SV nekter å bli med på Aps skattegaranti

En eventuell eiendomsskatt blir slik Ap vil ha den, lover Raymond Johansen. Det vil ikke Marianne Borgen (SV) akseptere.

Førstekandidatene Marianne Borgen (SV) og Raymond Johansen (Ap) sammen på 1. mai i år. De er enige om mye - men ikke hvor stor eiendomsskatten bør være i Oslo.

— Ap kommer ikke til å regjere på et annet grunnlag enn dette med meg som byrådsleder.

Det slår Raymond Johansen fast overfor Aftenposten.

Det er utenkelig for ham å danne byråd uten at skattemodellen til Ap blir gjeldende. Slik forsøker han å feie all tvil som de borgerlige partiene har sådd, av banen.

Det var i Dagsavisen tirsdag han først kom med løftet sitt.

— Jeg vet at SV og MDG har en annen innretning enn oss. Men som eneste byrådslederkandidat i opposisjonen kan jeg si at jeg garanterer for vår modell. Det er rimelig å avklare dette nå, fordi folk har krav på tydelige svar, sa han.

Utfordringen hans er at SV ikke er enige.

De er ikke villige til å gi fra seg deler av egen politikk midt i en valgkamp.

- Eiendomsskatt gir større handlingsrom

— Jeg registrerer det Raymond Johansen sier. SV starter ikke forhandlinger før etter valget, sier førstekandidat Marianne Borgen.

Rødt stiller seg til sammenlikning bak forslaget til Ap.

— Rødt har faktisk aldri vært for en særlig stor eiendomsskatt, sier partileder og førstekandidat Bjørnar Moxnes til Dagsavisen onsdag.

Marianne Borger mener derimot at SVs modell er viktig - fordi den kan gi mer penger i felleskassen.

— SV går til valg på å gjøre Oslo til verdens beste by å bo for barn. For SV er det viktig å finansiere flere lærere i skolen og gratis halvdagsplass i Aktivitetsskolen for alle barn. Med SVs eiendomsskatt får vi større økonomisk handlingsrom, sier Borgen.

Borgen er ikke villig til å stille seg bak forslaget til Ap for å skrinlegge usikkerheten som er skapt om hvor høy eiendomsskatten egentlig blir ved et byrådsskifte.

— Det er bra det er enighet om å innføre eiendomsskatt på rødgrønn side. Innretningen greier vi nok å bli enig om etter valget, sier Borgen.

- I hvilken grad er det realistisk at noe annet enn Aps modell blir gjeldende?

— Dette skal vi forhandle om etter valget. SVs posisjon på eiendomsskatt er klar.

MDG åpner for å droppe skatten helt

MDG er forhandlingsvillige, og de åpner også for å droppe eiendomsskatt helt. Hvis de får nok i retur fra Høyre.

— Vi har programfestet at vi vil ha 3 millioner i bunnfradrag, men har ikke avklart promillesatsen. Vi vil se hvordan det slår ut med startsatsen på to promille først, sier førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg.

Hun kan bytte bort eiendomsskatten hvis Høyre blant annet er villige til å skrinlegge planene om utbygging av E18 vestover.

Hun viser også til behovet for å satse mye på sykkelveier og kollektivtrafikk, samt jobbe for å få ned klimautslipp og luftforurensning i Oslo.

— Vi kan være med og diskutere eiendomsskatt med både Ap og Høyre, hvis de vil snakke med oss om hvordan vi kan gjennomføre det grønne skiftet i Oslo.

- Så dere kan droppe eiendomsskatt, hvis Høyre gir nok?

— Ja, hvis Høyre klarer å finne løsninger for hvordan vi skal finansiere grepene vi ønsker for byen.

- Tror du det er mulig?

— Det vil tiden vise. Hvis vi blir store nok, så vil vi være nødvendige både for høyresiden og venstresiden. Da tror jeg vi kan få gjennom veldig mye, svarer hun.

På en måling Respons gjorde for Aftenposten i forrige uke, fikk partiet hele 8,7 prosents oppslutning og var tredje størst.


**_Usikker på hva du skal stemme?

Ta Oslo-valgomaten vår her._**