Oslo

Onsdag: Over 28 grader i Oslo, og flere steder over 29 grader i Norge

Og i dag ventes det å bli like varmt!

  • Arild Færaas
  • NTB

Etter at tirsdagen var den varmest så langt i år, sa meteorologen til Aftenposten at det kunne bli enda en grad varmere onsdag.

Og det ble rett. Data Aftenposten har hentet ut fra eklima.no viser at både på Blindern og Bygdøy var over 28 grader onsdag.

Bygdøy var varmest i hovedstaden med 28,5 grader.

Aller varmest ble det i Gulsvik i Hallingdal i Buskerud – der var det 29,8 grader. Flere andre steder på Østlandet har det også vært over 28 grader.

29 grader også torsdag

Og godværet fortsetter på Østlandet, så det er bare å kaste seg i fjorden. Det er ventet opp mot 29 grader og lettskyet i Oslo-området torsdag ettermiddag.

De siste dagene har det vært perfekt softisvær i hovedstaden

Det ser veldig bra ut også for fredagen og i helgen. Selv om temperaturen vil krype litt nedover på gradestokken meldes det fortsat om 23-24 grader på Østlandet.

Fjerde varmeste mai siden 1990

Nå er vi i juni, men mai ble veldig varm hele sommeren under ett. Til tross for noen perioder med rekordnedbør endte mai opp med å bli både tørrere og varmere enn normalt. Middeltemperaturen på landsbasis var 2,1 grader over normalen.

– På landsbasis er dette et påfallende høyt avvik, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt tilYr.

Mai 2016 går inn i historien som den fjerde varmeste maimåneden siden Meteorologisk institutt begynte med målingene i 1900. Bare i 2013, 2002 og 1984 har mai vært varmere, melder Yr.

Forholdsmessig varmest var det i Finnmark.

I Oslo var mai 1,5 grader varmere enn normalt.

  • 51 grader ble det målt her:
Les også

Rekordvarme i India

På landsbasis kom det 10 prosent mindre nedbør enn det som er normalt i mai. Rekordnedbøren som kom på Østlandet, trekker opp, ikke minst i Hedmark og Oppland, der enkelte målestasjoner fikk mellom 200 og 250 prosent mer nedbør enn vanlig.

Veldig varmt på Svalbard

Også på Svalbard har mai vært en uvant varm måned. Faktisk har gjennomsnittet endt opp hele 5,6 grader høyere enn normalt, med en middeltemperatur på 1,4 grader.

På Bjørnøya ble det satt ny varmerekord. Middeltemperaturen i mai var på 2,8 grader, hele én grad over den forrige rekorden fra 1960.

Denne rekorden er ikke den eneste satt i ishavsområdene. De siste 66 månedene har middeltemperaturen på Svalbard vært over normalen, noe som bekymrer klimaforskeren.

– Det er en utrolig lang serie. Det er naturlig å koble denne utviklingen til global oppvarming. Den skjer jo raskest i nordområdene, konstaterer Mamen.

Er du interesser i klimajournalistikk?Da anbefaler vi #klodenvår

Flomvarsel flere steder

I det varme været smelter snøen i høyfjellet, og det er utstedt flomvarsel for flere områder i Hordaland, Telemark, Buskerud og Aust-Agder.

Det er ventet flomvannføring særlig i vassdragene som drenerer områdene rundt Hardangervidda, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er sendt ut flomvarsel på gult nivå. Det innebærer at det kan bli lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker og småelver.

Flomvarselet gjelder kun områder der det fortsatt er en del snø i fjellet. I Hordaland varselet Eidfjord, Odda og Ullensvang. I Aust-Agder er det i Bykle det kan ventes flom. Varselet gjelder også Tinn, Tokke og Vinje i Telemark og Hol og Nore og Uvdal i Buskerud.

Les også

  1. Klimaforsker Rasmus Benestad: - Temperatur-rekordene blir råere

  2. Klimautslippene i Norge steg med 1,5 prosent i 2015

  3. Gasshydrater kan være klimabombe: 20 ganger kraftigere klimagass enn CO2

Les mer om

  1. Meteorologisk institutt
  2. Klima