Bystyret vil halvere den kommersielle delen av Deichman

Inntil 20 prosent av nye Deichman skal leies ut til kommersielle aktører.

Bystyret har nå pålagt byrådsleder Raymond Johansen og kulturbyråd Rina Mariann Hansen om innvolvere biblioteksjef Kristin Danielsen i arbeidet med å finne leietakere til nye Deichman.
Nye Deichmanske hovedbibliotek skal etter flere kostnadsoverskridelser og forsinkelser etter planen stå klart i Bjørvika i 2019. Til høyre ligger Operaen.

Det ble konklusjonen etter onsdagens budsjettbehandling i Oslo bystyre.

På forhånd hadde Byrådet i Oslo bestående av Arbeiderpartiet (Ap), Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Sosialistisk Venstreparti (SV) bedt bystyret om fullmakt til å få leie ut opptil 40 prosent av lokalene til nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika.

Dette ønsket ikke opposisjonen i bystyret i Oslo å gå med på. Likevel fikk byrådet flertall takket være Rødt, som fikk med seg byrådspartiene på en merknad, en merknad de fremmet allerede i finanskomiteen i forrige uke.

I merknaden heter det at momsreglene trolig vil fordyre bygget hvis over 20 prosent av arealet leies ut til kommersielle formål. Derfor ønsker Rødt at byrådet må sikre at ikke mer enn 20 prosent av arealet leies ut til kommersielle formål.

Hektisk virksomhet

Etter heftig lobbyvirksomhet både før og under dagens bystyremøte ble byrådspartiene til slutt enige om å gå for Rødts forslag.

Det betyr at maksimalt 3350 kvadratmeter av nye Deichman kan leies ut til kommersielle formål. Det tilsvarer en halvering i forhold til hva Byrådet har bedt om.

— Vi er også opptatt av at Byrådet holder bystyret løpende orientert om arbeidet med å finne leietakere. Vi vil også pålegge byrådet å innvolvere de ansatte ved Deichman og de ansattes organisasjoner i dette arbeidet, sa Tale Marte Dælen (R).

Alternativet for Rødt var å støtte forslaget fra Høyre og Venstre, som ville si nei til å gi byrådet fullmakten de ba om. I stedet ville de at byrådet måtte komme tilbake til bystyret med en sak om utleie av Deichman.

Omstridt

Nye Deichman har vært heftig diskutert etter at Oslos ferske byråd for i november åpnet for skrote planene om nytt hovedbibliotek i Bjørvika.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) falt til slutt ned på at byggingen av biblioteket skal fortsette, men at deler av lokalene skal leies ut til annen virksomhet for å sikre penger til drift av biblioteket.