Oslo

Byttet ut russebussen med campingvogn i protest

3000 kroner ga de for campingvognen: – Det er vår protest mot russehysteriet der noen få tjener mye penger på russen, sier Theodor René Carlsen.

Jens-Caspar Hagesæther Scheel (t.v.)l, Theodor René Carlsen og Sebastian Tangen Olsen på Kuben videregående skole i Oslo har valgt å feire på sin måte, de frakter rundt campingvognen sin i russetiden. Foto: PRIVAT

 • Øyvind Nordli

Aftenposten skrev lørdag om at året russ kommer til å svi av rundt 500 millioner kroner på årets fest – trolig enda mer. Russefesten er blitt en arena der noen få aktører har betydelig innflytelse på en ung målgruppe som byttes ut hvert år.

For Theodor René Carlsen og klassekameratene Jens-Caspar Hagesæther Scheel og Sebastian Tangen Olsen på Kuben videregående skole i Oslo, ble det et spørsmål om å gjøre noe helt annerledes.

— Da vi kom inn i «russesystemet» merket vi at pengene styrte nesten alt. Jeg fikk masse meldinger på telefonen og vi kunne møte leverandørene personlig. Startpakker, grunnpakker, alt kunne du kjøpes med gode rabatter. Markedskreftene har kontroll over russen, mener Carlsen fra Trasop.

Noen har tjent seg søkkrike på russen:

Les også

«Vi er unge. Vi er lette å utnytte. Pengene sitter løst»

«A million dollar»

Enkelte av de største russebussene har budsjetter på over én million kroner. Både lokalt på skolene og på de største russetreffene – som på Tryvann der over 10.000 russ møtes – er kåringer av bussene en viktig del av arrangementet. Konsepter, lyd, lys og interiør, er noen av prisene det kjempes om.

De har gått utenom de sterke leverandørene i russemarkedet. Egne logoer på egne gensere er resultatet. Foto: PRIVAT

— Jeg er nesten sjokkert over størrelsen på noen av bussprosjektene. Hvordan russen med de største riggene kan forsvare pengebruken, har jeg litt vanskeligheter med å forstå. Vi fikk lyst til å protestere mot hele «russeindustrien» ved å feire 13 års skolegang på vår måte.Vi sendte russen til helsesjekk - 18. mai skal de testes igjen:

Les også

Hvordan reagerer kroppen på tre uker med fest, alkohol og lite søvn?

Bygget om alt

De har designet sin egen logo til egne russegensere. En god venn produserte en «camping-russe-låt» til 600 kroner. Og for halvannet år siden kom Jens-Caspar Hagesæther Scheel på ideen: «Skal vi ikke kjøpe en campingvogn og droppe hele bussprosjektet?»

Bakerst i campingvognen har de innredet en egen lounge. Foto: Privat

Først var de andre skeptiske, så fikk de full tenning. På nettet ble en 40 år gammel campingvogn deres til 3000 kroner. I hagen hjemme hos Hagesæther begynte ombyggingsarbeidet. Alt gammelt interiør ble revet ut og kun skallet var igjen. I den fem meter lange tohjulingen fikk de plass til en liten lounge, en liten bar, tre små kjøleskap, metervis med LED-lys, lagringsplass under en hjemmesnekret sofa, musikkanlegg og et barskap «som ser fullt ut».

— Men egentlig er det helt tomt, sier Carlsen og ler.

Russejentene er ikke bekymret for sex-fikserte russelåter:

Les også

– Jeg tror ikke sangene er skrevet for at vi skal tenke over budskapet

Fryktet hærverk

Navnet på «doningen» ble «Shisa Lounge 2016», inspirert av et vannpipekonsept. Totalt har 10 russ fått plass i campingvognen samtidig.

– Men da er det ikke komfort, men det sosiale som er viktig.

De har vært med på de største russetreffene som på Tryvann og på Lillehammer i helgen. Før Tryvann hadde de egentlig tenkt å la vognen stå hjemme.

— Vi var redde for hærverk fra folk på de store bussene som så på dette her som en provokasjon. Men det har gått helt fint. Vi har fått veldig mye oppmerksomhet på måten vi skiller oss ut.

Stillestående fest

De kan ikke sitte i campingvognen under fart. Å rulle i klassisk forstand blir derfor umulig. I stedet sitter de i en bil, før de kan parkere og ta plass bak. «Kongene av campingplassen» tipper de har brukt totalt 10.000 kroner på russe-alternativet sitt.

- Hva skal dere gjøre med campingvognen etter at russetiden er over?

— Vi skal ut på en liten «road trip» til sommerland i Bø, men etterpå skal vi forsøke å selge campingvognen. Det blir vi neppe rike av!

Russen ga blaffen i snøkaos:

 1. Les også

  Full fest på Tryvann

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Store summer på spill: Så mye tjener Ruud på å slå verdensstjernen

 2. OSLO
  Publisert:

  - Russetiden er banal. Jeg tror ikke sangene er skrevet for at vi skal tenke over budskapet

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet om Ios-bråket: – Skremmende at foreldre sier ja til slike russeturer

 4. NORGE
  Publisert:

  17-årig jente anmeldt for å ha sparket politimann

 5. OSLO
  Publisert:

  8 ting du vil merke i Oslo-budsjettet 2018: Dyrere parkering, gratis AKS, dyrere søppel

 6. VERDEN
  Publisert:

  Slik feirer de endt skolegang i resten av Skandinavia