Pakistans innenriksminister mener Arfan Bhatti bør utleveres til Norge

Men sier norske myndigheter ikke har tatt kontakt med dem. Nå er Bhatti plassert på listen over Interpols mest ettersøkte.

Arfan Bhatti er siktet for å ha bidratt i masseskytingen utenfor London pub i Oslo. Nå er han i Pakistan, mens norske myndigheter jobber for å få ham tilbake til Norge. Her avbildet under en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Oslo i 2012.

Mens norske myndigheter jobber på spreng for å få Arfan Bhatti tilbake til Norge, møtte Pakistans innenriksminister pressen lørdag.

På spørsmål om norske myndigheter har vært i kontakt med dem om Bhatti, svarer Rana Sanaullah Khan følgende:

– Nei, de har ikke tatt kontakt i forbindelse med dette. Når de tar kontakt, vil vi handle i henhold til loven og de avtalene vi har med norske myndigheter.

I Pakistan er innenriksministeren ansvarlig for blant annet landets sikkerhetsstyrker og politiet.

– Hva slags avtale har dere og kan en siktet person utleveres til Norge?

– Jeg mener at en som er siktet i en terrorsak, bør utleveres. Selv hvis det ikke er en lov om det, så kan regjeringen vurdere dette, svarer Khan.

Pakistans innenriksminister sier Arfan Bhatti bør utleveres, men at norske myndigheter så langt ikke har vært i kontakt med dem.

Fire siktet – tre i varetekt

Zaniar Matapour (42) skjøt og drepte to personer og skadet 21 utenfor de to pubene Per på hjørnet og London i Oslo sentrum natt til 25. juni. Han har siden skytingen vært plassert i varetekt og har nektet å forklare seg for politiet.

Arfan Bhatti er også siktet for å ha medvirket til masseskytingen. Han er så langt ikke blitt avhørt av norsk politi, som ønsker å få ham så fort som mulig til Norge. Matapour og de to andre siktede mennene har alle koblinger til Bhatti.

Zaniar Matapour er siktet for å ha drept to personer og skadet 21 utenfor to utesteder i Oslo sentrum 25. juni i år.

Plassert på Interpols liste

Bhatti landet i Pakistan 8. juni etter å ha fløyet via London. Han skulle etter planen ha reist tilbake til Norge 15. juli, men er blitt værende i Pakistan.

Mandag i forrige uke ble han anholdt av Pakistans sikkerhetspoliti. En uke senere har norsk politi fortsatt hverken fått bekreftet at Bhatti er anholdt eller formelt pågrepet i Pakistan, skriver politiadvokat Ingvild Myrold i en e-post.

Bhatti er nå etterlyst gjennom Interpols liste over mest etterlyste, såkalt Red Notice, bekrefter Myrold.

Her er Arfan Bhatti avbildet i Pakistan, kort tid etter at han kom til landet.

I forrige uke ble Bhatti overført fra Gujrat til storbyen Lahore. Ifølge Aftenpostens kilde, samarbeider han godt. Myndighetene i Pakistan ønsker nå å se på Bhattis angivelige rolle i masseskytingen i Oslo.

Norsk politi: Et godt samarbeid

Norge har ikke en avtale om utlevering med Pakistan. Derfor må det forhandles mellom de to landene.

Hvis Norge ber om å få Bhatti utlevert, må forespørselen så behandles i Pakistan. Der vil de gjøre en rettslig vurdering.

Men enn så lenge har norske myndigheter jobbet sakte, ifølge en sentralt plassert kilde i sikkerhetsstyrken Bhatti er hos. Hvis ikke prosessen intensiveres, kan Bhatti bli løslatt i løpet av kort tid, forteller kilden til Aftenposten.

Justis- og beredskapsdepartementet, som formelt forhandler med Pakistan, viser til politiet for kommentarer knyttet til Khans uttalelser om at norske myndigheter ikke har kontaktet dem. Politiadvokat Myrold svarer ikke direkte på spørsmål knyttet til hans uttalelser. Men hun viser til at politiet i Oslo har et godt samarbeid med pakistanske myndigheter.