Seks menn fengslet i fire uker bak lukkede dører

Politiet jakter fortsatt på en rekke personer som knyttes til saken. Flere pågripelser kan ventes.

Her undersøker politiet flere biler hjemme hos den antatte hovedmannen på Nittedal på Romerike.

Politiet begjærte lukkede dører under de seks fengslingsmøtene for å hindre informasjonslekkasjer, og fikk medhold.

Alle ble varetektsfengslet i fire uker med restriksjoner fredag ettermiddag.

Siktede nummer 1–4 er siktet for brudd på mafiaparagrafen samt grovt bedrageri. Den femte er siktet for heleri, og den sjette er siktet for grovt bedrageri.

Siktet 1: Antatt hovedmann nekter straffskyld

Steinar Stenvaag forsvarer 33-åringen, som politiet mener er hovedmannen i bedragerinettverket. Han ble fredag ettermiddag varetektsfengslet for fire uker, 14 av dem i isolasjon med brev-. besøks— og medieforbud.

— Min klient kjenner seg ikke igjen i politiets fremstilling av saken. Han har gjort noe dumt, som å forvalte en bank-kodebrikke og hjelpe noen bekjente med å betale regninger. Men han regner ikke den dumskapen som kriminell.

— Pågripelsen kom som «lyn-fra-klar-himmel» for ham. Politiet har misbrukt den såkalte mafiaparagrafen for å få adgang til telefonavlytting. Selv om etterforskningen har pågått siden i vinter, har politiet fremlagt lite i forhold til det han er siktet for, sier advokat Stenvaag. Hans klient anket til lagmannsretten på stedet.

Ifølge siktelsen skal 33-åringen ha mottatt 200.000 kroner, som var blitt tatt ut fra en avdød onkels bankkonto på Sri Lanka.

Siktet 2: Erkjenner delvis

En annen av de siktede mennene i nettverkets forgrening til renholdsbransjen antas å være en 35 år gammel mann fra Sri Lanka bosatt i Oslo. Han er siktet for grovt bedrageri og mafiavirksomhet, og skal ha forledet banker og andre institusjoner til å betale ut penger.

Forsvarer Torgeir Falkum opplyser at mannen delvis erkjenner straffskyld, men er uenig i omfang og den delen av siktelsen som gjelder mafiaparagrafen.

35-åringen har tidligere vært i politiets søkelys. I 2008 ble han dømt for heleri og brudd på mafiaparagrafen. Han fikk ett år og seks måneders fengsel.

Siktet 3: Langt rulleblad

En 49-åring fra Hagan i Nittedal som er siktet i denne saken har et langt rulleblad som lånebedrager. I 2014 ble han i Øvre Romerike tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for omfattende lånebedragerier, dokumentfalsk og bruk av falske dokumenter.

Mønsteret var at man fikk taksert eiendommer høyt ved å blåse opp verdiene for å tilegne seg store lån i banken. Denne typen bedragerier i stort omfang ble avdekket av bankene utført av ulike nettverk i Østfold og Oslo-området i 2010. Flere titalls personer var involvert, og ble senere dømt.

Forsvarer Thomas Randby sier at hans klient nekter straffskyld. Advokat Ida Andenæs møtte i retten for Randby.

Siktet 4: Nekter straffskyld, men vil forklare seg

Johnny Veum forsvarer en 20 år gammel mann fra Strømmen. Ifølge advokaten nekter 20-åringen straffskyld. Fengslingsmøtet ble avgjort som kontorforretning, der mannen aksepterte varetektsfengsling med brev- og besøksforbud i to uker.

-Han erkjenner ikke straffskyld, men er villig til å forklare seg for politiet, sier Veum.

Siktet 5: Mener han er uskyldig

En 42-åring erkjenner ifølge sin advokat Zulifqar Munir heller ikke straffskyld. Mannen er tidligere dømt for et mindre alvorlig lovbrudd.

-Han stiller seg uforstående til siktelsen og sier han er uskyldig. Jeg har hørt min klients versjon, men deter foreløpig vanskelig å kommentere saken fordi dokumentene er klausuler, sier Munir.

Siktet 6: Tidligere involvert i stor bedragerisak – nekter straffskyld

En 37-åring fra Vestli i Oslo erkjenner heller ikke straffskyld.

Mannen har tidligere vært innblandet i en omfattende bedragerisak mot norske banker.

-Han erkjenner ikke straffskyld etter den foreliggende siktelsen, sier mannens forsvarer Joar Berg Henjum.

37-åringen er norsk statsborger, men benyttet tamilsk tolk i retten.

Les også

15 av de pågrepne i budbil-saken løslates