Nytt liv i «Norges første slum»

Prostitusjon, salg av narkotika og søppel var hverdagen i Sinsenveien 56-74.

Det siste året har det begynt å dukke opp blomster i blomsterkassene på balkongene i "slumboligene" i Sinsenveien. Beboer Tomine Strøm med hunden Xena føler seg nå mye tryggere i området.
  • Heidi Skarnes

Beboere som kaster søppel ut av vinduer og balkonger. Avføring i trapperom, husbråk, sprøytespisser som lå slengt rundt omkring. Utgangsdører på vidt gap, knuste ruter og politibiler som stadig rykket ut for å rydde opp i salg av stoff, sprit og prostitusjon. Det var hverdagen i de gamle sykehusboligene i Sinsenveien 56–74.

— Da jeg begynte i denne jobben, var det et helvete .

Vaktmester Arild Aulibråten går opp trappene i blokken i Sinsenveien 66A. En lyspære skal skiftes i oppgangen i tredje etasje. I fem og et halvt år har han vært vaktmester i de ti blokkene. I 2010 fikk bortimot 400 av beboerne sosialstønad eller trygd. Samme år kalte bydel Bjerke-politiker Geirmund Jor (SV) området "Norges første ordentlige slum" (se undersak), og mediene strømmet til for å vise frem hvilke forhold barn vokste opp under.

Vaktmester Arild Aulibråtens tidligere jobb besto for det meste av å rydde søppel etter beboere, men nå blir det stadig færre søppelposer å frakte bort fra området.

Mens det sto på som verst, gikk Aulibråtens vaktmesterjobb mer ut på å roe ned sinte beboere som ikke ville betale søppelbøter, plukke opp gamle sprøyter og kniver og jage bort mennesker som lå og sov i kjeller, loft og i oppganger enn å gjøre vanlige vaktmestertjenester. Flere ganger hadde han lyst til å slutte.

— Helt texas da jeg kom hit

Sommeren 2011 flyttet Tomine Strøm (34) fra Nesodden til Sinsenveien.

- Det var helt Texas her da jeg flyttet hit, det var søppel overalt, og at det var mange knuste ruter.

Hun følte seg ikke trygg når hun gikk turer i området på kveldstid. Men da hun flyttet inn, hadde opprydningen allerede så smått startet. I 2010 satte bydel Bjerke i gang et prosjekt for å bedre forholdene i de gamle sykehusboligene. Åtte personer fikk i oppgave å jobbe med booppfølging og ulike botiltak. Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen mener tiltaket har gitt positive resultater.

Les også

Kvinne (45) dømt for hallikvirksomhet

— Arbeidet som er påbegynt ser ut til å lykkes, men vi er ikke helt i mål. Vi trenger litt mer tid til å få stabilitet.

Etter hvert innså også eierne, Fredensborg Eiendomsselskap, at noe måtte gjøres. Sommeren 2011 fikk Hege Jørgensen ansvar for boområdet, noe som innebar masseoppsigelser og utkastelse av minst 115 leieboere. De av disse som hadde krav på det, har fått et nytt sted å bo av bydel Bjerke.

— Det var i det hele tatt veldig lite hyggelig her. Det var heavy å se så mange triste skjebner og elendighet og samtidig måtte ta tak i både problemstillingene og leietagerne. Jeg måtte være beinhard. Det var helt nødvendig for å få til endringer og samtidig opparbeide seg en form for respekt i området, forteller hun.

Det resulterte i mange ubehagelige situasjoner med både trusler og trakassering.

- Nok var nok

I samarbeid med politiet gjennomførte Jørgensen befaringer i området.

I flere av leilighetene fant de prostituerte. Fem, seks, syv stykker delte de 28 kvadratmeter store ettroms leilighetene. Her sov de når de ikke solgte sex.

— Her avdekket vi en god del fremleie som er forbudt hos oss, og tok tak i det umiddelbart. Alfa og omega var tilstedeværelse, og å vise at vi har nulltoleranse for brudd på husordensregler. Nok var nok.

