Oslo

Derfor bør du ikke la hunden vente i bilen om sommeren

Så varmt og ubehagelig kan det bli for tålmodige hunder som venter i bilen.

En hund som er overopphetet vil typisk pese en del, virke forvirret og ha tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Er det svært alvorlig, kan den svime av. Foto: NTB SCANPIX

 • Charlotte Karlsen

— Hunder er ment å bevege seg, så ta den heller med ut og unngå hele situasjonen, råder informasjonssjef Steinar Tessem i Den norske veterinærforening.

Det hender hver sommer: Noen har forlatt bilen med hunden. Kanskje i skyggen, kanskje en relativt kjølig morgen. Så, via blandingsvær, går det fra skygge til sol når det nærmer seg lunsjtider.

— Det er jo ingen eiere som vil hunden sin noe vondt, det er gjerne uvitenhet eller glemsomhet som gjør at vi får situasjoner med hunder i varme biler, mener Tessem.

Politietmå med jevne mellomrom ta seg inn i biler der eieren har glemt sin firbente venn. Er det 18 grader i luften, kan det fort bli nærmere 40 inne i bilen — selv når den står i skyggen.

85 grader etter fem timer

Ifølge Mattilsynet, som er Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler, kan det allerede klokken 13.30 være 85 grader i bilen din - og det selv om uteluften «bare» holder 22 grader. Da snakker vi badstutemperatur hunden neppe setter pris på.

— Og da er det ikke sikkert et åpent vindu hjelper stort, mener Tessem.

Mattilsynetadvarer om at mange av tilfellene der hunder blir overopphetet skjer når det er overskyet fordi eieren ikke er oppmerksom på faren.

— Vi oppfordrer derfor folk til å vurdere om det er nødvendig å ta med kjæledyret på tur i sommervarmen. Som regel har dyret det bedre hjemme enn i en varm bil, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

Mattilsynet fører statistikk over bekymringsmeldinger de får som gjelder dyrevelferd. Tallene viser noe økning i sommermånedene.

I juni, juli og august i fjor kom det inn til sammen over 2.000 bekymringer på landsbasis. 444 av disse var i Oslo, Akershus og Østfold.

— Biler blir som drivhus i varmen, og det må man selvsagt unngå. Jeg tror det ofte er slik at folk som skal i butikken og tenker å være der fem minutter kanskje møter noen, og så tar ting tid, og de glemmer hunden i bilen, mener Sindre Engen i Foreningen for omplassering av dyr (FOD).

Han tror også andre eiere er sløve og tenker det går bra. Da er det viktig at forbipasserende er oppmerksomme.

— En overopphetet hund kan ofte sitte og puste veldig raskt, være slapp og apatisk, sier Engen.

Avhengig av hvor alvorlig situasjonen er, kan man spore eier via Vegvesenets SMS-tjeneste og dermed kontakte vedkommende, eller man kan ringe politiet og gripe inn selv.

— Normal kroppstemperatur for hund er 37,5 til 39 grader. Dersom kjæledyret får heteslag, er det viktig å reagere raskt og avkjøle det med vann som ikke er for kaldt, råder Knævelsrud i Mattilsynet.

Kan få bot for å forlate Pus

Også mange katter lider vonde skjebner om sommeren, enten de etterlates med vilje eller tar seg en tur på egen hånd når eierne reiser bort.

— Hvert år er det flere katter i nød, særlig kattemødre med nyfødte eller unger som fremdeles er i magen. Det er en kjensgjerning at katter dumpes, sier Engen i FOD.

Også i Los Angeles i USA finner de det nødvendig å minne hundeeiere om hvor varmt det faktisk kan bli i bilen om sommeren. Hudrevis, og kanskje tusenvis av kjæledyr dør hvert år som følge av at de forlates i en bil en varm sommerdag, skriver de amerikanske myndighetene. Foto: AP Photo/NTB Scanpix

Det er forbudt å etterlate katten uten jevnlig tilsyn, det holder ikke bare å sette ut mat og vann. Det er dessuten katteeier som har ansvar for avkommene, og de skal være hos moren til de er 12 uker. Drar du på ferie, må du finne noen eldre enn 16 år til å passe på, opplyser Mattilsynet.— Å forlate katten kan gi bot på opptil 17.000 kroner, forteller Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Noen ganger kan det være vanskelig å si om noen eier en katt som oppholder seg eksempelvis i et hytteområde.

— Ustelte katter eller kattunger under en terrasse eller i et skjul er tegn på at noe er i veien, mener Engen.

Da kan man melde sin bekymring til Mattilsynet, som videreformidler til dyrevernorganisasjonene.

— Det er viktig å ta vare på dyrene enten de er i bilen eller hjemme, og sørge for at noen ser til og passer på dem om man reiser bort. Her kan naboer hjelpe hverandre, anbefaler Tessem i veterinærforeningen.

ID-merker og gir bort

Dersom du mater en katt, vil du dessuten påta deg ansvaret for den om den begynner å anse deg som sin omsorgsperson. Det går an å merke katten med ID-chip som kan leses av hos veterinær, Mattilsynet eller Viking redningstjeneste.

Tall fra Dyreidentitet viser at antallet ID-merkinger er økende. For 10 år siden ble 13.269 katter ID-merket, i fjor var antallet 27.482. Dyreidentitet AS er eiet av Den norske Veterinærforening og har siden stiftelsen i 1993 driftet et sentralt dataregister over ID-merkede husdyr i Norge.

— Antall ID-merkede katter er nå omtrent like høyt som antall hunder. Jeg mener det gode resultatet skyldes et målrettet arbeid fra Mattilsynet, veterinærene og oss, sier Gudbrand Vatn i Dyreidentitet.

Finn.no er det flust av dyr som gis bort - både kaniner, marsvin, katter, hunder, fisker og rotter. Der er også mange som tilbyr seg å passe hunder, katter og gnagere i sommer i tillegg til de mange institusjonene som tilbyr de samme tjenestene.

DSC07748.JPG

sp6af072.jpg

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Nå bør du kastrere katten din

 2. NORGE
  Publisert:

  Hundeeiere er flinkere enn katteeiere, mener Veterinærforeningen. Slik pusser du tennene på kjæledyret.

 3. OSLO
  Publisert:

  Ny lovendring kan åpne for at dyr omplasseres mot eierens vilje.

 4. NORGE
  Publisert:

  Se tipsene: Slik redder du en hund fra en glovarm bil

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Homeopati for hunder. Akupunktur for hester. Alternativ medisin for kjæledyr er humbug – og kan bli dyreplageri

 6. NORGE
  Publisert:

  Dyrebeskyttelsen Norge vil saksøke Norsk Kennelklub