«Vakre vegers pris»: Hederlig omtale til Carl Berners plass
Carl Berners plass, en av veldig få rundkjøringer med hjørner, har fått hederlig omtale for sin utforming.
Juryen i «Vakre vegers pris» har talt, den har kåret veien over Ifjordfjellet i Finnmark til landets vakreste vei i 2016. Den ser vakker ut på bilder, og de færreste har sannsynligvis sterke innvendinger mot det valget.
- Her kan du lese mer om veien som blant annet er delvis selvbrøytende, den er bygget sånn at stormen skal rydde veien for snø.
Juryen har også gitt hederlig omtale til to prosjekter. Det ene er riksvei 3 gjennom Østerdalen, som utvilsomt er praktfull for alle som liker å se på trær – selv om den har fått prisen blant annet for vellykket vegetasjonsrydding. Den andre er sannsynligvis mer omdiskutert, den er nemlig gitt til Carl Berners plass.
Firkantet rundkjøring
Rundkjøringen som fikk hjørner da den ble bygget om i 2010, er blitt et hatobjekt blant mange bilister. Men juryen likte den.
– Ja, den løste en gammel,gordisk knute i Oslotrafikken. Carl Berners plass var jo kjent som Den røde plass, men eviglange bilkøer og røde lys. En rekke forslag, i mange plan, ble lansert opp gjennom årene. Og forkastet. Så kom den firkantede rundkjøringen. Etter det har plassen fungert utmerket for trafikkgruppene som skal prioriteres i Oslo: kollektivtrafikken og fotgjengere som slipper å vente på grønn mann. Bilene kommer så sakte at det er ikke noe problem å vise hensyn overfor fotgjengere. Det eneste minuset er at plassen ikke fungerer så godt for syklister. Når det gjelder bilene, så er 30 prosent av dem borte – uten at noen vet hvor de er blitt av, sier juryformann og landskapsarkitekt Ola Bettum.
Funksjonell - og vakker
– Så plassen har fått hederlig omtale for sin funksjonalitet og ikke for sin skjønnhet?
– Begge deler. På Carl Berner har man klart å kultivere et byrom og bringe tilbake dets fordums prakt, sier Bettum som synes det er interessant å sammenligne Carl Berner med Majorstukrysset.
– Det er et salig kaos av biler og trikker som slipper passasjerer av på smale perronger midt i krysset, og røde lys. Carl Berner fungerer på en helt annen og mye mer strukturert måte uten ett eneste trafikklys, sier Bettum.
I 2010 sto nye Carl Berners plass ferdig etter å ha blitt ombygd for 286 millioner. Først i 2016 fikk den sin pris.
– Det er fordi plassen nå har vist at den fungerer over tid. Da den åpnet mente mange at den var en skandale som måtte bygges om etter et år. Nå kan vi slå fast at det er god, solid og varig løsning som holder over tid. Selv om mange bilister kapper hjørner, sier Bettum.
... men Torggata nådde ikke opp
Juryen hadde også Torggata - som blir regnet som en meget vellykket gateombygging - oppe til vurdering, men den nådde ikke opp i konkurranse med Carl Berner. Blant annet fordi juryen er usikker på om den er like varig og holdbar over tid.
- Hvordan gi liv til Oslos døde bydeler?
- Aftenposten var lenge skeptisk
- Her får du forklaringen på hvorfor rundkjøringen har fått hjørner