Bygård okkupert i Oslo

En bygård ble lørdag ettermiddag okkupert på Grünerløkka i Oslo.

Tilløp til amper stemning da politiet skrudde av musikken.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

— Bygården sto tom, nå er okkupantene innenfor og politiet står utenfor, sier operasjonsleder Hilde Walsø ved Oslo politidistrikt.

Bygården har adresse Olav Ryes plass 2, og ligger i tverrgaten som går nedenfor den populære parken midt på Grunerløkka i Oslo sentrum.

Gården har tidligere huset et krisesenter, men det har ikke vært virksomhet på stedet på en stund.

Det har vært planer om å gjøre gården om til et kulturhus, men det har ikke skjedd til nå.

- Okkupantene roper ut av vinduet, og inntrykket er at de rett og slett ønsker å skape et kollektiv i denne bygården, sier Aftenposten.nos reporter på stedet.

Ampert

Okkupantene ropte videre ut av vinduet at de ikke var aggressive og at de ikke ønsket bråk med politiet.Da Aftenposten.no var på stedet, ble det et øyeblikk amper stemning mellom en av politiets representanter og okkupantene. Dette skjedde da stereoanlegget ble skrudd av. Men gemyttene roet seg veldig raskt. Foran bygården sto et aggregat og et stereoanlegg som spilte musikk. Flere av okkupantenes støttespillere koste seg med musikk og øl, mens politiet betraktet det hele på avstand.

Demonstrasjon

Ifølge innsatsleder Kjell Jan Kverme ønsket politiet å få tilbake den normale ro og orden i gaten. Like etter okkupasjonen ble den sperret for trafikk. - Okkupantene består av flere ulike grupper, sier Kverme. Han ønsket ikke å svare på om de vil aksjonere mot okkupasjonen. Her kan du se video fra da 60 okkupanter ble kastet ut av en blokk på Bjølsen i Oslo i 2005.

— Okkupantene hadde satt ut sperringer i gaten, men de fikk vi dem til å fjerne igjen, sier Walsø, som ikke vet hvor mange personer som er inne i bygården.

— Vi vet heller ikke hvem som står bak okkupasjonen, men Oslo boligaksjon hadde annonsert at de skulle ha en demonstrasjon på Youngstorget lørdag. Vi var ikke varslet om dette, men det ble kunngjort ved oppslag rundt i byen, sier operasjonslederen.

Politiet forlot stedet etter at gaten var åpnet for fri ferdsel og det var etablert ro i og rundt huset. Dersom okkupantene klarer å holde ro i forhold til omgivelsene sine, får de være i fred inntil videre.

- Vi avventer nå Oslo kommune i denne saken, sier Hilde Walsø.

, sier Oslo kommue til Aftenposten.no lørdag kveld. Les saken.

Det var god stemning utenfor den okkuperte bygården.
Ungdommene tok seg inn i den forlatte bygården lørdag ettermiddag.