønsker. Det er veldig forskjellig. De fleste synes vel jeg er en sånn halvveis allright fyr som forhåpentligvis har litt peiling på det han driver med, ler han.

Jobber for bedre folkehelse

Juryen vektla blant annet Vadas faglige kompetanse gjennom blant annet høyere utdanning i sin begrunnelse. 30-åringen har nemlig bakgrunn fra idrettshøyskolen, med en master i idrettsvitenskap der han spesialiserte seg innen fysisk aktivitet og helse.

— Man ser at det blir flere og flere med høyere kompetanse som ønsker seg inn i treningsbransjen. Slik var det ikke før, da var det litt annenrangs å jobbe slik.

- Hvorfor er det blitt slik?

— Treningsbransjen er blitt veldig viktig og stor, og det er jo ikke mange steder en får jobbe så direkte inn mot folkehelsen som her, sier han.

Juryen poengterer også viktigheten av at Vada har jobbet med en meget bred kundebase. Dette stiller ekstra høye krav til individuell tilpassing, oppfølging og hyppige oppdateringer - både faglig og personlig. At Årets PT lever opp til disse kravene, mener de reflekteres av en stabil kundegruppe gjennom mange år.

— Det er veldig gøy dette, absolutt, sier han.

Det beste og verste: å jobbe med folk

Vada er tydelig på viktigheten av dokumenterte treningsformer, men møter samtidig nye trender med åpenhet – og sunn, faglig skepsis. Dette kommer tydelig fram i veiledning av kunder, og heldigvis også når han uttaler seg i media, påpeker juryen. De mener dessuten at han gjør en eksepsjonelt god jobb ved undervisning av studenter, opplæring av nye PT'er, og videreutvikling hos kollegaer.

Vada har jobbet som personlig trener i syv år, men det er kun de siste fem årene han har jobbet med det på full tid.

- Det beste og verste er vel det å jobbe med folk. Det er veldig gøy, men det kan også være ganske utfordrende. Det er utrolig gøy når kundene når målene sine, men det er jo ikke alltid så enkelt. Det er jo ikke sånn at det holder å kjøpe PT-timer, så er jobben gjort. En PT kan jo ikke gjøre jobben for deg. Vi er der for å gi veiledning og råd, sier han.

— Vektreduksjon er det morsomste. Jeg har jo kunder som er gått ned 50 kilo, og det er jo en kjempeforandring. Samtidig er det sånn at det ikke bare er synlig fysisk, mange har også en personlighetsforandring. De opplever mestring, og det slår veldig positivt ut, sier han.

Også Vadas gravide samboer er personlig trener.

— Jeg tror hun ble litt stolt, hun synes i alle fall at det var veldig gøy.

Det var 1000 påmeldte deltakere til helgens Fitness Convention i Oslo. Dette er det tredje året man arrangerer det, og det kommer deltakere fra hele landet.