Oslo

Andrew Wiles fikk Abelprisen: En helt spesiell pris å få

Andrew Wiles (63) har fått mange priser og utmerkelser etter at han i 1994 løste den 350 år gamle utfordringen kalt Fermats siste sats. I
går fikk han Abelprisen av kronprins Haakon.

Kronprins Haakon og hele Aulaen klappet for Abel-vinner Andrew Wiles
  • Stein Erik Kirkebøen
Les også

I 350 år hadde klodens klokeste hoder lett etter svaret. Andrew Wiles fant det.

16 år etter at han ble adlet for sin matematiske innsats, ble Sir Andrew Wiles omsider tildelt Abelprisen ved en flott seremoni i Universitetets aula. - Det er spesielt fordi det er den gjeveste av matematikkprisene, det er selve seniorprisen. Det er en stor ære å få den, og det er en fin måte for Oslo og verden å hedre Niels Henrik Abel på. Han var en
stor og viktig matematiker, sa prisvinneren, som tidligere har uttalt at han ikke vet hvordan han skal bruke de 6 millioner priskronene.

– Det sa jeg en time eller to etter at jeg hadde fått prisen.

– Nå har det gått to måneder?

Andrew Wiles ble gratulert av kronprins Haakon som delte ut årets Abelpris.

En helt normal luring

– Og jeg vet det fortsatt ikke. Men jeg har mange hull å putte pengene i, så det skal gå fint, forsikret prisvinneren, som fremsto som både hyggelig og ydmyk og slett ikke levde opp til mytene om gale
matematikkprofessorer.

– Det er ikke så mange som gjør det. De fleste er ganske normale, selv om de er interessert i matematikk. Det er jeg sikker på at Einstein også var, selv om han hadde spesiell sveis på noen bilder.

Her kan du lese enda mer om Fermat og om Wiles bragd
Wiles håper at prisen og den spennende historien om jakten
på løsningen på Fermats siste sats kan få enda flere barn og unge til å gjøre som ham; å interessere seg for matematikk.

– Jeg tror ikke det er så mye som skal til. Matematikk er veldig naturlig og veldig spennende. Det har alle forutsetninger for å appellere til barn.

– Men det gjør det bare i liten grad, hva kan gjøres med
det?

Barn må få et positivt møte med matematikken

– Jeg tror problemet er at barn altfor ofte møter matematikken gjennom folk som er skremt av den. Da får de et negativt inntrykk.Hvis de i stedet hadde blitt introdusert for matematikken av lærere og foreldre som er glad i den, så hadde motivasjonen for å fortsette blitt en helt annen, tror Andrew Wiles, som har elsket matematikk og matteproblemer så lenge han kan huske.

Ti år gammel ble han fanget av Fermats siste sats. Og siden har han sittet i garnet.

Les mer om

  1. Niels Henrik Abel
  2. Matematikk