Oslo kommune får ikke enerett på Sinnataggen

Oslo kommune ønsket å sikre seg enerett til å tjene penger på de kjente Gustav Vigeland-skulpturene Sinnataggen og Monolitten, men tapte kampen.

Hvem som helst kan nå lage slike Sinnataggen-souvenirer og selge dem.

Utfallet ble klart mandag da Klagenemnda for industrielle rettigheter forkastet klagen fra Oslo kommune. Dermed er det nå fritt frem for hvem som helst å lage kopier av skulpturene som står i Vigelandsparken i Oslo, ifølge NRK.

Døde for 70 år siden

Saken begynte allerede i 2014. Da var det 70 år siden Gustav Vigeland døde og opphavsretten falt bort.

Oslo kommune ønsket å stoppe private selskaper som ønsker å tjene seg rike på skulpturer, kjøleskapsmagneter, nøkkelringholdere, såper og all slags andre produkter som er formet som skulpturene. Kommunens plan var å lage souvenirene selv – eller å selge lisens til å lage dem.

Siden den gang har kommunen lidd nederlag både i Patentstyret og i EFTA-domstolen.

Oslo kommune får ikke enerett til å tjene penger på steinsøylen Monolitten av Gustav Vigeland, som står i Vigelandsparken i Oslo.

Etter avgjørelsen i Klagenemnda for industrielle rettigheter legger kommunen ballen død.

– Vi har fått en avklaring på dette spørsmålet og tar det til etterretning. Nå går vi videre med det som er aller viktigst for oss, nemlig å vise frem den kunstneren Vigeland var, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Kommunen har tidligere argumentert med at det gjennom mange tiår er investert mye i kunsten til Gustav Vigeland og til promotering av den, og at man ønsket å høste fruktene av innsatsen.

– Både kunstneren Gustav Vigeland og Vigelandsanlegget må anses å tilhøre vår felles kulturarv, skriver Klagenemnda for industrielle rettigheter i sitt vedtak, ifølge NRK.