Oslo

Blomqvist omsatt kunst for 4,7 millioner på én time

Kunstneren Sverre Malling debuterte på Blomqvist-auksjonen før påske, hvor det ble omsatt kunst for 4,7 millioner kroner i løpet av en drøy time. 

Billedkunstneren Sverre Malling debuterte på auksjon med en tegning som ble klubbet på 23.000 kroner.-Det er en meget respektabel pris, sier Knut Forsberg.
 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

Det er fart i kunstmarkedet igjen, mener kunstekspert Knut Forsberg.

Det var kamp om Johs Rians «Blå modell med cello», som ble ropt ut på 130.000 kroner og ble solgt for 440.000 kroner. Bjarne Melgaards skulptur ble derimot ikke solgt.

Det var kamp om Johs Rians «Blå modell med cello» som ble ropt ut på 130.000 kroner og ble solgt for 440.000 kroner hos Blomqvist Kunsthandel.

Sverre Koren Bjertnæs bilde bestående av 28 malerier oppnådde 420.000 noe som er ny auksjonsrekord for kunstneren.

Sverre Koren Bjertnæs bilde bestående av 28 malerier oppnådde 420.000, noe som er ny auksjonsrekord for kunstneren.

Det var også konkurranse om Jens Johannesens verk, og det var ausjonsdebut for billedkunstneren Sverre Malling med en tegning som ble klubbet på 23.000 kroner. — Det er en meget respektabel pris, sier Forsberg.

Billedkunstneren Sverre Malling debuterte på auksjon med en tegning som ble klubbet på 23.000 kroner.-Det er en meget respektabel pris, sier Knut Forsberg.

Rekord ble det også for avdøde Per Ung. Hans skulptur «Kai med katt» oppnådde 160.000 som var 30.000 mer enn forrige rekord. Det var også en god kveld for avdøde Kjell Nupens arbeider, tre bilder var med på auksjonen og alle ble solgt.

— Hvorfor ble Melgaards skulptur ikke solgt?

— Det er vanskelig å si, vi synes den var rimelig vurdert, men det er et kostbart verk. For mange kan det være krevende å plassere en stor skulptur.Maleri kan være lettere. Den gikk dessverre ikke på auksjonskvelden, men vi ser ikke bort fra at den kan være solgt snart, sier Forsberg.

Bjarne Melgaard skulptur har en prisantydning på 800.000-850.000, men forble usolgt på vårauksjonen hos Blomqvist.

— På vei oppover, men fortsatt etterdønninger etter finanskrisen

Knut Forberg mener kunstmarkedet er på vei oppover, men at det fortsatt preges av etterdønningen etter finanskrisen i 2008–2009.

— Vi krabber oss langsomt oppover. 2014 var bedre enn 2013. Omsetningen var ca. 10 prosent høyere, det har gått litt bedre for hvert år, og vi oppnår stadig auksjonsrekorder på enkeltkunstnere, men vi er ikke tilbake på omsetningsnivået i 2007, sier Forsberg.

Har du fått med deg denne nyheten?

Les også

Museet får plukke fritt fra Hagens kunst til én milliard

— Vi har hatt en veldig god start på året, den beste på mange år og salget var bra på vår første auksjon i år. 2015 var bedre enn 2014, men vi er ikke tilbake på gammelt nivå. Vår Nettauksjon viser også veldig gode takter med en 30% økning i år i forhold til i fjor.På Blomqvist Nettauksjon er vi «all time high.», sier Forsberg.

Han merker at det fremdeles er et selektivt marked, og at det kreves mer arbeid for hvert salg nå enn før, og det gjelder særlig på kunstverk i de høyere prisklasser.

— Internasjonalt virker det også som at de store auksjonshusene jobber mer for å få de mest kostbare kunstverkene solgt, sier kunstekspert Knut Forsberg.

 • Flere artikler om kunstmarkedet og aktuelle utstillinger finner du her:
 1. Les også

  Kittelsen-magien treffer danskene

 2. Les også

  Den fremmede moskusen - en «innvandrer» i norsk natur

 3. Les også

  Sveaas doblet hvert bud på kunstauksjon

 4. Les også

  Kunstauksjon for rent vann i Kenya

 5. Les også

  Kjente norske kunstnere selger til inntekt for Gaza

Les mer om

 1. Kunst