Oslo

Oslo koker i helgen!

Osloby gir deg som alltid ti tips for helgen.

doc6gigktey7vr1d6ewvgxb.jpg
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Mela-festival på Rådhusplassen, Øya på Tøyen, dødsing i Frognerbadet, Nysirkus og Olabilfest i Torshovdalen, kammermusikkfestival og jazzfestival. Vi går mot en av årets mest livate helger i Oslo.

1. Nysirkus i Torshovparken

Nysirkusfestivalen Sirkuslandsbyen lar publikum oppleve alt fra franske sirkuslegender og afrikanske dansere til norske fakirer og burleskshow fra 14.–23. august. Nysirkus er først og fremst for et voksent publikum, men i helgen er det flere forestillinger for som passer for barna. Kompaniet Wakka Wakka opptrer med verdens største insektsirkus, og Cirkus Xantis' forestilling Bastard underholder de yngste i verdens minste sirkustelt, og barna kan lære sirkuskunster i Sirkus Nysgjerrig.

Hvor: Torshovparken

Når: Lørdag og søndag


2. Dødsens bademoro

Full fart i Frognerbadet.

Har du prøvd dødsing? Det dreier seg om å kaste seg ut fra 10-meteren som en sjøstjerne og folde seg sammen like før du treffer vannflaten. De tøffeste klarer det med minste mulige margin, men det kan også ende i tidenes styggeste mageplask. Har du mage til å se hardhausene i Det Internasjonale Dødseforbundet vise sine kunster lørdag kveld?

Hvor: Frognerbadet

Når: Lørdag kl. 18-22.30

3. Dronning Sonja-konkurransen

Sangtalenter fra det internasjonale toppsjikt møtes for 11. gang til Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse i Oslo. I de innledende rundene stiller 41 sangere fra 23 nasjoner, blant dem Lise Davidsen og Jeanette Goldstein fra Norge. Publikum har gratis adgang til de innledende rundene på Musikkhøgskolen torsdag og fredag. Søndag er det semifinale for 12 av deltagerne i Operaen. Finalen er fredag 21. august.

Hvor: LindemansalenNorges musikkhøgskole

Når: Torsdag og fredag kl. 11–17

Semifinale: Søndag kl. 13, Den Norske Opera & Ballett

4. Kammermusikkfest i Oslo

Fiolinisten Henning Kraggerud spiller med Ungdomssymfonikerne i Operaen søndag kl. 18

Fiolinisten Arve Tellefsen er kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival, som han skapte i 1989, og som var den første kammermusikkfestivalen i Norge. Festivalen byr på et stjernegalleri av musikere i kulturhistoriske og intime konsertsaler fra 15.–23. august. I helgen spiller cellisten Truls Mørk og Ensemble Allegria i Universitetets gamle festsal. I Operaen kan du høre fiolinisten Henning Kraggerud og Ungdomssymfonikerne.

Hvor: Forskjellige konsertsaler

Når: Lørdag og søndag

5. Musikkøya midt i smørøyet

Øyafestivalen i Tøyenparken.

Øyafestivalenruller videre etter klubbdagen tirsdag og første dag i parken onsdag. Torsdag kveld kan du se bl.a. Florence & the Machine, Flying Lotus og Ride, og fredag og lørdag er storheter som deLillos, Emile Nicolas, Lars Vaular, Thåstrøm og Susanne Sundfør på plass. Sammen med mange, mange andre. Se Aftenpostens solide Øya-dekning her.

Hvor: Tøyenparken

Når: Onsdag, torsdag og fredag fra kl. 14, lørdag fra kl. 12.30

6. Jazz bom bø i Sentrum

Oslo Jazz Festival foregår også for fulle mugger denne uken. Lørdag er siste dag, men før det kan du oppleve alt fra barnekonserter, hyllester til Coltrane og Sinatra, swingjazz, frijazz, jammer, mesterklasser og showcaser på ulike scener rundt om i byen. Se oslojazz.no for fullt program

7. Send barna på kino før regnet tar dem!

Hva med å spandere en fin barnefilm på de unge, lovende i gråværet søndag?

I Kometen kommer er sommeren som den pleier hos mummitrollene, varm og hyggelig og full av muligheter. Men en natt blir det storm, og langt ute i himmelmørket lyser et rødt øye som blir større for hver dag, etter hvert som en komet nærmer seg. Hvordan skal man forberede seg på kometen som kommer? For å finne ut mer, legger Mummitrollet og vennene Sniff og My ut på en reise til et observatorium.

Hvor: Cinemateket

Når: Søndag kl. 14

8. Pop dame blir intim

Anastacia spiller på Rockefeller søndag.

Popartisten Anastacia slo igjennom med et brak tidlig på 2000-tallet med hits som "I'm Outta Love", "Not That Kind", "Paid My Dues", "One Day in Your Life" m.fl. I løpet av karrièren har hun solgt over 30 millioner album på verdensbasis. Anastacia opptrådte for et fullsatt Oslo Spektrum i 2004 – er det klart for "intimkonsert" på Rockefeller.

Hvor: Rockefeller

Når: Søndag kl. 20

9. Tut-tut, olabilene kommer!

Olabil er en klassiker for gamle og unge, men denne helgen er det de yngre som skal i ilden når NM i Olabilruller i gang. Starten er lørdag morgen, og det konkurreres innen to klasser: Kid 7–11 år og Junior 12–17 år. Løypene skal være passe bratte, men det lønner seg å passe på både seg selv og poder, for her kan det gå unna!

Hvor: Mailundveien/Torshovdalen

Når: Lørdag fra kl. 9

10. Rådhusmøteplassen

Melafestivalen, som begynner i morgen, er helgens største gratisarrangement.

Hvor: Rådhusplassen

Når: Fredag fra kl. 17, lørdag og søndag fra kl. 13

Les også

  1. Melafestivalen vil lokke barnefamilier til Rådhusplassen

  2. Nå starter festen: Alt om Øya-festivalen

Cellisten Truls Mørk spiller i Universitetets gamle festsal søndag kl. 15