Det ble innført søppelbøter for å få en slutt på at beboere kastet søppel ut av vinduer og balkonger. Flere hundre bøter ble delt ut. Men de siste månedene har botskrivingen sunket. På uteområdene er søppelet forsvunnet. Alle inngangsdører er byttet, vinduer og balkonger er malt. Det er satt opp nye postkasser og nye ringeklokker. Eierne har brukt 15–20 millioner kroner på oppgraderingsarbeidet.

I fem og et halvt år har vaktmester Arild Aulibråten jobbet som vaktmester i Sinsenveien. Først det siste halvannet året har han begynt å få tid til mer vanlige vaktmesterjobber, som å skifte lyspærer.

Bakgrunnssjekker leietagere

Alle som ønsker å leie i en av de ti blokkene blir nå bakgrunnssjekket. For å få leie må man være i fast jobb eller ha studieplass.

— Før min tid ble blokkene bare fylt opp raskest mulig. Det er den prisen vi nå må betale, men Fredensborg Eiendomsselskap har nå lært av dette, sier Jørgensen.

Selv om situasjonen har forbedret seg, understreker hun at det fortsatt er enkelte utfordringer.

— Vi har en håndfull enkeltbeboere som nå er i oppsigelse. Disse vil være ute i løpet av et par måneder. Noen nekter å flytte, og da må saken til namsmannen. Dette vet vi av erfaring kan ta lang tid, men vi må for all del ikke miste fokuset på dette området. Det betyr å fortsette vedlikeholdsarbeidet og ikke minst være klare på gjeldende regler.

Daglig leder Kai Sjøvold i Fredensborg Eiendomsselskap er glad for at arbeidet de har lagt ned har gitt positive resultater.

— Leietagerne begynner nå å nærme seg et gjennomsnitt av hvordan leietagerne er ellers i Oslo, mener han.

Det er leietager Tomine Strøm enig i.

— Det siste halvåret har det blitt mye bedre. Det er helt levelig her nå, jeg er ikke redd for å gå ute på kveldstid mer, sier hun.

En ny lyspære lyser opp oppgangen i tredje etasje i Sinsenveien 66A. Vaktmester Aulibråten er fornøyd med at han nå får tid til å fokusere på mer "vanlige" vaktmesteroppgaver, og at han har fått hjelp. Nå jobber tre vaktmestere i området.

- Dette siste året har vært et glansbilde i forhold til hvordan det var. Det var ikke forsvarlig å jobbe her alene før, men å se forandringene er nesten som å komme i paradis, sier han.

Han ga slummen navn

Bydelspolitiker Geirmund Jor (SV) var den første som kalte boligene i Sinsenveien 56-74 Norges første slum. Det angrer han ikke på.

-  Jeg måtte tenke meg nøye om før jeg brukte det ordet. Men vi hadde brukt mange år på å prøve å få gjort noe med dette området, uten å komme noen vei. Det skjedde mange små og store tragedier. Det var knivstikkinger, rusomsetning og også barn som bodde der, som ble tvunget til prostitusjon. Det var en fortvilende situasjon. Men ingenting ble gjort, derfor tenkte jeg at jeg fikk slå på stortrommen og bruke ordet «slum». Og det fungerte, sier Jor, som er bydelspolitiker i bydel Bjerke.

Media, byrådet og stortingspolitikere engasjerte seg i saken, og eierne tok tak.

Geirmund Jor så ingen annen utvei enn å kalle boligene i Sinsenveien "slum".

- Det har heldigvis blitt bedre, men jeg synes fortsatt det er et godt stykke igjen før dette blir et hyggelig nabolag. Jeg synes boligene bør bygges om sånn at det blir større leiligheter, og en mer variert bebyggelse. Dette kunne også blitt studentboliger, mener Jor.Akkurat det er noe eierne vurderer.

- Vi ser fortløpende på muligheten for å utnytte tomten på en bedre måte. I den forbindelse kan det også bli aktuelt å rive enkelte av blokkene, sier daglig leder Kai Sjøvold i Fredensborg Eiendomsselskap AS.

Deler av bygningsmassen står på Byantikvarens gule liste, men de tre bygningene som ikke gjør det, kan bli jevnet med jorden.

- Dette kan for eksempel bli et område for studentboliger, eller det kan bli en helt ny sammensetning av boligtyper, sier Sjøvold.