Oslo kommune får ikke enerett på Sinnataggen
Oslo kommune ønsket å sikre seg enerett til å tjene penger på de kjente Gustav Vigeland-skulpturene Sinnataggen og Monolitten, men tapte kampen.
Utfallet ble klart mandag da Klagenemnda for industrielle rettigheter forkastet klagen fra Oslo kommune. Dermed er det nå fritt frem for hvem som helst å lage kopier av skulpturene som står i Vigelandsparken i Oslo, ifølge NRK.
Døde for 70 år siden
Saken begynte allerede i 2014. Da var det 70 år siden Gustav Vigeland døde og opphavsretten falt bort.
Oslo kommune ønsket å stoppe private selskaper som ønsker å tjene seg rike på skulpturer, kjøleskapsmagneter, nøkkelringholdere, såper og all slags andre produkter som er formet som skulpturene. Kommunens plan var å lage souvenirene selv – eller å selge lisens til å lage dem.
Siden den gang har kommunen lidd nederlag både i Patentstyret og i EFTA-domstolen.
Etter avgjørelsen i Klagenemnda for industrielle rettigheter legger kommunen ballen død.
– Vi har fått en avklaring på dette spørsmålet og tar det til etterretning. Nå går vi videre med det som er aller viktigst for oss, nemlig å vise frem den kunstneren Vigeland var, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).
Kommunen har tidligere argumentert med at det gjennom mange tiår er investert mye i kunsten til Gustav Vigeland og til promotering av den, og at man ønsket å høste fruktene av innsatsen.
– Både kunstneren Gustav Vigeland og Vigelandsanlegget må anses å tilhøre vår felles kulturarv, skriver Klagenemnda for industrielle rettigheter i sitt vedtak, ifølge NRK.
- LES OGSÅ: Vil gjøre Vigeland like stor som Munch