Oslo

For 400 år siden seilte denne båten rundt på Oslofjorden

Lasteskipet lå flatpakket som en IKEA-kommode under tykke lag med jord. Syv år senere er det tilbake i Bjørvika.

Etter 400 år i leiren er slitasje fortsatt synlig på treverket. -Vi ser tydelige spor av sag, øks og bruk, sier arkeologisk konservator Monica Hovdan (midten). Her med Pål Thome og Tori Falck. Foto: Borgen, Ørn

 • Nicoline Haugsvær

Det er gjort funn av en rekke båter og bryggefundamenter under utgravingene i Bjørvika de siste årene. Bare på tomten Barcode B11 og B12 er 13 båter blitt gravd frem, dokumentert og delvis konservert. En av dem har fått spesiell behandling.

Etter syv år på Norsk Maritimt Museum er den 400 år gamle skuten, kalt BC06, satt sammen og kommet tilbake i Bjørvika. Denne gang i monter i DNBs lokaler, svært nær stedet den ble funnet.

 • Lurer du på hvordan det så ut i Bjørvika for 400 år siden? Her er svaret
  — Det er fryktelig sjelden man får mulighet til å stille ut disse båtene, forteller Tori Falck, seksjonsleder for arkeologi ved Norsk Maritimt Museum. Det er nå planer om å stille ut to til båter i museets båthall på Bygdøynes.

BC06 har fått plass under bakkeplan i DNB-bygget mellom deres konferansesaler, men kan også ses gjennom vinduene i «bergkrystallene» i Dronning Eufemias gate. Med stålramme laget av støttemaker fra Vikingskipshuset er den nå stilt ut i monter. Foto: Borgen, Ørn

De fleste funnene blir liggende på hyller i museets magasin. Under utgravningene kom DNB på banen og ønsket seg en båt som skulptur med tilknytning til tomten. Sparebankstiftelsen finansierte de ekstra kostnadene som kommer med å sette båten sammen. BC06 hadde passe størrelse og var ganske komplett.

Impregneres og frysetørkes

Når båtene blir funnet er de helt flate. Det er først når trebitene blir dokumentert digitalt og rekonstruert at man finner båtens fasong. Å bygge skalerte modeller er del av prosessen.

— Vi jobber motsatt av en båtkonstruktør. Vi finner en knust pakke og må gjenskape formen på båten, mens en båtkonstruktør tegner formen først, forteller arkeologisk konservator Pål Thome.

-Vi jobber motsatt av en båtkonstruktør. Vi finner en knust pakke og må gjenskape formen på båten, mens en båtkonstruktør tegner formen først, forteller arkeologisk konservator Pål Thome. Foto: Borgen, Ørn

Men før båten kan settes sammen må hver enkelt trebit behandles. Materialet ligger i vann for å avsaltes vaske ut slam og mikroorganismer. Over flere år tilsettes stadig større konsentrasjon av polyetylenglykol for å impregnere materialet før det frysetørkes. — Når vannet fordamper fra frossen fase blir det ikke så mange skader og materialet holder fasongen, forklarer Thome.

Treet er likevel skjørt, og på samme måte som vikingskipene holdes båten oppe ved hjelp av en stålramme, laget av støttemaker Ragnar Løchen fra Vikingskipshuset.

Lasteskip rundt 1600

Treet er datert til 1595, og båten må ha ligget der den ble funnet siden før 1624. Den ble nemlig funnet under askelaget som stammer fra bybrannen i Oslo det året.

- Vi ser tydelige spor av sag, øks og bruk. At slitasje er synlig etter 400 år er veldig spennende, sier Monica Hovdan, arkeologisk konservator.

Båten har både mastefot og rester etter åregafler. Den er sjødyktig for turer til Danmark og England, men har mest sannsynlig vært lasteskip i Oslofjorden. En historiker leter nå i gamle tolldokumenter for å finne ut mer om hva slags last denne type båter fraktet.

— Vi tror den først ble bygget som spissgatter, men fordi det var behov for større lastekapasitet endret de og lagde akterspeil, forteller Tori Falck. BC06 er blant de eldste norske båtene som er funnet med rett akterende.

Falck forteller at Norsk Maritimt Museum ønsket å bygge en fullskala kopi av en av båtene de fant. I 2011 ble det laget en tro kopi av BC06, med navnet Vaaghals. Da testet de kapasiteten og fant ut at den tåler last på minst fire tonn med ballast. Den har også seilt til Kristiansand.

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika siden april

 2. OSLO
  Publisert:

  Historisk utgraving skal avdekke pestskip i Bjørvika. Det kan gi nye svar på uløst gåte om svartedauden.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Brygge fra 1400-tallet funnet i Bjørvika: – Oslo begynner å minne om Bergen

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Dette vikingskipet skal flyttes 100 meter. Det vil ta minst seks år.

 5. OSLO
  Publisert:

  MDG stemte ned sin egen byråds politikk - avviser salg av Hausmannskvartalet

 6. OSLO
  Publisert:

  Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet